Göz yapısı nasıldır?

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Göz yapısı nasıldır?
insan gözünün yapısı göz yapısı göz yapıları gözün nasıldır nasıldır

İnsan gözü tıpkı bir fotoğraf makinesi gibidir. Işığın girmesi İçin ayarlanabilir bir açılışı (göz bebeği) vardır. Bir mercek ışık dalgalarını odaklaştırır, görüntünün oluşmasını sağlar. Ağtabaka da,görüntünün oluştuğu duyarlı film yerine geçer.

Her insanın gözünün yapısında,yaklaşık olarak ışığa duyarlı 130.000.000 hücre bulunur. Işık bu hücrelerden birine düştüğü zaman,hücrenin içinde hızlı bir kimyasal değişime sebep olur. Bu değişim,göz elyafında bir sinir lifini uyarır. Uyarı, görme siniriyle beyindeki "görme merkezi"ne ulaştırılan bir mesaj,bir haber niteliğindedir. Beyin mesajı alır ve çözümler. Böylece görmüş oluruz.

Göz ön tarafında hafifçe çıkıntısı olan bir küre yapısındadır. Bu çıkıntının merkezinde "gözbebeği" diye tanımlanan bir delik vardır. Gözün karanlık iç kısmına açıldığı için bu delik "siyah" görülür. Gözbebeğinden giren ışık merceğe geçer.Mercek ışığı odaklaştırır (odaklamasını yapar), göz yuvarlağının arka kısmında bir görüntü şekillenir. Fotoğraf makinesindeki duyarlı filmin görevini, burada bulunan ve "ağtabaka/retina" diye tanımlanan ışığa duyarlı hücreler yaparlar.

Gözbebeğinin çevresinde "iris" bulunur. İris, mavi, yeşil veya kahverengi olup, gözbebeğini çevreleyen, kendine has şekli olan bir halka görünüşündedir.Büyüklüğü bir fotoğraf makinesinin diyaframı gibi değişebilir. Parlak ışıkta, fazla aydınlıkta,çok küçük kasçıklar iris'i gererler.Böylece gözbebeğinin ışığa açıklığı küçülür. Daha az ışık geçer.Loşlukta, ortalığın iyi seçilemediği yerlerde, karanlıkta, gözbebeğinin açıklığı daha büyür ve fazla ışık girer.

Bütün göz küresi, "sklera" diye isimlendirilen güçlü, sağlam bir zarla çevrelenmiştir. Gözün ala (beyazı), sklera'nın bir kesimidir. Göz küresinin çıkıntı yaptığı ön kısımda,sklera saydamdır. Bu kesim "kornea" diye tanımlanır. Kornea ve iris arası,duru,tuzlu bir sıvıyla doludur. Buna da "sıvı tabaka" adı verilir. Söz konusu ara, bir mercek şeklinde,daha doğrusu sıvıdan oluşmuş bir mercektir. Gözün öteki merceği gözbebeğinin hemen arkasındadır. Yakındaki şeylere baktığınız zaman, bu mercek şekil olarak kalınlaşır. Uzak şeylere baktığınızda ise incelir.
 
Geri
Üst