Güvence Hesabı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Güvence Hesabı
güvence fonu
Güvence Hesabı
26.07.2008 tarih,26594 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Güvence Hesabı Yönetmeliği ile Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde tüzel kişiliğe haiz Güvence Hesabı kurulmuştur.

Güvence Hesabı Yönetmeliği ile 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Artık; Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı'nın hizmetleri Güvence Hesabı tarafından yürütülmeye devam edilecektir.

Güvence Hesabı'nın kurulması ile daha önce Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından verilmekte olan hizmetler aynen devam edecek olduğu gibi, Güvence Hesabı tarafından tüm zorunlu sigortaları kapsayacak şekilde hizmet kapsamı genişletilerek faaliyetler sürdürülecektir.

Hesaba başvuru yapılabilecek haller Yönetmeliğin 9. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:

Hesaba;

a) Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,

b) Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar için,

c) Zorunlu sigorta teminat limitleri ile sigorta poliçesinde belirtilen teminat arasındaki fark kadar ödenecek bedensel tazminat tutarları için,

ç) Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar için,

d) Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada,13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar için başvurulabilir.


Güvence Hesabı ile birlikte, zorunlu sigorta kapsamında olup da sigorta yaptırmamış olan kişilerin vermiş olduğu zararlarda zarara uğrayanların mağdur olmaması sağlanmış olacaktır. Hesap tarafından, teminat limitleri dahilinde zarara uğrayanların bedeni zararlarını karşılanacaktır.

Bedeni zararlar kapsamına tedavi giderleri, sakatlık ve ölüm tazminatı girmektedir. Diğer zarar türlerinin ise hesap tarafından karşılanması mümkün değildir. Örneğin, meydana gelen trafik kazası neticesinde şartların gerçekleşmesi halinde uğramış olduğunuz bedeni zararlar hesap tarafından karşılanacak iken, aracınızda meydana gelen zararlar hesabın faaliyet konusu dışında kalacaktır. Bu yöne ilişkin taleplerinizi genel hükümlere istinaden sorumlulardan ayrıca talep etmelisiniz.
 
Cevap: Güvence Hesabı

Kaza geçiren sigortasız yurttaşların tedavisini Garanti Sigorta Fonu karşılıyor, ama bilen yok Garanti Sigorta Fonu Genel Sekreteri Kongar: "Kaza geçiren sigortasızların masrafını, başvuranlara veriyoruz. Ama kimse bilmediği için parasını alan yok. Fon''da 110 trilyon lira birikti. Trafik kazası geçiren vatandaşların tedavi masrafları ile ölüm giderlerini karşılamak için kurulan Garanti Sigorta Fonu''nun hesabında 110 trilyon lira birikti ama vatandaş parasızlıktan hastane kapısında can veriyor Trafik kazalarında yaralanan ya da ölen sigortasız vatandaşların milyarlarca lira tutan tedavi veya cenaze masraflarını karşılamak için kurulan Garanti Sigorta Fonu''nda tam 110 trilyon lira birikti; çünkü
uygulamadan kimsenin haberi yok. Sağlık Bakanlığı''nın hastane
yönetimlerini bilgilendirmemesi ve vatandaşların da kanunları
yeterince bilmemesi nedeniyle fona herhangi başvuru lmazken, çok sayıda parasız vatandaş hastane kapılarında can veriyor. Fondan sorumlu Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Bilge Kongar, "Trafik kazası geçiren sigortasız tüm vatandaşlar başvurup tüm masraflarını bizden alabilirler" dedi.
Kaza geçiren parasız vatandaşların çok zor durumda kaldığını belirten Kongar, "Hem bakanlığın hem de vatandaşların kanunu bilmesi gerekiyor. Ancak ne Sağlık Bakanlığı uyarıyor ne de vatandaşlar bunu biliyor. Bu yüzden fonu her biri 20- dosya ile gelen uyanık avukatlar kullanıyor" diyor. Kongar, 450 milyar ve yeni primleri faizle değerlendirdikleri için 110 trilyona ulaşıldığını belirterek şunları söyledi: "Devlet Ziraat Bankası''nda faizsiz tutuyordu. Biz ise faizde tutuyoruz. Para çoğalınca bunu alıp oraya buraya vermek; peşkeş çekmek istiyorlar. Biz ise
kazalarda mağdur olanlar gelip alsın diyoruz. Duyurular, açıklamalar yapıyoruz. Fakat vatandaşın haberi yok." Kongar bu konuda açıklamalar yapan Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş''a yanıt olarak da "Durmuş''un dediği gibi devlette biriken fonu kimsenin yediği yok. Bakan önce kanunu okuyup personelini bilgilendirseydi vatandaşlar bu fonu kullanırlardı" diye konuştu. Sigortası olmayanların masrafları karşılanıyor
1991 yılında Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Garanti Fonu, 1998''in sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü bünyesinde kaldı.Amacı, trafik sigortası olmayan araçların meydana getirdiği yaralama ve ölüm masraflarını karşılamak. Plakası belirsiz araçların verdiği zarar da karşılanıyor. Fonun kaynağını trafik sigortası yaptıran vatandaşlardan kesilen pay oluşturuyor. Trafik sigortası yapan sigortalıların trafik primi içinde ödedikleri paranın yüzde 2''si ve yüzde 1''i sigorta şirketlerinin öz kaynaklarından karşılanıyor. Karayolları Trafik Sigortası Kanunu gereği eğer kaza yapan araç sigortalı ise, kaza sonucu yaralanan>veya ölen kişilerin masrafını sigortalı olsun ya da olmasın şirketi karşılıyor. Kazaya neden olan araç sigortasız veya plakası bilinmiyorsa zarar görenler direkt birliğe gelip masraflarını alabiliyor. Fon, 1998 sonunda Hazine''den alınarak Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde bir hesaba aktarıldı. Adı önceden Garanti Sigortası Fonu iken devletin dahil olduğu tüm fonlar kapatılınca Garanti Sigortası Hesabı olarak değiştirildi. 1998'' sonuna kadar 7 yılda Hazine''de, 450 milyar lira birikti. Ancak 7 yılda sadece üç kişiye ödeme yapıldı. Birlik bünyesindeki fon bütçesi Hazine''nin aksine bankada faizle değerlenince fon 110 trilyona ulaştı. Şimdiye kadar fondan yararlanmak için 1.623 kişi başvurmuş, bin 42 dosya ise sırada bekliyor. Birlik bünyesindeki fonun yükümlülüğü daha sonraki yıllarda kanuna eklenen madddeler ile sadece bedensel hasarları ödemekten çıkarıldı.
İhtiyacı olan parayı nasıl alacak Kaza geçiren vatandaş hastane masraflarını faturalı olarak Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği''ne iletecek. Bunun için birliğe, 0212 324 19 50 nolu telefondan ulaşılabilir.
Türkiye''nin her yerinden başvuru aynı şekilde yapılacak. Gerekli belgeler ise hastane faturası, ikametgah senedi, nufüs cüzdan örneği, trafik zaptı ve imza beyanı. Belgeleri inceleyen birlik, vatandaşın verdiği banka hesap numarasına parayı yatırıyor.
 
Geri
Üst