Hamilelikte bol çeşit, zengin mönü

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hamilelikte bol çeşit, zengin mönü

Anne adaylarına et, tavuk gibi proteinden zengin besinleri tüketmelerini, bol taze sebze ve meyve yemelerini, boya ve koruma maddesi içeren hazır yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçınmalarını önerilir. Bu dönemde enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için, tüm besin gruplarından 8 süt grubu; et, sebze-meyve, ekmek-tahıl ve yağ grubu kişiye özel bir şekilde tüketilmelidir. Alınan proteinin % 60’ı biyolojik değeri yüksek besinlerden karşılanmalıdır. Protein değeri yüksek besinler hayvansal kaynaklı et, süt, peynir, yumurta gibi besinlerdir. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, hamilelik ve emzirme döneminde protein ve kalsiyum açısından idealdir. Hamilelikte artan kalsiyum ihtiyacını giderebilmek için, 500 mg ek yapılması gerekir. Hamile bir kadın güçlü kemikler ve dişler için bebeğe gerekli olan kalsiyum ve diğer elementleri sağlamak amacıyla günde en az 1-2 bardak süt içmelidir.

D vitamini takviyeli sütler varsa bu çok daha iyi olur. Gaz ve hazımsızlık nedeniyle (laktoz intoleransı) süt içilemeyen durumlarda bunun yerine, peynir ya da yoğurt yenebilir. Kalsiyum alımının yetersiz olması durumunda dışarıdan verilecek ilaçlarla da destek sağlanabilir. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık ve kuru baklagiller gibi kalsiyumdan zengin besinler, gebenin yemek listesinde yer almalıdır. Bu dönemde gebenin kalsiyumun etkinliğini artırmak hamile bayanların 400 mikrogram D vitamini almaları gerekir. D vitamini beslenmenin yanı sıra; en çok güneş ışınları ile sağlanır.

Gebelik süresince antioksidan etki gösteren, bebeği besleyen kan damarlarında olumlu etkileri olan omega yağ asitleri (balık) haftada 2-3 kere tüketilmelidir. Bunun yanında bebeğe zararlı olabilecek bir takım bakterilerden dolayı midye, karides gibi kabuklu deniz mahsulleri, hamilelik boyunca önerilmez. Bunların yanında pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini kullanmaları da tavsiye edilmez. Burada genelde köylerden gelen ev yapımı peynirler sorun olabilir. İlave olarak özellikle bebeğin organlarının gelişim dönemi olarak değerlendirdiğimiz ilk 3 ay, hamilelerin fazla kahve ve çay içmemeleri gerekir. Günde 1-2 adet çok koyu olmayan çay içilebilir, yine anne adayı isterse tercihen günde 1 tane kafeinsiz kahve içebilir. Üçüncü aydan sonra biraz daha fazla miktarlara izin verilebilir. Fast-food olarak tabir edilen yemek şekli genel olarak besin değeri fazla olmayan ancak kalorisi yüksek bir tarzıdır. Yüksek oranda yağ ve katkı maddesi içerdiği için hamilelikte önerilmez.
 
Geri
Üst