Herkez yöresinin meşhur yemeklerini yazsın bakem


Citosum biz hemsoyuz galiba meftuneye bayilirim beeeen!!!! valla tarifleri gordukce agzim sulandi canim dedigin gibi d.bakir yoresine ait cok guzel yemekler var ama benimde aklima gelmiyor!! halen dusunuyorum senin baska bildiklerin var mi canim biraz daha yazarsan cok sevinicem aman annem duymasin bana cok kizar cunku bu tariflerin hepsi onun aklinda banada sagolsun haslama icli kofteyi ogretti onun tadida harika!!! eminim sende bilirsin canim. Babamin yoresi olan urfaninda cigkoftesini iyi bilirim ve yaparim ama isot bulmak zor bizim burda onun tadi olmasa tam cigkoftenin tadini alamiyoruz.
Bende Fellah Koftenin tarifini vereyim:

FELLAH KOFTE:
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı limonun suyu?
tuz

Sosu için;
1 yemek kaşığı nar ekşisi
4 adet domates,rendelenmiş
3 diş dövülmüş sarımsak
1/2 yemek kaşığı sıvı yağ?
1 tatli kaşığı domates salçası
kırmızı biber?
karabiber
¼ demet maydanoz,ince doğranmış
nane
tuz

YAPILISI:
Verilen miktardaki ince bulguru derin bir kaba koyarak üzerine 2 su bardağı sıcak suyu döküp,kapağını kapatın ve demlenmesi kabarması için bekleyin.Bulgur kabardıktan sonra domates salçasını ilave ederek iyice yoğurun.(15 dk)Daha sonra sırası ile unu ,kimyonu da ilave edin ve azar azar su ilave ederek katı bir hamur elde edin.Bu hamurdan misket büyüklüğünnde parçalar kopartarak elinizle yuvarlayın ve üzerlerine başparmağınız ile hafifçe bastırın.
Büyük bir tencereye su koyup kaynatın.İçerisine tuzu ve limon suyunu katın.Su kaynamaya başlayınca köfteleri bu suda 15-20 dk.kadar pişirin.
Köfteler suda pişerken sizde sosunu hazırlayın.Bunun için bir tavaya yağı koyun.Bu yağda sırası ile domates salçasını ,domates rendesini ve sarımsakları pişirin.Pişmeye başlayınca nar ekşisini ekleyin ve biraz daha pişirip ocağın altını kapatn.Tuzunu,biberini,kırmızıbiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.Köfteler pişince fazla suyunu süzüp bir servis tabağına alın ve üzerine hazırlamış olduğunuz sos ile kıyılmış maydonoz yapraklarını dökerek dilerseniz yoğurt ile birlikte servis yapın.Afiyet olsun..
 
Bizim mutfağımızda genelde etli yemekler tercih edilir.İçli köfte ,kaburga dolması, katıklı dolma, güveç,taplama, bumbar dolması gibi yemekler mutfağımızın olmazsa olmazıdır. Her biri çok lezzetli yemeklerdir. Çokta meşakatlidirler ama lezzeti için değer .