Hırıltılı bebek nedir?

sılam_nisa

Hamiş Melek
Hırıltılı bebek nedir?
bebek bebek resimleri
Günümüz dünyasının ortaya çıkardığı bebek hastalıklarından biri de hırıltılı bebektir.Bu rahatsızlığı aslında hemen algılarız fakat ne olduğuna anlam veremeyiz.Peki bebeğiniz bu hastalığa yakalanmışsa neler yapmalısınız?Buyurun meleklerim bu hastalıkla ilgili güzel bilgiler:
bebek1-6c.jpg
HIRILTILI BEBEK NEDİR?
Son yıllarda ,0-2 yaş grubunda artan sıklıkta hırıltılı bebek(wheezing infant) görmekteyiz.Muhtemelen hava kirliliği ve enfenksiyon artışına bağlı olarak.Artan bu tablo yine son yıllarda astım bronşitten ayırmak için ayrı bir antite olarak ele alınmaktadır; ve altta yatan başka bir sebep yoksa ,tekrarlayan wheezing atakları gösteren çocuklar bu gruba girer.Daralan küçük hava yollarındaki vibrasyonun neden olduğu wheezing(ıslık sesi),nefes verirken duyulur.Her viral enfeksiyonu olan çocukta ortaya çıkabilir,ancak bu astım demek değildir.Süt çocukluğu döneminden sonrasına uzarsa astım açısından incelemek gerekir.
Küçük bronşların(bronşiol)iltihap sonucu daralması ve kısmen tıkanmasına bağlı gelişen tabloya,en sık virüslerin,özellikle RSV virüsünün neden olduğu bir hastalık olan ?bronşiolit?te rastlarız.Bronşiolit,genellikle 3-18 ay arası çocuklarda görülür.Ekim-Mart ayları arasında en sıklıkla rastlanır.klinik tabloda, wheezing?in yanı sıra, hızlı nefes alıp verme, burun kanadı solunumu ve göğüs kafesinde çekilmeler olur.Çok ağır vakalarda siyanoz(dudak ve parmaklarda morarma)gözlenir.Ateş hafif veya yüksek olabilir.Ağır bronşiolitte, zatürre ile ayırıcı tanı yapmak zordur ve hasta zatürre(bakteriyel pnömoni)gibi kabul edilip hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanır.hayatın ilk bir ayında, wheezing ve öksürük daima şüpheyle karşılanmalı ve doğumsal kalp hastalığı, yabancı cisim aspirasyonu, gastro-özafajial reflü ,kistik fibroz, doğumsal anomali gibi diğer sebepler mutlaka araştırılmalıdır.
Bronşiolit geçiren çocukların hemen hemen yarısında, ileri yaşlarda astım gelişmektedir.RSV enfeksiyonu, astım için ilk tetik çekici mi bilemiyoruz.Genetik eğilimin, astıma dönmede büyük rolü var.Eğer ailede allerjik birey varsa, astıma dönme riski fazladır.
ANNE SÜTÜ ALMAK RİSKİ AZALTIR/SİGARA SOLUMAK RİSKİ ARTIRIR
Rsv virüsü, enfekte kişiden sekresyonlarla yayılır.Dikkatli El Yıkama İle bulaşmayı önleyebilirsiniz.
Akut tedavide, antibiyotiklerin yanısıra, destekleyici oksijen ve soğuk buhar tedavisi uygulanır, bronş açıcı ilaçlar verilir.koruyucu(profilaktik) olarak ise, astım gibi kabul edip tedaviye alıyoruz.

AİLELERE BİRKAÇ ÖNERİ

Öksüren bir çocukta ; hırıltı , hızlı nefes alıp verme ve göğüs kafesinde çekilme, nefes darlığı işaretidir. Vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Çocukların bulundukları ortamda sigara içilmemelidir. Oda sık sık havalandırılmalıdır. Toz , duman is, boya kokusu olan yerlerden uzak tutulmalıdırlar.

Öksürüklü çocuk sıcak tutulmalı, ancak çok sıkı sarılmamalıdır.

Çocuklara bol miktarda sıvı (su, bitki çayları, doğal meyva suları) verilmelidir.

Yabancı cisim aspirasyonunu önlemek için çocuklara boncuk, leblebi, fındık, fıstık, ay çekirdeği, küçük oyuncak parçaları gibi cisimler verilmemelidir.

Çocukları, solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk ve erişkinlerden olabildiğince uzak tutunuz. Çocuğa bakan kişilerin ellerini sık sık yıkamaları sağlayınız.


Kaynak: Dr.Bingül Pektaş
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı


 
Geri
Üst