Huzursuz bacak sendromu olan kadınların yapması gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Huzursuz bacak sendromu olan kadınların yapması gerekenler

Huzursuz bacak sendromu olanlar Huzursuz bacak sendromu tedavi yöntemlerini anlatıyoruz.


Huzursuz bacak sendromu sağlık alanında oldukça yeni tanınmış ve ortaya atılmış bir rahatsızlık. Yatağa uzandığınızda bacaklarınızda, ayaklarınızda ortaya çıkan ağrı, elektriklenme ve uyuşma yüzünden saatlerce kıvranıyorsunuz. Uykusuzluk da cabası, bu durumun tıptaki adı “Huzursuz Bacak Sendromu“.
Tüm gün süren yoğun koşuşturmanın ardından nihayet yatağınıza uzanabildiniz. Tek isteğiniz deliksiz bir uyku çekmek. Ancak, başınızı yastığa koyduğunuz anda bacaklarınızda oluşan karıncalanma, ağrı ve uyuşma, sizi yine uykusuz bir gecenin beklediği sinyalini veriyor. Bacaklarınızı hareket ettiriyor, sallıyor ve ovuyorsunuz ama nafile! Uyguladığınız sıcak kompres sayesinde ağrılarınız hafiflese de, yatağa girer girmez yakınmalarınız tekrar şiddetleniyor. Saatlerce süren bu sıkıntılarınızın şiddeti sabaha karşı hafifliyor ve siz sonunda uykuya dalabiliyorsunuz. Peki, size cehennem azabı yaşatan bu uykusuz gecelerin sorumlusunun “Huzursuz Bacak Sendromu” olabileceğini biliyor musunuz?



Huzursuz Bacaklar Sendromu nedir, Belirtileri Nelerdir?



“Huzursuz Bacaklar Sendromu” doktorlar tarafından bile yaygın olarak atlanabilen, ancak oldukça sık rastlanan en önemli uykusuzluk nedenlerinden birini oluşturuyor. Günümüzde tıpta uykuyla ilgili bilinenlerin artmasıyla birlikte, özellikle konuyla ilgili uzman doktorlar tarafından, bu sendroma artık daha sık tanı konulabiliyor. Bu sendromda, bacaklarda, özellikle geceleri ve dinlenme halindeyken ortaya çıkan nahoş duygular nedeniyle, onları sürekli ve yoğun bir şekilde hareket ettirme ihtiyacı duyuluyor. Bu hareketler kişinin kontrolü dışında düzensiz ve kasılmalar halinde görülebiliyor. Sadece bacaklarda ortaya çıkabildiği gibi; bazen de ayaklarda ya da her ikisinde gelişebiliyor. HBS (Huzursuz Bacaklar Sendromu) hastalıktan çok, belirtiler topluluğu olarak nitelendiriliyor ve altta yatan nedenin veya hastalığın incelenmesi gerekiyor.
Genellikle kronik seyirli, tedavi edilmezse hayat boyu devam edebilen bir rahatsızlık. Ancak bazen belirtilerin kendiliğinden azaldığı veya kaybolduğu, ardından tekrar alevlendiği; aylar yıllar sürebilen dönemleri olabiliyor. Sendrom pek bilinmediği için sıklıkla çocuklarda “hiperaktif” yetişkinlerde ise “romatizma” hastalığıyla karıştırılıyor




7.jpg




Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı oynatıyor musunuz? Bu his uyumanıza da izin vermiyorsa ‘Huzursuz Bacak Sendromu’nuz olabilir. Huzursuz bacak sendromu toplumun yaklaşık yüzde 3 ile 10'u arasında, erkekler ve kadınlarda eşit olarak görülür. Genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkar ancak çocukluklarda da görülür."



Huzursuz bacak sendromu nedir ve ne zaman ortaya çıkar?


Huzursuz bacak sendromu, kişinin uzun süre hareketsiz kalınan istirahat durumunda veya uykuya dalma sırasında bacaklarda ortaya çıkan derin, rahatsız edici his şeklinde tarif edilebilir. Uyku kalitesini etkilediği için bir çeşit uyku bozukluğu gibi de tarif edilebilir.


Hastalar bu hissi nasıl tarif ederler?


Hastaların bu hissi tarif etmeleri zordur. Bu his, bir ağrı şekli değildir. Hastalar genellikle bu rahatsız edici hissi bacaklarında, nadiren de kollarında kaşıntı, iğnelenme, bacaklardaki tüylerin ürpermesi, yanma, çekme, gerilme, karıncalanma şeklinde tarif ederler. Bu garip duyguyu gidermek için bacaklarda dayanılamaz hareket ettirme dürtüsü olur ve hareketle bu his azalır. Bu his uzun süre hareketsiz kalınan otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkar.

Huzursuz bacak sendromu kimlerde ve ne sıklıkla görülür?

Huzursuz bacak sendromu toplumun yaklaşık yüzde 3 ile 10'u arasında, erkekler ve kadınlarda eşit oranda görülür. Genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkar, ancak çocukluklarda da rastlanır.



Huzursuz bacak sendromu neden olur ? Bu hastalığın sebebi nedir?


Sebebi çok iyi bilinmemekle birlikte beynimizden salınan birtakım kimyasal maddelerin hareket sistemi üzerindeki etkilerinden olduğu düşünülmektedir. Huzursuz bacak sendromunun sebebi belli olmayan (primer) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) iki şekli vardır. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunun en sık görülen nedenleri demir eksikliğine bağlı kansızlık ile kol ve bacak sinirlerinin hasar görmesi sonucu oluşan periferik nöropati hastalığıdır. Periferik nöropatinin de birçok nedeni vardır ve bunlar içinde en sık rastlananı şeker hastalığı nedeniyle ortaya çıkan periferik nöropatidir. Huzursuz bacak sendromunu hamilelik sırasında da görülebilir, ama belirtiler doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Magnezyum eksikliği, B12 vitamini eksikliği, böbrek yetersizliği ve romatroid artrit gibi birçok başka hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.



-Bu sendromunu neler tetikler?

Yukarıda sıralanan birçok hastalıkla birlikte bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromunun belirtilerini alevlendirmektedir. Antidepresan ilaçlar, lityum, alkol, kafein, bunlara örnek gösterilebilir.

-Tanı nasıl konuluyor?

Hastanın bacaklarında uzun süreli hareketsizlikte ve uyumadan önce ortaya çıkan rahatsız edici bir his varsa ve bu rahatsız edici his bacaklarda karşı konulamaz bir hareket ettirme dürtüsüne neden oluyorsa, bu durum uyku kalitesini bozup uykusuzluğa ve gün içinde dikkat eksikliği, baş ağrısı, uyku haline neden oluyorsa mutlaka bir hekime başvurması gerekir. Bu hastalarda huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek sebepler araştırılır, hastanın öyküsü öğrenilir ve nörolojik muayene ile ayrıntılı kan tahlilleri yapılır. Alta yatan periferik nöropatiyi araştırmak için EMG incelemesi yapılır. Tüm bu incelemelerden sonra hastaya uyku bozukluğunu araştırmak için uyku testi gerekebilir.


-Huzursuz bacak sendromu ile karışabilecek hastalıklar neler?

Parkinson hastalığı, fibromiyalji, kas hastalıkları, eklem ağrıları, dolaşım bozuklukları ve şeker hastalığı nedeniyle ortaya çıkan nöropatik ağrı huzursuz bacak sendromunu taklit edebilir.



Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl tedavi ediliyor?


-Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde ilk prensip hastalığın alevlenmesine neden olan madde veya gıdalardan kaçınmaktır. Alkol, kafein ve nikotin gibi maddelerden kaçınmak belirtileri azaltabilir. Hastanın ilaçları gözden geçirilmeli ve huzursuz bacak sendromunun belirtilerini artırabilecek ilaçlar kesilmelidir. Kansızlık, şeker hastalığı, beslenme bozuklukları, böbrek hastalığı, guatr, varis ya da parkinson hastalığı gibi hastalıklar tedavi edilmelidir. Bu önlemlere yanıt alınamazsa ilaç tedavisi başlanmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst