İdrarda lökosit olması ne demektir ?

Uzman SühaN

Administrator
İdrarda lökosit olması ne demektir ?
Bedenlerimizin bir savaş alanı olduğunu biliyor muydunuz? Her geçen gün düşman mikroplar bedenimize girmeye çalışıyor ve başarılı olduklarında bazen hasta oluyoruz. Bu yüzden vücudumuz bu zararlı işgalcilere karşı savaşmak için çalışan askerler savunuyor. Bu askerler beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lökositlerdir . Bu makalede lökosit türü, bunların spesifik fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lökositler hakkında bilgi edineceksiniz..


idrarda lökosit.jpg




Lökositler bir vücudun askerleridir. Bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Hastalık ve enfeksiyonlara neden olan mikroplarla savaşmakla kalmaz, bizi tehdit ettiği görülen herhangi bir yabancı ajantan korumaya çalışırlar. Kısaca Lökositler, Vücudun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardım eden Beyaz Kan Hücreleridir. Ayrıca beyaz kan hücreleri (WBCs) olarak da bilinir.Lökositler, organlar arasında hareket ederek vücut boyunca yolculuk eder. Sorunlara neden olabilecek mikropları veya enfeksiyonları izlerler.

Düşük seviyelerde lökosit normalde idrarda bulunur. İdrarda çok sayıda lökosit, bir enfeksiyon veya başka temel tıbbi problemi gösterebilir.İdrar numuneleri bazen lökositleri açığa çıkartabilir. İdrarda lökosit olması bir enfeksiyonu işaret edebilir. Bunun için bir test hamile kadınlar gibi bazı insanlar için rutin olarak yapılabilir.

Lökositler nedir?

Lökosit, çoğunlukla WBC olarak kısaltılan beyaz kan hücresinin teknik adıdır. İnsanları enfeksiyona karşı koruyan bağışıklık tepkilerinin merkezinde yer alırlar. Bu beyaz kan hücreleri, fagositler ve lenfositler gibi çeşitli formlarda bulunur.Fagositler kemik iliğinde üretilir . Görevleri, bakteriler gibi yabancı parçacıkları sindirmektir. Lenfositler, önceki karşılaşmalara dayanarak yabancı cisim parçalarını tanıyan beyaz kan hücreleridir. Bunlar adaptif bağışıklığı oluşturan hücrelerdir. Bu, bağışıklık sisteminin bir enfeksiyonu hatırlaması ve ona daha spesifik tepki verme becerisinin karmaşıklığıdır. Lenfositler ayrıca, yabancı partiküllere bağlanan antikorları üretirler, böylece imha edilmesi için tanınabilirler.Başka lökosit türleri de var. Örneğin sitotoksik beyaz kan hücreleri, diğer hücreleri öldürme kabiliyetine sahiptir.

İdrarda yüksek lökosit ne demektir?

İdrarda yüksek sayıda lökosit olması mesane veya böbrekteki iltihaplanmayı gösterir .

Ancak idrarda bazı lökositler olması her zaman enfeksiyon anlamına gelmez. Enfeksiyon için seviye yüksek olmalıdır. Örneğin, idrar örneğinin dikkatle verilmesi gerekiyor çünkü kontaminasyon genital organlardan gelebilir.

Mesane enfeksiyonları veya tahriş

Bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrar lökositlerin en yaygın nedenlerinden biridir. Üriner sistemin herhangi bir yerinde bir enfeksiyona atıfta bulunur.Bu sistem böbrekleri, üreterleri, mesane ve idrar yollarını içerir. Enfeksiyonların çoğu alt idrar yollarını ve daha özel olarak da mesane ve idrar yollarını içerir.Düzgün tedavi edilmezse bir İYE böbreklere yayılabilir. Bu ciddi olabilir.

Böbrek taşları

Her zamankinden daha fazla sayıdaki lökosit, böbrek taşlarının bir işareti olabilir .İdrar doğal olarak çözünmüş mineral ve tuzları içerir. İdrarında bu mineralleri ve tuzları yüksek seviyede olan insanlar taş geliştirme riski altındadır.Üretraya giren taşlar idrar hareketini engelleyebilir. Bu tıkanıklık, bakterilerin oluşmasına ve bir enfeksiyona neden olabilir.

Böbrek enfeksiyonu

Bir böbrek enfeksiyonu idrarda beyaz kan hücrelerinin daha yüksek oranlarda olmasına neden olabilir.Bu enfeksiyonlar genellikle üriner sistemde başlar ve böbreklere yayılır. Olağandışı olmasına rağmen, vücudun diğer bölgelerindeki bakterilerin kan dolaşımıyla böbreklere yayılması da mümkündür.Zayıf bağışıklık sistemi olan ya da uzun süreler boyunca kateter kullanan insanlar böbrek enfeksiyonu geliştirme açısından daha yüksek bir risk altındadır .

Üriner sistem blokajı

Bir blokaj, idrardaki kan olan hematüri gelişmesine yol açabilir. Tıkanıklık travmaya bağlı olabilir veya böbrek taşları, tümörler veya diğer yabancı maddelerden kaynaklanabilir.

Gebelik

Gebe kadınların kanında genellikle normalden daha yüksek bir lökosit düzeyi vardır. Bu normal bir olay. Yükselmiş seviyeler kalıcı bir sorun haline gelmedikçe veya anormal semptomlar eşlik etmedikçe, bunlar bir tehlike oluşturmazlar.
Gebelik



idrar tutma

İnsanlara idrarını tutma alışkanlığı yaratmamalarının bir nedeni vardır. Uzun süre idrarla tutulması mesaneyi zayıflatabilir ve boşaltılmasını zorlaştırabilir.İdrar mesanede çok uzun süre ortaya çıkarsa, bakteri enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon, idrarda yüksek lökosit seviyelerine yol açabilir.

Diğer nedenler

Bunlar yaygın nedenlerden sadece birkaçıdır, ancak başkaları da vardır. Idrardaki yükselmiş lökosit seviyelerine, aşağıdakilerden de kaynaklanabilir:

Prostat, mesane veya böbrek kanseri gibi bazı kanserler
Orak hücre anemisi gibi kan hastalıkları
Bazı ağrı kesici ilaçlar
Yorucu veya aşırı egzersiz.

Belirti ve bulgular

Semptomlar kişiden kişiye değişir ancak lökositlerin idrarda bulunabileceğini gösteren birkaç işaret vardır.

En belirgin bulgulardan biri bulutlu veya kötü kokulu idrardır. Normalden daha sık idrara çıkma, idrarda ağrı veya yanma hissi veya idrardaki kan da işaretlerdir.

Diğer semptomlar şunları içerir:

Titreme ve ateş
Sırt ve yan ağrılar
Karın ağrısı
Mide bulantısı veya kusma
Uzun süreli pelvik ağrı
İlişki sırasında ağrı.

Testler teşhis ve tedavi

Yukarıdaki semptomlardan herhangi birini fark eden kişiler ileri inceleme için doktorlarıyla görüşmelidir.Herhangi bir problemi saptamak için idrar analizi yeterli olabilir. İdrar analizi, testin ilk aşamasıdır.İdrarda kan veya başka maddeler varsa, sıklıkla sorunun nedenini görmek için başka testler yapılır. İdrarda lökosit tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlıdır. Bir DYE ile olduğu durumlarda, antibiyotikler enfeksiyonu nispeten çabuk temizleyecektir.drar yolu ve böbrek hastalığı gibi bazı vakalarda, yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir. Bunlara su içmek ve şekerli veya gazlı içecekleri kesmek dahildir.
 
Semptomlara neden olan basit idrar yolu enfeksiyonları bir doktor tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edilebilir . Birkaç farklı antibiyotik kullanılabilir. İdrar tetkikleri, idrar bileşenlerini tanımlamak için rutin olarak yapılır. İdrarda lökosit esteraz varlığı normal olarak kabul edilmez ve bireyin yaşadığı patolojik bir durumu gösterir. İdrar tahlili sonucunun bireyin geçtiği semptomlarla birleştirilmesi durumunda, teşhis koymak yeterlidir. Pozitif bir lökosit esteraz sonucu, idrarda püriyum veya artmış miktarda lökosit olduğu anlamına gelir. Bu sonuç bireyin idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi anlamına gelir. Gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) idrarda WBC yi de artırabilir. Pozitif bir lökosit esteraz sonucunun ardından başka diagnostik testler istenebilir.Enfeksiyona neden olan patojeni tanımlamak için bir idrar kültürü yapılabilir.
 
Geri
Üst