İnorganik Besinler hakkında bilgi

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
İnorganik Besinler hakkında bilgi
İnorganik Besinlerin görevleri
İnorganik maddeler nelerdir


şimdi idyorsunuz ki İnorganik nedir ya da İnorganik besinlerde nelermiş diye soruyorsunuz değil mi? O halde sizi daha fazla bekletmeden İnorganik besinler hakkında bilmeniz gereken bilgileri sizinle paylaşıyoruz Melek'ler.

su-icmenin-faydalari-4251.jpg


İnorganik Besinler hakkında bilgi:

Su
Pek çok gıdanın esas bileşenidir.Bitkisel ve hayvansal ürünlerde hücre içinde veya hücreler arasında bulunur.Su insan vücudunun da 2/3 sini teşkil eder.normal bir insanın günde 2.5 litre su alması gerekir.Vücuda alınan bu su içilen su ve içeceklerden alınan diğer gıdalardan veya vücutta kimyasal reaksiyonlar sonucu meydana gelen sudan sağlanır.


Mineral
İnsan vücudunun % 4 ile 6 sı minerallerden oluşmuştur. Gıdalarda 60 dan fazla mineral bulunur.
• Major mineraller :potasyum sodyum kalsiyum magnezyum klor sülfat fosfat bikarbonatlar.
• Minör ( İz ) mineraller : Demir bakır çinko kobalt mangan molibden iyot flor selenyum.
•Besin değeri olmayanlar :aliminyum bor nikel kalay krom
•Toksik olanlar : Civa kurşun arsenik kadmiyum antimon.

Sodyum(Na) ve Klor(Cl)
Sodyum klorür mutfak tuzudur. Vücudun temel hücre dışı iyonlarıdır. Ozmotik basınç asit-baz dengesi ve vücut sıvısı miktarını ayarlarlar.Terleme ile sodyum ve klor dışarı atılır.Bu iyonların yetersizliğinde halsizlik bulantı kas krampları ve ödem (vücudun su toplayıp şişmesi ) görülür. Günlük gereksinim 6 g kadardır.Tuzun fazlası idrarla atılır.Tuzun hem fazlası hem de azı zararlıdır.

Potasyum(K)
Sodyumun tersine hücre içi sıvısında bulunur. Ozmotik basınç asit-baz dengesinin sağlanmasında görev alır.Amino asitlerin proteine çevrilmesinde etkilidir.Günlük gereksinim 0.8-1.3 g kadardır. Hemen tüm besinlerde ve özellikle meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunduğu için eksikliği pek görülmez.

Kalsiyum(Ca)
Kemik ve diş oluşumunu sağlar. Kanın pıhtılaşması kalp kaslarının çalışması enzimlerin görevlerini yapması hücre membranından sıvı geçişinin kontrolünü ayarlar.Vücuttaki kalsiyumun % 99 u kemik ve dişlerdedir.100 ml kanda ise 9-12 mg bulunur.Günlük gereksinim 0.5- 2 g kadardır. Emzikli kadınlarda 5 g dır.En çok süt ve ürünleri yumurta ve lahanada bulunur. Oksalik asit bulunduran ıspanak ravent ve tahıllardaki fitik asit kalsiyumu bağlayarak alımını engeller

Fosfor(P)
Kalsiyum ile birlikte diş ve vücut sıvısında bulunur.Kemik oluşumunda enzim faaliyetlerinde karbonhidrat ve yağ metabolizmasında kan reaksiyonunun sabit kalmasında önemli görevleri vardır.Et ve et ürünleri süt ve süt ürünleri ve ceviz fosforca zengin gıdalardır.Vücutta fosfor /kalsiyum oranı 2/1 olarak denge halindedir. Bu denge bozulursa kemik oluşumu normal olmaz ve riket hastalığı meydana gelir

Magnezyum(Mg)
Kalsiyum ve fosforun vücuda alınmasında vücut sıvısının regülasyonunda sinir ve membranda elektriksel gerilimim sağlanmasında görevleri vardır.DNA ve RNA yapısında yer alır.% 71 kadarı kemiklerdedir.Günlük gereksinim 300-400 mg kadardır. Eksikliğinde sinirsel rahatsızlıklar ortaya çıkar.Tohum ve tahıllarda süt ve ürünlerinde ve yaprak sebzelerde fazla bulunur. Kalsiyum ve magnezyumdan biri vücutta fazla olduğu zaman diğeri atılır.

Demir(Fe)
Yapısal önemi olan bir mineraldir. Hemoglobin ve miyoglobinin yapısında yer alır.Bitkisel gıdalarda demir fazla olsa bile biyolojik olarak elverişli değildir.Yumurta hariç hayvansal gıdalardaki demir vücut tarafından daha kolay alınır. Yetişkinlerde vücutta kg başına 50 mg kadar demir bulunur.Günlük 10 mg demire gereksinim vardır. Demir yetersizliğinde kansızlık oluşur.

Bakır(Cu)
Demir ile birlikte hemoglobinin oluşumunda önemi vardır.Vücudun demirden yararlanmasını sağlar ve yetersizliğinde kansızlık görülür. Günlük gereksinim 0.6-2.0 mg kadardır. Karaciğer ve sütte fazla bulunur.

Çinko(Zn)
Bazı enzim ve hormonların yapısında bulunur.Karbonhidrat ve protein metabolizmasında ve nükleik asit sentezinde görev alır.Saç uzamasında da rolü vardır.En fazla midyede bulunur.Hububat baklagiller sert kabuklu meyveler çinko bakımından zengin gıdalardır. Asitli gıdalar uzun süre galvanizli kaplarda bulunursa çözünerek gıdaya geçen çinko zehirlenmeye neden olur. Yetersizliğinde gelişim bozuklukları ciltte lezyonlar ve iştahsızlık görülür.Ancak yetersizliği nadiren görülür.
 
Geri
Üst