1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.094
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Kabak

    Konu, 'KLMN Melek Sözlük' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    (Küerbis / Courge / Gourd / Cucurbita / ) Bir yillik, sürünücü otsu bir bitki. Gövdeleri tüylü sürünücü olup, silindir biçimindedir. Kökleri uzun ve ig seklindedir. Yapraklar tüylü, büyük, böbrek veya kalp seklinde, bes parçali, uzun saplidir. Çiçekler tek eseylidir. Erkek çiçekler sarimsi renkte büyük, disi çiçekler daha küçüktür. Meyveleri çesidine göre küremsi, silindir veya yumurtamsi sekillerde ve saplidir. Meyve kabugu ince veya kalin, yumusak veya serttir. Meyveleri çok tohumludur. Kabak, bir sicak ve mutedil bölge bitkisidir. Memleketimizde birçok kabak türü ve bunlarin varyeteleri ekilmektedir. Bilhassa sakiz kabagi (Cucurbita pepo) ve kestane kabagi (C. maxima) veya helvaci kabagi önemli olup tibbî olarak da kullanilmaktadir. Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde kültür olarak yetistirilir. Sakiz kabagi (C. pepo): Gövdeleri boyunca keskin çizgili, yapraklari bes sivri parçalidir. Meyveleri silindir veya yumurtamsi olup, kalin ve sert kabukludur. Beyaz etli, makbul bir kabaktir. 20-30 cm kadar uzunluktadir. Kestane kabagi-Helvaci kabagi (C. maxima): Gövdeleri silindir biçiminde, yapraklari böbrek seklinde ve tüylüdür. Meyveleri basik küremsi, sapli, ince kabukludur. Pisirildiginde kabuklari yumusar ve zar gibi soyulur. Kirmizi etli kisminda sekerli ve nisastali maddeler vardir. Yemegi ve tatlisi yapilir.
    Kullanildigi yerler: Her iki türün tibbî olarak kurutulmus tohumlari kullanilir. Tohumlarinda sâbit yag ve peporesin vardir. Tohumlari (çekirdekleri) tenya ve kurt düsürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanilmaktadir. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dövülür, sekerle karistirilarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kismi yiyecekten baska çiban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
    Diger kabak çesitleri sunlardir:
    Bal kabagi: Kestane kabaginin bir cinsidir. Eti saridir.
    Lif kabagi (Luffa cylindrica): Meyvelerinin iletim demetleri sik bir ag teskil eder. Bu sebeke, meyve soyulup kurutulduktan sonra, sünger gibi kullanilir.
    Su kabagi (Lagerneria vulgaris): Meyvelerinin yarisi siskin, yarisi dardir. Bu sebepten su kabi olarak veya ortadan boyuna kesilip kurutulduktan sonra masrapa seklinde kullanilmaktadir.
    Dikenli kabak (Sechium edule): Vatani Orta Amerika olan, memleketimizin güney bölgesinde yetistirilen çok yillik bir bitkidir. Meyveleri etli ve büyük bir armut seklinde, bes dilimlidir. Içinde bir büyük tohum vardir. Meyveleri pisirildikten sonra sebze olarak yenir.

     
Kabak konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Cevizli Kabak

    Cevizli Kabak

    2 adet kabak ve 2 adet havucu rendeleyin. 1 kahve fincanı zeytinyağı ile kısık ateşte kendi suyuyla 20 dakika pişirin. 1 çorba kaşığı unu ilave edip, sote yapıp, soğumaya bırakın. Bu arada 1 kase yoğurda 3 diş dövülmüş sarmısağı karıştırın. 2 çorba kaşığı dövülmüş cevizle birlikte tencereye ekleyin. Karışımı servis tabağına alarak, üzerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyin
  2. kremalı kabak

    kremalı kabak

    kremalı kabak fırında kremalı kabak yemeği kremali krema İstenilen miktarda kabak halka halka doğranarak suda biraz haşlanır ve suyu süzülür. Haşlanan kabaklara ufak kıyılmış bol dereotu ilave edilir. Sonra 100-150 gr beyaz peynir rendelenir yada ufalanir. Bu karışıma kekik ve azıcık karabiber ve tuz ilave edilir. Son olarakta biraz zeytinyağı ve süt kreması konur. İstenirse kremaya 1...
  3. kabak

    kabak

    kabak çeşitleri dikenli faydaları süs çeşitleri (Küerbis / Courge / Gourd / Cucurbita / ) Bir yillik, sürünücü otsu bir bitki. Gövdeleri tüylü sürünücü olup, silindir biçimindedir. Kökleri uzun ve ig seklindedir. Yapraklar tüylü, büyük, böbrek veya kalp seklinde, bes parçali, uzun saplidir. Çiçekler tek eseylidir. Erkek çiçekler sarimsi renkte büyük, disi çiçekler daha küçüktür. Meyveleri...
  4. kabak yemeği

    kabak yemeği

    kabak yemekleri kabak yemeği çeşitleri yemegi cesitleri yemek çeşitleri yemekleri canım annemin yaptığı yemeklerdendir ve en çok sevdiğim yemekti çocukken hafif sağlıklı ve lezzetli mutlaka deneyin MALZEMELER: * 2-3 tane orta boy patlıcan * 1-2 tane kabak * 3-4 tane yeşil biber * 2 tane orta boy soğan * 3-4 diş sarımsak * 3 tane büyük boy domates * 1...

Sayfayı Paylaş