Kadın ve erkek kısırlığın da tedavi aşamaları

Uzman SühaN

Administrator
Kadın ve erkek kısırlığın da tedavi aşamaları
İnfertilitenin temel belirti, bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkinin ardından gebe kalmamaktır. Doktorların çoğunun doğurganlık bakımını istediği nokta budur . 6 ay denedikten sonra gebe kalmayan ya da düzensiz menstrüel döngüleri olan 35 yaş üstü kadınlar için mümkün olan en kısa sürede bir kadın doğum doktoruna gitmek gerekir. Erkek infertilitesi kadın infertilitesi kadar yaygındır, bu yüzden her iki eşin de değerlendirilmesi önemlidir.Bazen infertiliteye neden hiç rastlanmaz. Her iki ortada birkaç küçük faktörün bir kombinasyonu, açıklanamayan doğurganlık sorunlarına neden olabilir..


kadın ve erkek kısırlığı.jpg




Hamilelik birçok basamağı olan bir sürecin sonucudur. İnfertilite her zaman bir kadının problemi değildir. Hem kadın hem erkek kısırlığa katkıda bulunur.İnfertilite, erkeklerde farklı faktörlerden kaynaklanabilir ve genellikle semen analizi ile değerlendirilir. Uzman, sperm sayısını, konsantrasyonunu, hareketliliğini ve morfolojisini (şekil) değerlendirecektir. Biraz anormal bir semen analizi, bir insanın mutlaka kısır olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, bir sperma analizi, erkek faktörlerin infertiliteye katkısı olup olmadığını ve bu faktörlere nasıl katkıda bulunduğunu belirlemeye yardımcı olur.


Erkek İnfertilitesi


İnfertil çiftlerin yaklaşık% 40'ında erkek faktörler sorumludur. Erkek faktörler arasında düşük sperm sayısı, anormal sperm görünümü, engellenen sperm kanalları veya spermin hareket yetersizliği sayılabilir.



Kadın İnfertilitesi


İnfertil çiftlerin% 40ında kadına dair sorunlar var. Bunlar, düzensiz veya eksik ovülasyon , Fallop tüplerinde tıkanmalar veya üreme organlarında anormallikleri içerebilir.İnfertil çiftlerin geri kalan% 20sinde hiçbir özel neden bulunamamıştır.


Ovülasyon takibi


Kötü zamanlama, gebelik başarısızlığına katkıda bulunabilir. Reçetesiz ovulasyon testleri, yumurtlamanın zamanını bulmanıza yardımcı olur ve ilişkide en uygun zamanı belirler.Testler, yumurtlamadan 12 ila 36 saat önce artan bir hormon düzeyini ölçer. İnfertilite vakalarının yaklaşık üçte biri düzensiz ovulasyon ile ilgilidir.


Doğurganlık İlaçları


Düzenli olarak yumurtlamayan kadınlara yardımcı olacak ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçların çoğunda klomifen sitrat (Kromid veya Serofen) bulunur.Kromifen bir defada birden fazla yumurta bırakmasına neden olabilir, bu nedenle çoklu gebelik riski artar (iki veya daha fazla fetüsün hamileliği).6 ay boyunca klomifen denedikten sonra, gebe kalmamış kadınlara yumurtlamayı teşvik etmek için hormon enjeksiyonu verilebilir.


Fallop Tüpleri İçin Cerrahi


Fallop tüplerinin tıkanması veya tıkanması, bazı kadınlarda gebeliği önler. Bu endometriozis önceki ameliyatlar veya önceki pelvik enfeksiyonların bir sonucu olarak hasara bağlı olabilir. Laparoskopik cerrahi, bazı kadınlarda skar dokusunu kaldırabilir, böylece hamilelik şansını artırabilir.


İntrauterin inseminesyon (IUI)


İntrauterin inseminasyon farklı infertiliteyi tedavi etmek için kullanılır. Bu teknikte, sperm yumurtlama sırasında uterusa doğrudan yerleştirilir, böylece sperm yumurtaya ulaşması gereken mesafeyi azaltır. IUI genellikle yumurtalıkları uyarmak için ilaçlarla birlikte kullanılır. Gebelik oranları IVFye göre daha düşüktür, ancak bu prosedür daha ucuz ve daha az invaziv, bu yüzden ilk denenebilir.


In Vitro Fertilizasyon (IVF)


IVF yumurta ve spermi bir laboratuarda birleştirir ve diğer tedaviler başarısız olduğunda bir seçenek olabilir. Laboratuarda yaratılan embriyolar uterusun içine yerleştirilir.


Bir erkeğin spermleri ile ilgili sorunlar tespit edildiğinde, IVF ile birlikte intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir prosedür önerilebilir. Bu, doğrudan bir yumurta içine tek bir sperm yerleştirilmesini içeren yardımcı döllenme işlemidir. Oluşan embriyolar, IVF embriyolarıyla aynı şekilde uterusa aktarılır.


Embriyo IVF'de uterusa transfer edildiğinde, aynı anda 2-4 embriyo transferi tipik bir yaklaşımla hamilelik olasılığını arttırırken aynı zamanda çoklu gebelik olasılığını da arttırır.


Blastosist Transferli IVF


Blastosist transferi nispeten yeni bir IVF teknolojisidir. Geleneksel olarak, IVF embriyoları 2 ila 8 hücreye sahip olduklarında uterusa transfer edilir. Bu prosedürde, embriyolar, blastosist evresi olarak bilinen daha sonraki gelişim evresine gelene kadar 5 gün büyür. Daha sonra, bir veya iki blastokist rahime aktarılır.


Doğal Yöntemlerle doğurganlığı artırma


Birkaç yaşam tarzı değişikliği, tedavi sürecinde nerede olursanız olun, sağlıklı bir hamilelik şansınızı artırabilir. Her iki taraf sigara içiyorsa bırakmalıdır. Sigara , doğurganlığı azaltır ve gebelik oranlarını düşürdüğü bilinmektedir. Sperm sayımlarıyla ilgili yapılan bir araştırmada sigarayı bırakan erkeklerde çarpıcı artışlar görülmüştür.


Kısırlık için Akupunktur


Bazı çiftler doğurganlığı artırmak için akupunktur deniyor. Akupunkturun, rahim kan dolaşımını iyileştirebileceğini, ovülasyonun düzenlenmesine yardımcı olabileceğini, sperm sayısını artırabileceğini ve IVF ile başarı oranlarını iyileştirebileceğini gösteren bir araştırma vardır.




İnfertilite tedavisi nedene, yaşınıza, ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. İnfertilite karmaşık bir bozukluk olduğu için tedavi, önemli mali, fiziksel, psikolojik ve zaman taahhütlerini içerir.Tedaviler ya ilaç ya da ameliyat yoluyla doğurganlığı düzeltmeye ya da sofistike tekniklerle hamile kalmanıza yardımcı olabilir.İsteyan her kadının anne olması dileği ile.
 
Bu kısırlık vakası giderek artıyor veba gibi. Sanırım yaşam tarzı , beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörlerle alkalı. 3 çiftten biri bebek sahibi olamıyor sorun erkekten, kadından yada her ikisinden dolayı olabiliyor. Düzenli birlikteliğe rağmen 1 yıl boyunca çocuk sahibi olunamıyorsa mutlaka doktora görünmekte fayda var.
 
Kadın infertilitesinin, bir kadının en az bir yıl çalıştıktan sonra hamile kalmaması durumunda ortaya çıktığı söylenir. Tekrarlayan düşükler de infertilite belirtileridir. Bu sorun, hormonal problemler, bir kişinin yaşam tarzı, fiziksel problemler ve çevresel faktörler gibi çeşitli konulardan kaynaklanabilir. Vakaların çoğunda infertilite, yumurta üretme problemleriyle ilişkilidir. Bunlardan biri erken yumurtalık yetmezliği ve diğeri polikistik yumurtalık sendromudur.İnfertilite meselelerinin çoğu yumurtlama sorunlarından kaynaklanmaktadır. Buna stres, obezite, hızlı kilo kaybı neden olabilir. Uterinin şekli ve astarı normal olmadığın da kısırlık ortaya çıkabilir. Uterin polipler veya fibroid tümörler pelvik ağrı ile sonuçlanabilir; fallop tüplerindeki sorunalr kısırlığa sebep olabilir.Düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olamıyorsanız en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda vardır.
 
Geri
Üst