kadının adı var ama koltuğu yok !

M

Misafir

Forum Okuru
kadının adı var ama koltuğu yok !
Kamu kurluşlarında kadının adı var ama koltuğu yok !




Türkiye'de kamu kuruluşlarında çalışan kadın oranı yüzde 28. Ancak iş üst düzey yöneticiliğe gelince kadınlar 'şeflik' koltuğunda takılıp kalıyor. 25 müsteşarın hepsi erkek. 139 genel müdürlük koltuğunun sadece sekizinde kadınlar oturuyor. 1211 daire başkanının da yalnız 192'si kadın

Kadın başbakan gören Türkiye'de başbakanlık ve bakanlık koridorları, şimdiye kadar hiç kadın bir müsteşarın topuk sesleriyle yankılanmadı. 25 müsteşarından hepsi erkek olan devlet, genel müdürlük için de kadınları tercih etmedi. 139 genel müdürlük koltuğundan sadece sekizini kadınlar doldurabildi. Türkiye kamuda çalışan kadın sayısı açısından, yüzde 28'le, yüzde 30'luk uluslararası taahhüde yaklaşıyor. Ancak iş terfi etmeye gelince, yönetici kadın seviyesi yüzde 10'lara düşüyor; onların da çoğu 'şef'liği aşamıyor...

Siyasi nutukların tam tersi

Siyasi söylemlerde daima kadın-erkek eşitliğinin öne çıkmasına ve altına imza atılan pek çok uluslararası sözleşmede bu eşitliğin vurgulanmasına karşın Türkiye'deki sayısal gerçekler bunun tam tersini söylüyor. İRİS Eşitlik Gözlem Grubu'nun, Michigan Üniversitesi Avrupa Araştırma Merkezi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) katkılarıyla gerçekleştirdiği, 'Kamu Sektöründe Yönetici Kadınlar' adlı araştırmanın sonuçları dün Türkiye ILO Temsilcisi Gülay Aslantepe ve Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın da katıldığı panelde açıklandı. Çalışma, Ankara'da kamu kurumlarının merkez teşkilatlarında çalışan personel içinde kadın ve erkek oranı ile üst ve orta düzey yönetici profilini çıkardı.

Çalışanların yüzde 72'si erkek

88 kamu kurum ve kuruluşundan sayısal veri talebine yanıt veren 75'inin verilerine göre, kamuda kadın-erkek eşitsizliği personel sayısından başlıyor. 141 bin 554 personelin yüzde 72'sine denk gelen 101 bin 875'i erkek, yüzde 28'ine denk gelen 38 bin 679'u ise kadın. Bu oran, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelerle taahhüt ettiği kritik eşik olan yüzde 30'un altında. Araştırma personel sayısında başlayan eşitsizliğin üst düzey yönetici bazında yüzde 10'lara kadar gerilediğini ortaya koyuyor.

Kamuda kadın müsteşara yer yok. 25 müsteşar koltuğunun hepsi erkeklerin egemenliği altında. 85 müsteşar yardımcılığı kadrosunun ise sadece ikisini kadınlar dolduruyor. Genel müdür kadrolarında da durum pek farklı değil. Kamudaki 139 genel müdürlük koltuğunun sadece sekizinde kadınlar oturuyor. Söz konusu dengesizlik genel müdür yardımcılığı makamında da aynı. Genel müdür yardımcılarının 327'si erkek, 36'sı kadın.

Özel statülüler de erkeğe teslim

Özel statüdeki (BDDK, EPDK, Rekabet Kurulu, RTÜK gibi) bağımsız başkanlıkların 86'sı erkeklerin, 13'ü kadınların. Başkan yardımcılığında ise 106 erkeğe karşın yalnızca dokuz kadın görev yapıyor.

Daire başkanlıkları ve yardımcılıklarında da kadının durumu değişmiyor. 1211 erkek daire başkanına karşı, 192 kadın, 295 erkek başkan yardımcısına karşılık 42 kadın başkan yardımcısı bulunuyor.

Şeflerin yüzde 37'si kadın

Üst düzey yönetici olarak kadını görmezden gelen kamu yönetimi alt seviyedeki yönetim kadrosu olan şeflikte ise kadına geçit vermiş gibi görünüyor. Her ne kadar burada da şube müdürü kadrolarındaki 6 bin 618 erkeğe karşılık 1232 kadın bulunsa da, şeflik kadrosundaki sayı bütün kadroların üzerinde, yüzde 37'lik oranla 'yüreklere su serpiyor'.
 
Geri
Üst