Kadınlar da kısırlık nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kadınlar da kısırlık nedenleri ve tedavisi
İnfertilite vakalarının yaklaşık üçte biri kadının sorunlarından kaynaklanmaktadır . İnfertilite bir yıl düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edememektir. İnfertilite, fallop tüplerine zarar veren, yumurtlamayı bozan veya hormonal komplikasyonlara neden olan altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir.Makalemizin devamın da kadın infertilitesinin nedenlerine değinicez. İnfertilite,infertililte nedir,kadınlarda infertilite,kadınlarda infertilite nedenleri,kadınlarda infertilite belirtileri,kadınlarda infertilite tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

kadınlarda ksıırlık.Jpeg


Kadında başlıca kısırlık (infertilite) sebepleri




İnfertilite nedenleri çok çeşitlidir ve erkek, kadın veya faktörlerin birleşimini içerir.Çiftlerin% 10-20 sinde hiçbir neden bulunmaz; buna Açıklanamayan İnfertilite denir.Çiftlerde doğurganlık sorunlarının yaklaşık yüzde 30 u kadından kaynaklanmaktadır. Bir diğer yüzde 30 u erkek, yüzde 30 u her iki tarafta bulunuyor. Kadına bağlı infertilite nedenlerini sırasıyla belirtelim.

Yaşlanma

Bir kadının yaşı doğurganlığını etkileyen en önemli faktördür. Bir kadının doğurganlığı 30'lu yılların başında azalmaya başlarken, 35 yaşına gelindiğinde yaklaşık% 40 oranında azalmıştır. 40 yaşında kadınların doğurganlıkları daha da gerilemiştir.

Fallop tüplerinde hasar (tubal infertilite)

Hasarlı veya tıkanmış fallop tüpleri, spermlerin yumurta ile birleşmelerini veya döllenmiş yumurtanın uterusa geçmesini engelliyor

Yüksek prolaktin

Hipofiz bezi aşırı prolaktin üretimine (hiperprolaktinemi) neden olabilir, bu da östrojen üretimini düşürür ve infertiliteye neden olabilir. Genellikle bir hipofiz problemiyle ilişkili olarak, başka bir hastalık için kullandığınız ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Pelvik Yapışıklıklar

Pelvik yapışıklıklar, tüpler, yumurtalıklar, barsak ve uterus çevresinde gelişen yara izleri veya fibrotik dokudur. Genellikle bu, önceki pelvik inflamatuvar hastalık, klamidya, gonore gibi zührevi hastalıkların bir sonucudur; aynı zamanda bölgedeki önceki ameliyatların bir sonucu olabilir. Apse oluşumu ya da endometriozis ile rüptüre bir apendiksin sonucu olabilirler.

Polikistik yumurtalık sendromu (PCOS)

PCOS, menstrüel ve ovülasyon bozukluklarına neden olan bir hormon dengesizliğidir. Anovulasyona bağlı kısırlığın en yaygın nedeni budur .Durumun adı, yumurtalıkların dışındaki minik kistlerin varlığı ile ortaya çıkıyor.İnfertil kadınların% 30'unun PCOS'dan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Endometriozis

Endometriyozun en yaygın belirtileri dönem ağrısı ve pelvik ve karın ağrısıdır. Endometriozis, yumurtalıklara zarar vererek doğurganlığı etkileyebilir, böylece ovülasyon oluşmaz. Benzer şekilde, fallop tüplerinin içindeki hasar ve tıkanmalar yumurtanın uterusa yolculuğunu da engelleyebilir. Ayrıca, endometriyozun döllenmiş bir yumurtanın implantasyonunu etkileyerek uterusun astarında bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Kadınlar endometriyozis sırasında cinsel ilişki sırasında ağrı yaşarsa, cinsel isteksizlik gösterebilir ve hamile olma şanslarını düşürebilirler.

Kilo

Bir kadının ağırlığı doğurganlığında önemli bir husustur. Düşük kilolu ve düşük vücut yağ yüzdesi olan kadınlar düzensiz menstruasyon döngüsü ve yumurtlama ile ilgili sorunlar yaşayabilir.Aşırı kilolu veya obez olmak, normal menstruasyon ve ovülasyona müdahele edebilir. Buna ek olarak, fazla kilolu ve obez kadınlar, düşük ve düşük gebelik komplikasyonları ve IVF gibi infertilite tedavileri ile daha düşük bir başarı oranı taşır.

Sigara içmek

Sigara bir kadının yumurtalıklarına zarar verebilir ve yumurtaların azalmasına katkıda bulunur. Çalışmalar sigara içen kadınların sigara içmeyen kadınlardan daha erken menopoza girme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Doğurganlığın beslenmeyle ilgisi varmı ?

Beslenme durumu doğurganlığı büyük ölçüde etkiler. Doğurganlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilecek bir takım bilimsel olarak onaylanmış beslenme takviyeleri bulunmaktadır. Her iki ortağın da beslenme durumunu değerlendirmek önemlidi

Teşhis ve tedavi

Kadın kısırlığının teşhisi öncelikle fiziki muayene, hormonal tetkitler,ultrason,rahim filmi , laparoskopi ile yapılır.Kadın infertilitesi için tedavi seçenekleri infertilitenin ndenlerine bağlıdır. Ameliyat,yumurtlama indiksiyonu, aşılama ve tüp bebektir . Yardımcı üreme teknikleri gelişmişliğine rağmen, hamileliliği %100 garanti edemezler. Başarı, kadının infertilitesinin sebepleri, yaşı ve kullanılan tekniğin türü gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.Tüm doğurganlık ilaçlarının potansiyel yan etkileri vardır ve bir gebelikte ikizlere hatta ikiden fazla bebeğe neden olabilir.
 
Kısırlığa neden olan durumlar erkekte ve kadında eşit olarak saptanmaktadır bu nedenle kısırlık durumunda kadın ve erkeğin birlikte değerlendirilerek sebebin araştırılması gerekir.Kadındaki en önemli kısırlık sebepleri yumurtlama bozuklukları, endometriozis ve tüplerin hasarlı veya tıkalı olmasıdır.Yumurtlamanın her ay düzenli şekilde olması hamilelik şansını arttıran önemli bir faktördür. Yumurtlama olmayan bir adet ayında hamilelik oluşması imkansızdır. Düzenli ilişkiye rağmen 1 yıl içinde bebek sahibi olamıyorsanız mutlaka hekime görünün.
 
Bir birey veya çift infertilite tanısı aldığında, doğurganlık tedavisi için çeşitli seçenekler mevcuttur. Bir kadın doğum doktorunun, doğurganlık endokrinolojisinde infertilite tavsiye edecek birçok faktör, erkek veya kadının yaşı, tanı, kişisel tercihleri ve infertilitenin süresi dahil olmak üzere tedavinin seyrini etkiler.Genel olarak, bir hastanın yaşı ve genel sağlık durumu doğurganlığı etkileyen en önemli faktörlerden ikisidir. Temel fertilite tedavileri, hastaların kendi başlarına yapabilecekleri yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi veya in vitro fertilizasyon (IVF) gibi daha karmaşık prosedürlere kadar çeşitlilik gösterebilir .Temel fertilite tedavileri kadın ve erkeklerin birçok infertilite durumunu atlatmasına yardımcı olur, böylece gebe kalma şansları artar.Doğurganlık tedavilerinde genel kural, bir muayene ve tıbbi geçmişle belirlenen kişinin durumuna bağlı olarak önce en az invaziv seçeneklerle başlamaktır.Bazı hastalar infertilite durumlarını düzeltmek için birden fazla tedavi gerektirir.
 
beyza hanım endometriozis hastasıyım tüplerim kanallarım tıkalı doktor kıbrısta yumurta bağışıyla hamile kalabileceğimi söyledi yardım edin beyzahanım başka birinin çocuğunu istemiyorum benim çocuğumun olması imkansızmı
 
Yumurtlamadan sonra yumurta fallop tüpüne iner. Fallop tüpünde sperm yumurtayı dölleme fırsatına sahiptir. Kadınların yaklaşık üçte birinde, fallop tüpleri hasar görür veya tıkanır ve bu da kısırlığa nedne olur.Hassas fallop tüpleri örneğin inflamasyona, önceki ektopik gebeliklere veya ameliyat sonrası adezyonlara bağlı olarak hasar görebilir.Kadınların yaklaşık % 5 inde, yumurtalıklarda, fallop tüplerinde veya uterusta görülen anormallikler infertilitenin sebebidir. Anormallikler genellikle kalıtsaldır ve farklı şekillerde ortaya çıkar. Eğer erkeğin spermi kadının bedenine girerse, bazen başlangıçta istenmeyen yabancı nesneler olarak algılanırlar. Rahmin servikal mukusundaki antikorlar daha sonra spermle savaşmaya başlar ve onları yavaşlatır. Yumurtanın döllenmesini önleyen bu sürece immünolojik bir problem denir.Erkeklerde doğurganlık ile ilgili en yaygın sorun, testislerde normal, hareketli sperm üretiminin yetersiz olmasıdır. Sperm hücrelerinin sayısı, meni başına mililitre başına 20 milyon olduğunda meni kalitesi normal kabul edilir. Bunlardan en az yüzde 15 i normal olarak oluşturulmalı ve yüzde 25 i iyi bir ileri hareketliliğe sahip olmalıdır. Bu değerler elde edilmezse, erkeğin doğurganlığı azalır. Sperm olgunlaşmasında disfonksiyon, çocuklukta kabakulak enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Testislerdeki varikosel venler (varikosel) de zayıf sperm motilitesine neden olabilir.Diğer nedenler hormonal problemler, stres, çevre kirliliği, inmemiş testisler, ameliyat edilen tümörler veya kromozomal anormallik gibi genetik nedenlerdir. Akut enfeksiyonlar da sperm motilitesini geçici olarak azaltabilir.
 
Geri
Üst