Kadınların Allah katında yeri nedir?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Kadınların Allah katında yeri nedir?
allah katında kadın allah katında hamilelik
İslam, vahiy ürünü olan ayetlere dayalı bir dindir. Ayetler, "Ey insanlar" veya "Ey inananlar" diye başlar ve cinsiyet ayırt etmeksizin bütün insanlara hitap eder. İnsanların yaratılışta ortak olduklarını, yaratılış değeri olarak kimsenin kimseden farklı olmadığını, sadece yapıp etmeleri üzerinden Allah katında değerlendirileceklerini bildirir.

Kuran'ın en uzun surelerinden biri "Nisa = Kadınlar" adını taşır. Surenin ilk ayeti der ki, "Ey insanlar, sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini de yaratan ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabbinize hürmetsizlikten sakının, akrabalık bağlarını gözetin."

Aynı surede, erkek veya kadın, mümin olarak, kim yararlı işler işlerse, onların cennete girecekleri ve kendilerine zerre kadar zulmedilmeyeceği bildirilir. (4Nisa124)

Yani Allah katında "erkek veya kadın yeri" ayrımı yoktur, ayrım sadece yararlı işler işlemedeki başarı derecesine göre olacaktır. Kuran'ın annelik değerine verdiği önem, Hz. Peygamber'in ilgili ayetleri destekleyen söz ve davranışları çok işlenmiş konulardandır ve hemen herkesçe bilinir.

Mesela cennet annelerin ayakları altındadır. Fakat bence eksik olan bir husus, kadınlığın, anneliğin yanı sıra başka bakımlardan da değerlendirilmesidir. Annelik görevini ihmal eden kadınlar, olduğu gibi hiç anne olmadığı halde toplumun bütün çocukları için onların hepsinin annesi gibi çalışan, bilimsel araştırmalarıyla ve çeşitli faaliyetleriyle onların daha iyi hayat yaşamaları için ortam hazırlayan kadınlar vardır.

Kadınların hepsi, tabii ki erkekler de yaptıkları ve yapmadıkları işlerle Allah katında layık oldukları yerlere yerleşeceklerdir.
Şimdi sorularınız:

Mekruh vakitler güneşe tapanlarla ilgili

Namaz kılmak için uygun olmayan, yani namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler; güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman, güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman, güneşin batma zamanı. Görüldüğü gibi yasaklamalar güneşin pozisyonları ile bağlantılı, yasaklamanın bilimsel bir açıklaması var mı?

Yasaklamanın sebebi, İslamın başlangıcında, güneşe tapanların varlığı ve Müslümanların onlara benzemesinin önlemesiydi. Çünkü onlar ibadet için güneşin bu hallerini bekliyor, ibadetlerini bu zaman aralıklarında yapıyorlardı.

Müslümanlar namazlarını bu zamanlara rastlatırlarsa yanlış anlaşılabilirdi. Bugün için böyle bir durum söz konusu değilse de iyi bir alışkanlık, nadir de olsa benzer bir durum herhangi bir yerde ortaya çıkabilir diye sürdürülmektedir.

Ayakların yıkanması konusunda iki görüş var

Kuranı Kerim'de abdest için el, yüz yıkanır, başa ve ayağa mest yapılır deniyor da, abdest alırken neden ayak yıkanıyor? Topuklarım yarılıyor, sabahleyin ayağımı yıkadıktan sonra diğer namazlar için mesh yapabilir miyim?

Abdest ile ilgili ayette (5Maide6 ) el, yüz yıkanır, başa mesh edilir, deniliyor. Ayakların ise cümlenin gelişine göre, yıkama fiiline mi, mesh fiiline mi dahil olduğu ulema arasında iki ayrı görüşe sebep olmuş, çoğunluk yıkama tarafında yer almıştır. Ancak mesela Şiiler mesh etme yolunu tutmuşlardır.

Herhalde biz aklımızı kullanıp önce ayağımızın temizliğine önem vermeli, sonra da temiz tutmanın yolunu bulmalıyız. Sıhhatimizle ilgili durumlarımız çok önemlidir, onları özellikle gözetmeliyiz. Mesela şeker hastaları için ayak bakımı çok önemlidir. Uygun bir çorap ve terlikten yararlanılabilir.

Prof. Dr. BEYZA BİLGİN
 
Geri
Üst