Kalbin hareketleri

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Kalbin hareketleri
Kalb gevşeme ve sıkışma (sistol ve di:)
yastol) nöbetleri içindeçarparlar. Kulakçıkların sistolu esnasın:)
da karıncıklar gevşemehalindedir. Bu hareketi şöyle sıralıyabi-
liriz:
Büyük toplar damardan kan kulakçıkları dolar. O zaman ku:)lakçıklar kasılır ve kanı o esnada gevşek halde bulunan karın:)cıklara iter. Bu sırada kulakçıklarla karıncıklar arasında bulu:)nan kapaklar açık bulunurlar. Kulakçık kasılmasının bitiminden sonra gevşer, karıncıklar kasılmaya başlar. Bu esnada kalb ka:)pakları kapanır. Karıncık kasılması en yüksek seviyesine varın:)ca damar kapakları açılır ve böylece kan damarlara atılır. Ka:)rıncık kasılması bitince kalbin istirahat devri başlar ve damar kapakları kapanır.
Her vuruşta kalbimiz elli altmış santimetre küb kan fırlatır. Bir vuruşta kalbin gördüğü iş 1,4 kilogram metredir. Kalb daki:)kada 4-6 litre kan fırlatır. Kan dakikada bütün vücudu 6 defa dolaşır. Böylece kalbin bir günde gördüğü iş 20 bin kg. metreye varır. Yâni bu enerji ile 20 kilogram bir yük bin metreye kaldı:)rılabilir. Çağdaş teknik bile yumruk kadar bir hacim içinde bu kadar iş görebilen bir makine icad edememiştir. îşin mühim ta:)rafı şudur ki kalb bu ağır işi bir ömür boyunca ve bir tamir gör-meksizin yapar.
Kalb adelesinin özelliği, irademize tâbi olmadığı halde çizgi:)li adale neviden olmasıdır. Bu adaleler vücudumuzda en ağır işi gören adalelerdir. Bu sebeple de en çok gıdaya ve oksijene muh:)taçtırlar. Bu gıdayı kalb adalesine taç damarları verir. Sükûn halinde bile bütün dolaşım kanının yüzde onu kalbi beslemek va:)zifesini alır. Taç damarlarınınö nemi bundan anlaşılır. Budamar-
lardan büyükçe bir dalın âni olarak tıkanması ölüme kadar va:)rabilen vahim akibetler doğurur. (înfarktus)
 
Geri
Üst