Kanaryaların beslenme şekilleri

almira

Yeni Üye
Üye
Kanaryaların beslenme şekilleri
BESLENME ŞEKİLLERİ



Kanaryalarımızın sağlıklı uzun ömürlü olmaları için ihtiyaçlarına ve alışkanlıklarına uygun olarak yeterli miktarda ve temiz beslenmesi gerekir.Tabiatta serbest yaşayan kuşlar bulduğu yiyeceklerle beslenir,Seçme özgürlüğü olduğu için ihtiyacı olan şeyi yer, istemediğini yemez.Kuş odalarında veya evde beslediğimiz kanaryalar için aynı şeyleri söyleyemeyiz. tamamen bizim besleme programımıza bağımlıdırlar. Bu yüzden kanaryalarımızın ihtiyaçlarını çok iyi öğrenip ne tür besinlerle ne şekilde, ne kadar besleyeceğimizi bilmemiz gerekir. Tüm besinler temiz, ve taze olmalıdırlar. Kötü yemler, yeşillikler veya mamalar kuşun sağlığını bozacağı gibi ötüşlerini de etkiler.
Kanaryalara doğada diğer kuşların bol miktarda tükettikleri taze yeşillik ve meyvelerden de verilmelidir. Kanaryalara haftada 1 defa yeşillik (Kıvırcık, Brokoli, Marul, Kara Lahana, Salatalık, Semizotu, Ispanak, havuç, Kırmızı Biber vs.) , yine haftada 1 defa mevsimine uygun meyve (elma, şeftali, muz, portakal vs.) vermek gerekir.

Kanaryalara verilecek besinler 3 gruba ayrılır. Tohumlar(yemler) ,Sebze veya Meyveler ile Mamalar dan oluşur.

Kanaryalara verilen tohumlar ve Yemler; Genel olarak Kuşyemi, İrmik, Yulaf bulguru, Şalgam, Nijer , Kenevir, Marul, Beyaz Marul, Hindiba, Keten, Kolza, Anason , Susam, Gri haşhaş, Hardal , Anason, Kimyon, Lahana,Salatalık, Hardal, Semizotu, Turp, Akdarı,Kahverengi Darı, Japon Darısı, İnci Darı, Horozibiği ve Per illa gibi tohumlarıdır.

Yukarıdaki tohumların bir kısmı yağlı bir kısmı unlu diğerleride serinletici özelliğe sahiptir.

Yağlı tohumlar ; Kenevir, keten , susam, şalgam, lahana ve turp tohumları

Unlu tohumlar ; İnce yem, darı, yulaf ve bulgur gibileri ,

SAĞLIK TOHUMLARI : Bunlar haşhaş, kimyon, anason lahana, salata, deve dikeni, hardal, semizotu tohumlarıdır. Kuşa güç verdikleri ve ayni zamanda fazla besleyici oldukları için az miktarda verilmelidir. Faydalı besinlerdir.

Normal olarak 2 Ölçek Şalgam Tohumu, 5 Ölçek Kuş Yemi , 1 Ölçek Keten Tohumu, 1 Ölçek Kenevir, 1 Ölçek Akdarı, 1 Ölçek Haşhaş tohumu ve 1 Ölçek diğer tohum karışımlarından standart bir karışım oluşturabilirsiniz. Aşağıda açıklandığı şekilde bu karışımı ,sıcak zamanlarda nişastalı tohumlar, hububatlar, soğuk zamanlarda yağlı tohumlar, çiftleşme mevsimlerinde kızıştırıcı tohumlar daha fazla miktarlarda verilerek değiştirebilirsiniz.


YEM VE TOHUM KARIŞIM LİSTELERİ :

TOHUM CİNSİ
ÖZELLİKLERİ

ŞALGAM TOHUMU
Beslenmenin esasını oluşturan tatlı bir tohumdur.Sindirim için gereken yağı içinde bulundurur, yuvarlak siyaha yakın koyu kırmızı ve koyu mor renktedir.Ülkemizde genelde Yabani Şalgam tohumu (Rapiska) Şalgam tohumu diye satılmaktadır.

RAPİSKA
Yuvarlak mora yakın kırmızı renkli acı lezzette şalgam dan daha küçük boydadırlar.Kuş için yararlı olmayan bir besindir.Kanaryaya vermekten kaçınılmalıdır. Yabani şalgam adıyla da satılır.

KUŞ YEMİ

(Kanarya Yemi)
En önemli besindir.Saman sarısı renginde unlu bir tohumdur,azot ve kireç yönünden zengindir. Ülkemizde yetiştirilmektedir.

NİJER
Uzun yuvarlak siyah renkte yağlı,çok kuvvetli bir tohumdur, kızıştırıcı özelliği fazladır. Afrika'da ve Güney Amerika'da yetiştirilir, kuşa çok az miktarlarda verilmelidir. Fazla verilirse kuşu çok çabuk yağlandırır ve zamansız kızışmasına sebebiyet verir.

KOLZA
Şalgam özellikleri vardır tadı daha acıdır ve yağlıdır.Yuvarlak siyaha yakın mor renktedir.

KETEN TOHUMU
Uzun yassı kahve renkli yağlı besindir.Kuşun bağırsaklarını çalıştırarak kabızlığı önler. Bilindiği gibi OMEGA 3 açısından çok zengin bir tohumdur.

TURP
Gayri muntazam şekilde yuvarlak, iri ve kırmızı renkte bir tohumdur. Lezzeti acıdır. Besleyici bir gıdadır. Kızıştırıcı olduğundan kuşa fazla verilmemelidir.


YULAF BULGURU
Unlu bir hububattır.Kanaryaya verilirken kabuğu temizlenmiş,bulgur halinde kırılmış olması gerekir. Serinletici bir tohumdur, kuvvetli besinlerden olduğundan fazla verilmesi zararlıdır. Sade ve fazla olarak verilmesi kuşun zamansız tüy dökümüne sebebiyet verir.

KENEVİR
Mahalli olarak bazı yörelerde kendir, hintkeneviri, çedene veya çetene olarak isimlendirilen; devlet kontrolünde üretilen bir tohumdur. (kenevire bağlı olarak uyuşturucu madde üretiminin önlenmesi amacıyla) kanaryalar için faydalı bir tohum olup haftada bir verilmesi tavsiye olunur.

BUĞDAY BULGURU Buğdayın kabuğu çıkarıldıktan ve kaynatılıp kurutularak tanelerinin kırılmasından elde edilen nişastaca zengin bir besindir. Besleyici oranı fazladır.

KOLZA Yuvarlak, siyaha yakın mor renkli ve yağlıdır. şalgam gibi olanları vardır. Lezzeti daha acıdır.

DARI Beyaz veya sari renkli, yuvarlak tohumlardır. çok unludur. Akdarıyı kuşlar daha fazla severler. Fazla miktarda verilmesi ses azalmasına sebep olabilir.

DARICA Pirinç darısının özüdür. Protein ve vitamin bakımından zengindir. Besleyici ve ayni zamanda kuşun sinir sistemine faydalı bir gıdadır.



Kanaryalara verilecek karma yemlerin genel hazırlanış şekli

KIŞ KARMASI

Şalgam tohumu 4 Ölçek
Alpisit 4 Ölçek
İrmik 2 Ölçek
Nijer Tohumu 2 Ölçek
Kenevir tohumu 2 Ölçek
Marul tohumu 2 Ölçek
Hindiba tohumu 2 Ölçek
Kuşyemi 2 Ölçek
Keten tohumu 1 Ölçek
YAZ KARMASI

Şalgam tohumu 4 Ölçek
Alpisit 2 Ölçek
Yulaf bulguru 1 Ölçek
Kuşyemi 1 Ölçek
Marul tohumu 1 Ölçek
Hindiba tohumu 1 Ölçek
Keten tohumu 1 Ölçek
Kenevir tohumu 1 Ölçek



Bunlardan başka, ötüş kanaryaları, renk kanaryaları ve tüy kanaryaları için ayrı ayrı karma yem formülleri geliştirilmiştir. Bunları da şöyle sıralayabiliriz

Ötüş Kanaryaları için:
Şalgam tohumu 4 Ölçek
Kuşyemi 2 Ölçek
Kolza 1 Ölçek
Keten tohumu 1/2 Ölçek
Sağlık tohumları karması 1/2 Ölçek
Hindiba tohumu 1/2 Ölçek
Beyaz marul tohumu 1/2 Ölçek
Renk Kanaryaları İçin:
Şalgam tohumu 3 Ölçek
Kuşyemi 4 Ölçek
Kolza 1 Ölçek
Beyaz darı 1 Ölçek
Keten tohumu 1/2 Ölçek
Kenevir tohumu 1/2 Ölçek
Yulaf bulguru 1/2 Ölçek
Sağlık tohumları karması 1/2 Ölçek

Kıvırcık Tüylü Kanaryalar İçin:
Alpisit 8 Ölçek
Kuşyemi 4 Ölçek
Kenevir tohumu 2 Ölçek
Şalgam tohumu 2 Ölçek
Kolza 2 Ölçek
Hindiba tohumu 2 Ölçek
Yulaf bulguru 1 Ölçek
Keten tohumu 1 Ölçek
Sağlık Tohumları Karması:
Anason tohumu 1 Ölçek
Susam tohumu 1 Ölçek
Nİger tohumu 1 Ölçek
Gri haşhaş tohumu 1 Ölçek
Devedikeni tohumu 1 Ölçek
Hardal tohumu 1 Ölçek



Yukarda adı geçen ve bazı karma yemlere konulmasında yarar olan Sağlık Tohumları Karması, yukarıdaki listedeki maddelerden, belirtilen oranlarda konularak elde edilir. Bunların yem katışıklarına % 5 oranında konulmasıyla bazı yararlar sağlanmakla birlikte, hiçbir zaman % 5 oranından fazla kullanılmamalıdır. Bunun pek çok sakıncası vardır.

Evde kuş besliyorsanız onlar için tehlikeli ve öldürücü olan yiyecekleri tanımalısınız.



-Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler sodyum zehirlenmesine yol açar.Kuşun aşırı miktarda su içmesine ve idrar yapmasına,depresyona,kalp ve böbrek tahribatına,sinirsel hiperaktiviteye,titreme nöbetlerine ve sonunda beyin kanaması ve ölüme sebep olabilir.



-Çikolata ve kakaolu yiyecekler içerdiği teobromin nedeniyle kuşlar ve tüm evcil hayvanlar için sadece zehirdir.Kahve ve kafein içeren besinler ide bu grupta görebilirsiniz.



-Sarımsak ve soğan alyuvarların tahribatına ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. -Mayalı yiyecekler ve mantar çok ciddi sindirim sorunlarına sebep olur.



-Şeker ve şekerli besinler,sindirim sistemleri tohum ve tane yemek için yapılanmış kuşlarda birçok sağlık sorununa ve fazla tüketildiğinde ölüme yol açar.



-Avokado kuşlar için en tehlikeli yiyeceklerden birisi.Solunum durmasına,kalp etrafında sıvı toplanmasına ve ölüme sebep olur.



-Süt ishal yapar.Kıvırcık salata ve lahana da.



-Çok az miktarlarda bile olsa,alkol ve alkol içeren yiyecekler kuşlar için öldürücüdür.



-Sodalı ve karbonatlı besinler sindirim sisteminde sorunlara yol açar.



-Bazı meyve çekirdekleri zehirli olabilir.

VİTAMİNLER


Vitaminler tüm canlılarda olduğu gibi kanaryalarda vücudun gelişmesini ve hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Çeşitli besinlerden vermek suretiyle her türlü vitamin ihtiyaçlarının tabii olarak giderilmesi gerekir.
A VİTAMİNİ: Muz,portakal,domates,havuç,yeşil lahana, brokoli, şalgam, maydanoz, elma ve patateste bulunur.Yumurta sarısında da vardır.Yetersiz verilirse bünyenin gelişimi durur,hastalıklara karşı direnç azalır. Yavruların büyümesine yardımcı olur. Bedenin direncini arttırır. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır.
D VİTAMİNİ:Ispanak,pancar,lahanada bulunur.Vücuttaki kemik yapısının gelişimini sağlar, kireç oranını dengeler ,yetersiz olursa kuşun kemikleri ve gagası kolay kırılır. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir.
B VİTAMİNLERİ:

B(1) Vitamini : Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur. Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır. Şu besinlerde bulunur: mercimek, bira mayası,fındık, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamur işleri, nohut, balık yağı, kepek, muz, havuç, kestane, lahana, karnı bahar, un.

B(2) Vitamini : Şekerin özümlenmesini sağlar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum
sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şu besinlerde bulunur: taze ve kuru sebzeler, bira mayası,
yumurta, ceviz, fındık, ekmek, balık yağı , patates, salatalık, badem, un.

B(6) Vitamini: Dokuların yenileşmesini sağlar. Karaciğerin dostudur. Sinir sistemini düzene sokar. Tüylerin parlaklığını sağlar. Şu besinlerde bulunur: Süt, bira mayası, yumurta, portakal, armut, nohut, yeşil salatalıklar, muz, lahana, ıspanak, ekmek, hamur işleri, taze ve kuru fasulye. Görüldüğü gibi yetersizliği durumunda gelişme bozuklukları,kabızlık, sinir sisteminde bozukluklar ortaya çıkar.


E VİTAMİNİ: Yapılan araştırmalara göre, yaşlanmaya neden olan "Radikal Asit" ismindeki bir asittir. Bu asit ise bazı yağlar ve bazı proteinlerdeki kimyasal maddelerle oksijenin birleşmesinden oluşur ve hücreleri tahrip ederek yaşlanmayı başlatır ve çabuklaştırır. Radikal asiti yok edip hücre tahribini önlemek ve hücrelerin çoğalmasını, yenilenmesini, gerçekleştirmek için E vitamininden ilaçlar yapılıyor. Bu ilacın yapımında ise en çok yumurtadan yararlanılıyor. Yumurtadan başka, E vitaminleri şu besinlerde bulunur: Muz, havuç, kepek, çilek, yer fıstığı, soya fasulyesi ton ve kılıç balıklarının yağı, yumurta, portakal, elma, patates, pirinç ve domates. Güneş ışığı da kandaki E vitaminin miktarını arttırır. Dirilik, güç ve kudret veren E vitamini zürriyet ve gençlik sağlar ve dişi kuşların döl verimini arttırır. E vitamini eksikliği, özellikle erkek kuşlarda kısırlığa neden olur. E vitamininin en bol olduğu besinlerden biri de kepektir. Yaşlılığı geciktiren, dinç kalmayı sağlayan ilaçların yapımında, yumurtanın yanı sıra kepekten de yararlanılıyor. Fareler üstünde yapılan İncelemeler, E vitaminiyle beslenen farelerin ömrünün normal farelere göre yüzde 25 ila yüzde 45 oranında uzadığını göstermiştir. Ayrıca Hurmada,marulda,unlu gıdalarda bulunur.


C VİTAMİNİ: Yeşilliklerde ve turunçgillerde bulunur.Vücudun hastalıklara karşı mukavemetini artırır,kuvvetlendirir.


K VİTAMİNİ: Cinsel gücü arttırmak için uygulanan tedavilerde, güçsüz erkeğe, hormonların yanı sıra B, E ve K vitaminleri verilir. K vitaminine gelince, bu vitamin en çok balık unu ve yağı , yumurta gibi hayvansal besinlerde, kenevir, hurma, kuru incir, çilek, kavun, ısırgan, bezelye, elma, patates, ıspanak ve domates gibi bitkisel besinlerde bulunur. K vitamini yönünden en zengin gıdalar ise başta balık unu ve ısırgan, daha sonra da domatestir. Yukarda adlarını saydığımız gıdaların çoğunda, aynı zamanda, cinsel gücü arttıran fosfor da bol miktarda bulunmaktadır. Özellikle balık unu, balık yağı ve ısırgan fosforu bol ürünlerdir.

U VİTAMİNİ:Lahanada bulunur.karaciğeri kuvvetlendirir.



PP Vitamini: Hücrelerin solunumunda hayati bir rol oynar. Kandaki alyuvarları ve akyuvarları besler. Büyümeyi, gelişmeyi hızlandırır. Merkezi sinir sisteminin dostudur. Şu besinlerde bulunur: Taze sebzeler, bira mayası, fındık, ceviz, yumurta, ekmek, hamur işleri, maydanoz, nohut, balık yağı, kepek, badem, enginar, havuç, kereviz, kara lahana, lahana, karnı bahar, salatalık, hurma, ıspanak, un.




MAMALAR



Kanaryanın beslenmesinde diğer besinlerden sağlayamadıkları vitamin ve mineralleri ve kanaryada istenilen değişiklikleri sağlamak maksadıyla çeşitli mama karışımları gerek elle hazırlanan gerekse kuşlar için hazırlanmış özel mamalar mevcuttur. Bunlar kuvvet ve renk maması diye gruplandırılabilir.



Elle mama hazırlanması hem kolay hem de çok zordur. Kolay olması eldeki malzemelerden oluşturulabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi kuşların gereksinimini sağlıyacak hemde onlara zarar vermeyecektir. yanlış bir alışkanlık mama hazırlanırken bebe bisküvisi veya diğer bisküvilerden içine konmaktadır. Söz konusu bisküviler bebek ve insanlar için hazırlandığından içindeki şeker , tuz ve vitamin ile mineral oranları çok farklıdır. Onun için evde mama hazırlarken bu mamalarda kullanacağınız bisküviler diyet (şekersiz) türde olanlardan da olması tavsiye olunur. Çünkü şeker oranının ayarlanması çok önemlidir.





Kısaca bir mama tarifi vermek gerekirse bir yumurta sarısı, iki diyet bisküvi, 1-2 damla balık yağı, yarım çay kaşığı bal karıştırılarak yapılabilir. Çiftleşme dönemlerinde bu mamanın içine mürekkep balığı kemiği tozu veya CeDe Mineral gibi petshop larda hazır satılan diğer minerallerden karıştırılabilir. Ayrıca bu mamaların içine yarım çay kaşığı haşhaş nijer gibi tohumlar karıştırılabilir. Aynı mamaya renk kanaryaları için içine kırmızı salçalık biber veya havuç katılarak renk maması şekline dönüştürülebilir. Fakat gerek kırmızı biber gerek havuç kuşun tüylerinde homojen bir dağılım sağlamaz. Hele yarışmalara sokulacak kuşlarda bu tavsiye edilmez. Bu mamaların hazırlanmasında karışım oranlarının ayarlanması, maliyet ve zaman kaybı düşünülürse hiç de ekonomik olmadığı görülecektir. bunun yerine piyasada satılan hazır mamaların kullanılması hem sağlık hem güvenlik hem de ekonomi açısından ön plana çıkmaktadır.


alıntı
 
Geri
Üst