Kansızlık sizi de tehdit edebilir!

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Kansızlık sizi de tehdit edebilir!
Kansızlık özellikle doğurganlık çağındaki kadınları tehdit ediyor. Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesini ciddiye alın.

Ülkemizdeki kadınların yaklaşık üçte birinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Bunun nedeni ise adet kanamaları ve sık yapılan doğumlar. Kansızlık özellikle doğurganlık çağındaki kadınları daha çok etkiliyor. Hematoloji Uzmanı Vahap Aslan kansızlığın unutkanlık, aşırı sinirlilik, el ve ayaklarda uyuşma, denge kaybı, bazen de şuur bulanıklığı ile kendini gösterdiğini söyledi. Bunun dışında halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi ve tırnaklarda kırılma gibi belirtiler de kansızlığa işaret olabiliyor.
Hayvansal gıda alın
Hematoloji Uzmanı Vahap Aslan, kansızlığa karşı başta kırmızı et olmak üzere yeterince hayvansal gıda alınmasını öneriyor. En önemli demir kaynaklarından biri de anne sütü olduğundan yeni doğan çocukların en az 6 ay süre ile emzirilmeleri gerekiyor. Anti-romatizmal ilaçların da uzun süre kullanılması sonucu demir eksikliğine bağlı kansızlıkların görüldüğünü belirten Aslan, 'Bunun sebebi, bu ilaçların mide-bağırsak mukozasını tahriş ederek küçük küçük kanamalar oluşturmasıdır. Bu ilaçları uzun süre kullanan hastaların periyodik olarak kan sayımlarının yaptırmaları gerekir'' diyor.
B12 vitamini eksikliği
Kansızlığın bir diğer nedeni ise B12 vitamini eksikliğidir. Gıdalarla alınan vitamin B12'nin yeterince emilememesi sonucu oluşur. Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı gibi bulguların yanında unutkanlık, aşırı sinirlilik, el ve ayaklarda uyuşma, denge kaybı, bazen de şuur bulanıklığı ile kendini gösterebilir. Bu hastalara erken dönemlerde B12 verilmesi tedavide başarı şansını artırır.
Hamilelikte kansızlığa dikkat!
KadIn Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Aysun Karabulut gebelerde aneminin hem anne hem de bebek için olumsuz gelişmelere neden olduğunu belirterek, 'Annede bağışıklık sisteminde zayıflama görülür. Bebek ve çocukta ise büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, enfeksiyonlara karşı dirençte azalma görülür. Tüm bu nedenlerden gebelikte anneye demir desteği verilmesi önemlidir. Bu nedenle demirin uygulanmayacağı durumlar hariç tespit edilen her gebeye 4. aydan itibaren gebelik süresince ve emzirme döneminin ilk 3 ayında demir desteği uygulamasına başlanmaktadır' dedi.
 
Geri
Üst