Karbonhidrat sayımı hesaplaması nasıl yapılır melekler anlatıyorum

hyt26

Yeni Üye
Üye
Karbonhidrat sayımı hesaplaması nasıl yapılır melekler anlatıyorum

Karbonhidrat sayımı hesaplaması nasıl yapılır melekler anlatıyorum

Diyabette öğün planlaması yapmak için kullanılan bazı yöntemler vardır. Karbonhidrat sayımı bu yöntemlerden biridir. Öğün planlamasında yer alan besinlerin karbonhidrat miktarının ayarlanmasıdır. Örneğin; 1 dilim ekmek ya da 3 yemek kaşığı pirinçte 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein yer almaktadır. Karbonhidrat sayımında, tadı ayrı karbonhidrat miktarı aynı olan fakat yağ ve protein miktarı farklı olan besinlerin alınması sağlanır.

Karbonhidrat sayımında yalnızca karbonhidrat sayımı değil, yağ ve protein tüketimine de dikkat edilmektedir. Aksi durumlarda kilo problemi ortaya çıkabilir. Karbonhidrat sayımı diyetisyenler tarafından verilen 3 aşamalı bir uygulamadır.

Karbonhidrat Sayımı Birinci aşama:

Öncelikle hastalara besin grupları ve karbonhidratlı besinler öğretilir. Günlük hayatta tükettiği besinler kaydedilir ve bu besinlerden ne kadar kabonhidrat aldığı hastaya açıklanır. Karbonhidrat sayımı yapacak hastaların mutfaklarında küçük bir gıda tartısı olması önemlidir. 15 gram karbonhidrat içeren 45 gram pilav için teraziye ihtiyaç duyulmaktadır.
Karbonhidrat Sayımı nasıl yapılır.png

Karbonhidrat Sayımı İkinci aşama:

Birinci aşamada başarı gösteren hastalar ikinci aşamada hangi besinlerin karbonhidratlı ve ne kadar karbonhidrat içerdiğini bilerek bilinçli şekilde hareket etmektedir. İkinci aşamada öğün öncesi ve öğünden 2 saat sonra kan şekeri ölçümü yapılır. Bu ölçümle alınan karbonhidratın kan şekerine etkisi değerlendirilir. Karbonhidratı almadan önce ve aldıktan sonraki kan değeri arasındaki fark 40 mg/dl’yi geçmemelidir. Bu değerin geçilmesi durumunda yüksek çıkan tokluk kan şekeri için hasta doktora yönlendirilir.

İkinci aşamada hasta besinlerin karbonhidrat miktarını ve hangi besinin hangisi yerine geçeceğini iyice kavrar ve kendi öğünlerini kontrollü şekilde oluşturabilir. Diyabette önemli bir konu olan diyabet yönetimi, hastaya kazandırılır.

Karbonhidrat Sayımı Üçüncü aşama:

Kısa veya uzun etkili insülin kullanan diyabetlilerde bu aşama kullanılır. Diğer aşamalarda öğretilen bilgiler; alınan karbonhidratların kan şekerini yükseltmemesi ve düşürmemesi için kullanılan insülin dozunu saptamakta kullanılır. Bu aşamanın uygulanabilmesi için öğün öncesi ve sonrası ölçülen kan şekerinin istenilen seviyede olması gerekmektedir. Örnek olarak; hasta 5 ünite insülin aldıktan sonra 45 gram karbonhidrat tüketir. Daha sonra öğün öncesi ve sonrası alınan kan şekeri istenilen seviyededir. Bundan çıkarılan sonuç, 45 gram karbonhidrat alındığında kan şekeri 5 ünite insülin ile düzenlenmektedir. Buna bağlı olarak, 45/5=9 formülüyle, alınan her 9 gr. karbonhidrat için bir ünite insülin yapılması gereklidir.

Üçüncü aşama ile ilgili iyi bir eğitim verilmez, karbonhidrat miktarı doğru hesaplanmaz ve insülin dozu isteğe göre değiştirilirse kan şekeri kontrolü sağlanamaz. Tüketilen karbonhidrat ve alınan insülin miktarı doğru ayarlanmazsa kan şekeri düşebilir ve hipoglisemiye sebep olur. Hipoglisemi tedavisi için alınan fazla gıdalar ise kilo alımına sebep olur. Buna bağlı olarak hasta deneyimli bir diyetisyen tarafından çok iyi eğitilmeli, diyetisyen ve doktor tarafından kontrol edilmelidir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst