Kemik Kanseri hakkında herşey

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Kemik Kanseri hakkında herşey
kemik tümörü ameliyatı iyi huylu kemik kanseri kötü huylu tümörü belirtileri iyi tümörleri tedavisi




meleklermekani4-6491.jpg

Kemik tümörleri hakkında çok şey öğreneceğinize eminim. Çünkü kendiliğinden oluşmayıp, diğer kanserlerin etkisiyle oluşuyor.. İşte detaylar...

Kemik tümörleri 2 ye ayrılıyor.
Bunlar, iyi huylu kemik tümörleri ve kötü huylu kemik tümörleridir.
İyi huylu kemik tümörleri, osteokondromları ve kemik tabakalarının havers kanallarının çevresine sarılarak oluşturduğu sütunları içerir. En yaygın olan iyi huylu kemik tümörleri, osteokondromları içeren tümörlerdir. Genelde tedavi yapılmasına gerek yoktur. Vücutta oluşturabileceği fiziksel bozukluklardan dolayı, yani estetik nedenlerle alınabilirler.
Kötü huylu kemik tümörleri ise kendi başlarına oluşmazlar. Genelde meme (göğüs) kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri, böbrek kanseri veya tiroitte oluşan birincil kanserlerden faydalanarak ortaya çıkarlar. Birincil kötü huylu kemik tümörlerine nadiren rastlanır ve en çok genç erkeklerde görülür. Bunlar osteosarkomları, firosarkomu, kıkırdak kanserini ve kemiğin Ewing sarkomu adı verilen kötü huylu kanserini içerir. Fibrosarkomlar, bağ dokusundan köken alan kötü huylu tümörlerdir.
Kötü huylu kemik tümörleri ameliyatla alınır ve ardından diğer tedavilere geçilir. Diğer tedaviler, radyoterapi ve kemoterapidir. Genelde, kötü huylu kemik tümörlerinin oluştuğu uzvun kesilmesi gerekir.

Kemik Kanserlerinde Tedavi Yöntemleri

Özellikle son 15-20 yılda kemik kanserlerinin tedavisinde ciddi ilerlemeler sağlandı. Başta kemoterapi alanındaki gelişmeler, Bilgiyisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemenin kullanıma girmesi ve cerrahi tekniklerin gelişmesi hem hastaların kanserden kurtulmalarını hem de uzuvlarının korunmasını sağladı. 20 yıl önce kemik kanserlerinde ortalama sağkalım % 20-30 oranında ikenn, günümüzde bu oran % 65-70’ler dolayına yükseldi. Başka bir deyişle kemik kanseri teşhisi konulan her üç hastadan ikisini günümüzde tedavi edebiliyoruz. Aynı şekilde ameliyat tekniklerinin gelişmesi, yapay kemik, kemik bennzeri dolgu maddeleri ve eklemleri de içeren metal protez Teknolojiisindeki gelişmelerle hastalarımızın yaklaşık % 90’nında, kol yada bacağın kesilmesine gerek kalmadan iuzuv koruyucu cerrahi le kanserli kemiği güvenli bir şekilde çıkarabilmekteyiz.Kemik kanserlerinin tedavisinde cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyoterapi ( ışın tedavisi) asıl yöntemlerdir. Hastanın yaşı, aktivitesi kemik kanserinin tipi ve yayılımına bağlı olarak bu yöntemler sıklıkla bir arada kullanılırlar.
Kemoterapi ile kanser hücrelerini öldüren ilaçlar ağızdan, kas içi veya damar yolu ile hastaya verilir. Bu ilaçlar özellikle hızlı büyüme ve gelişme gösteren hücreleri etkilediğinden kanser hücreleri ile birlikte sağlıklı hücreler de etkilenir ve yan etkiler ortaya çıkar. Sık görülen kemoterapi yan etkileri bulantı-kusma, halsizlik, saç dökülmesi, ağızda yaralar oluşması ve bulaşıcı hastalıklara karşı direnç azalmasıdır. Kemoterapinin yan etkileri tedavi bitiminde ortadan kaybolur. Başarılı bir kemoterapi kanser hücrelerinin % 90’ dan fazlasının yok edilmesi anlamına gelir. Bu sağkalım için oldukça önemli bir olumlu göstergedir.
Işın Tedavisi (radyoterapi) kanserli bölgenin radyasyon ışını ile etksiz hale getirilmesidir. Bu tedavi yöntemi radyoterapiye hassas olan Ewing sarkomu gibi tümörlerde ve kemiğe başka organlardan yayılan kanserlerin tedavisinde etkilidir. Osteosarkom yada kondrosarkomda radyoterapi etkili olamamaktadır, nadir bazı durumlar dışında kullanılmamaktadır. Radyoterapi ışınlamanın yapıldığı bölgede, ödem, sertlik, hareket kısıtlılığı gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Yine özellikle çocuklarda radyoterapiyi takibenn uzun yıllar sonra ikincil kanser gelişimi sözkonusu olabilir.
Kemik kanserlerinin ameliyatla tedavisinde temel prensip, kanserli kemiğin üzerinde güvenli bir miktarda sağlıklı doku bırakılarak geniş bir şekilde, herhangi bir tümör kalıntısı bırakılmadan çıkarılmasıdır. Çıkarılan kemiğin yerinde oluşan boşluk, vücutla uyumlu metallerden yapılan protezlerle veya kadavra kemiği, yada bazen hastanın kenndisinden kemik nakli veya kemik uzatma ameliyatları yapılarak doldurulur. Böylece hastanın organı korunarak etkili bir tümör tedavisi yapılmış olur. Büyüme çağındaki çocuklarda aynı zamanda uzayabilen protezler kullanılır.
Metastazlar

En sık akciğere daha nadiren diğer kemikler ve diğer organlara yayılabilir. Kemik kanseri tanısı konulan hastalarda akciğer ve diğer kemikler tedavi öncesi taranmalıdır. Metastazların varlığı Kötü (kem) bir göstergedir ve sağkalım olasılığını ciddi olarak azaltır. Metastazlar mümkün olan olgularda cerrahi yöntemlerle çıkarılmalıdır.
Kanser Tedavisinden Sonra

Kemik kanserlerinde tedavi sonrası düzenli kontroller gerekir. Hastaların uzun yıllar takibi kanserin tekrarlamadığından emin olana dek devam etmelidir. Aynı şekilde kanserin tekrarlaması sözkonusu ise erkenn yakalanması ve derhal tedavi edilmesi mümkün olabilmektedir. Kontroller sırasında muayene, kan testleri, röntgen ve Bilgiyisayarlı tomografiler ile kanserli bölge ve başta akciğer olmak üzere uzak organlar taranır.

Kontroller dışında hasta tarafından farkedilen normal olmayan bulgular derhal doktora bildirilmelidir.

Son olarak kemik kanserlerinde tedavi sonrası hastanın rehabilitasyonu, hasta ve hasta yakınlarının psikiyatrik açıdan desteklenmesi, yaşam kalitesinin arttırılması açısından oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst