kişniş

*jellibon*

Daimi Üye
Üye
kişniş
Familyası Umbelliferae
İlmi Adı Coriandrum sativum
Fransızca Coriandre
İngilizce Coriander
Almanca Koriander
Kullanılan Kısmı Tohumu
Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Mısır, Hindistan, Arjantin, Amerika, Sovyet Rusya
Ülkemizde: Konya, Burdur
Toplama Zamanı Haziran - Eylül
Özelliği İştah açıcı, gaz söktürücü, midevi, afrodizyak. Zihni geliştirdiği söylenir.
Sağlık Açısından Hava yutmada; gaz, şişkinlik, spazm, zor sindirim, inkibazlık. Kan dolaşımını olumlu etkiler; zayıf nabzı dengeler, asabi yorgunluğu önler.
Kullanılışı 1-2 tatlı kaşığı kişniş tohumu bir fincan suda kaynatılır, 10 dakika demlendirilir, yemeklerden sonra 1 fincan içilir.
Mutfakta Kullanılışı Her tür soğanlı, sosisli yemeklerde. Dolma, av eti, şarküteri, domates, kuru fasulye, çerkez tavuğuna (cevizli sosuna). Ekmeklere, kuru bisküvilere, meyve kompostosuna katılır. (Kişnişteki yağ unlu maddelerin ve tohumlu sebzelerin hazmını kolaylaştırır.)
Estetik Açıdan Kişnişteki yağ parfüm, kolonya ve sabun yapımında kullanılır.
Ek Bilgi Diğer adı: Kara kimyon. Cezayir’de etleri korumak için, tuz, karabiber ve kişniş eşit miktarda karıştırılır, kullanılır.
 
Geri
Üst