Konut sektörü nereden koşuyor?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Konut sektörü nereden koşuyor?
2004 yılının ikinci yarısından itibaren hızlı bir yükseliş dönemine giren ve 2005 yılında yaşanan talep patlamasıyla neredeyse kimlik değiştiren konut sektörü son üç yılda adeta maraton koştu

1999 yılında yaşanan büyük deprem felaketi ve ardıdan 2001'de gelen ekonomik krizle ertelenen konut talebinin 2005 yılından sonra alıma dönüşmesiyle birlikte büyük bir değişim sürecine giren konut sektörü, bu günlerde tam bir hasat mevsimi yaşıyor. Talep patlamasıyla birlikte başlanan konut siteleri bir bir tamamlanırken, değişen konut ihtiyaçları ve dünyayı takip eden konut trendleriyle birlikte konut sektörünün de ne kadar değiştiği gözler önüne seriliyor.

Konutta marka dönemi açıldı

Son üç yılda sektördeki en büyük değişimi tüketici eğilimleri belirledi. Deprem kaygısı yaşayan konut alıcısı ve sektördeki hızlı yükselişin yüksek prim vaat ettiğini fark eden konut yatırımcısı, tercihini 'marka'dan yana kullandı.
O yıllara dek konutta marka olmayı başarmış Soyak, Ağaoğlu, Dumankaya, Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Baytur gibi firmalar, oluşan taleple markalarını daha iyi noktalara taşımayı başarırken, birçok inşaat şirketi de güçlü markalar yarattı.
Uzun yıllardır konut sektöründe faaliyet göstermelerine karşın, yerel firmalar olarak kalan Teknik Yapı; Uphill ve Uplife markalarıyla, Taş Yapı; Mashattan, Novus ve Almondhill gibi projeleriyle ve Ankara merkezli KC Kapı, marka yaratan en başarılı şirkeler listesinde üst sıralara yerleşti.
Yine geçmişteki faaliyet alanı konut olan ancak sadece taahhüt işlerine imza atan Emay İnşaat, Kentplus'la ve Hektaş İdealistkent konseptiyle marka olmayı başardı. Sur Yapı, Dündar İnşaat, İnanlar İnşaat, Astaş gibi firmalar da lüks konut projeleriyle kendi markalarını oluşturmak konusunda sürekli yükselen bir grafik çiziyor.


En büyük marka TOKİ

Özel sektörden inşaat gruplarının büyük bir hamlesi olarak görünse de markalaşma hareketinden en kârlı çıkan kuruluş Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) oldu. Bir yandan alt gelir grubunun ev sahibi olma umudunu taze tutmaya çalışan TOKİ, diğer yandan kaynak geliştirme projeleri adı altında lüks konut projelerine imza atarak üst gelir grubu konut alıcısının da tercihi olmayı başardı.
TOKİ'nin arkasındaki devlet garantisi, konut inşaatlarının ve alımlarının furya haline geldiği dönemde birçok alıcı için en büyük güven kaynağı oldu. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin toplu konut şirketi KİPTAŞ'ın da TOKİ'ye benzer bir gelişim sürecine girdiğini söylemek mümkün.

Taahhütçüler konutçu oldu

Diğer sektörlerden konut işine girenlerin yanı sıra taahhüt bazında inşaat işleri yapan bazı firmalar da yap - sat tarzı konut projelerine girdiler. Bu şirketler arasında Emay İnşaat, Hektaş, Çuhadaroğlu İnşaat, K Grup, Ant Yapı, Varyap Varlıbaşlar gibi şirketler yer alıyor. Ayrıca Türkiye'nin ilk plazalarından birini inşa eden, 2007'nin başına kadar bu alanda faaliyet gösteren Mimtur İnşaat da Ataşehir'deki Polaris Residence'la konut işine başlamış oldu.

Sektörün cazibesi ünlüleri de çekti

Sanat ve spor camiasından birçok ünlü isim de konut sektörüne girdi. Bu konuda İbrahim Tatlıses başı çekti. Riva'da inşa ettirdiği Çakıl Vilları'yla konut işine giren Hülya Avşar'ı Galatasaraylı futbolcu Ergün Penbe izledi. Şarkıcı Seren Serengil de Sapanca'da 60 villalık bir projeye başlayacak.
Galatasaraylı futbolcular Okan Buruk ve Arif Erdem, Reklamcı Alinur Velidedeoğlu, Beşiktaş'ın eski yöneticisi Kıvanç Oktay, Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın oğlu Gökhan Durak'la birlikte çalışan Ferdi Tayfur da konut işine giren diğer ünlülerden.
Hakan Şükür'ün Antalya'da Hakan Şükür Konakları'yla başlayan müteahhitlik macerasıysa ortağıyla mahkemelik olunca hüsranla bitmişti.

GYO'lar şimdi müteahhit gibi

2005 yılının başında sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na (GYO) her geçen gün bir yenisi eklendi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği'nin (GYODER) 1999'da kurucu üyelesi olan 10 GYO'ya, bugün 7 GYO daha katılmış durumda.
Ayrıca Sinpaş GYO, Ülker Grubu'nun Kurduğu Sağlam GYO ve SPK tarafından en son onaylanan İdealist GYO'yu önümüzdeki günlerde yeni GYO'lar takip edecek gibi görünüyor.
Tüm dünyada GYO'lar gayrimenkul sektörünü kurumsallaştıracak ve şeffaflaştıracak en kuvvetli oyuncular olarak görülüyor. Buna karşın Türkiye'deki GYO'lar müteahhit gibi çalışmak ve konut sektörüne fazlaca girmekle eleştiriliyorlar.

Marka olmanın sırrı reklamda

Sektörün yaşadığı değişim süreci ve yeni ihtiyaçları, yeni uygulamaları da beraberinde getirdi. Böylece inşaat sektörü çok da alışık olmadığı reklam ve promosyon dünyasıyla tanıştı. Bu dönemde açıklanan en büyük reklam bütçesini 3.5 milyon dolarla Han Yapı kullandı. Onu 2 milyon dolarla Teknik Yapı takip etti.
Kumburgaz'da Zeytinsuyu Tepesi Evleri'ni inşa eden Saros İnşaat'sa promosyonlu konut satışlarında tam bir rekor kırdı.
Promosyon uygulamasına otomobil kampanyasıyla başlayıp işi tekne ve cip vermeye kadar götüren şirket, siteden ev alanların elektrik su gibi faturalarını, çocuklarının okul masraflarını karşılama, Japon yeniyle kredi sağlama gibi ilginç uygulamalara da imza attı.
 
Ce: Konut sektörü nereden koşuyor?

Piyasaya yeni oyuncular geldi

Sektördeki hızlı gelişim, başka sektörlerden firmaları da konut işine çekti. Bu değişim sektörde son zamanların en hararetli tartışma konusu oldu. Bu şirketler, sadece kârlı olduğu için konut sektörüne girdikleri ve risk yarattıkları gerekçesiyle yoğun eleştiri aldı. Başlı başına bir marka olarak kabul edilen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı'nın önderliğinde, değişik sektörlerden bir grup iş adamının kurduğu Han Yapı, bu değişimin simgesi haline geldi. Beylikdüzü'nde inşa ettiği İsthanbul Evleri'yle kayda değer bir satış başarısı yakaladı.
Bu dönemde konut sektörüne adım atan bazı kuruluşlar ve projeleri şunlar:
FİBA GAYRİMENKUL: İlk konut projesini Çekmeköy'de Fibalife adıyla gerçekleştiren şirket Bahçeşehir'de Manolya Evleri'ne başladı.
KİLER GRUBU: Perakendeci Kiler Grubu Esenkent'teki Kardelen Evleri'nden sonra Tatlıcı ailesinin Levent'teki arsasında yeni bir plaza inşatına başladı.
ÜLKER GRUBU: Gruba bağlı Sağlam Gayrimenkul Akfen Grubu'yla birlikte inşa ettiği Levent Loft'u tamamladı.
KUZU GRUP: Lojistik sektöründe çalışan Kuzu Grup, şuanda İstanbul'da 1 site, Bahçeşehir'de Spradon ve Ankara'da 3 site inşa ediyor.
HEDEF ALLIANS: İlaç dağıtımcısı Hedef Allians'ın sahipleri tarafından kurulan Folkart Yapı, İzmir Narlıdere'de Folkart Narlıdere projesine başladı.
C HOLDİNG: Halit Cıngıllıoğlu'nun kurduğu C Holding'in ilk projesi Bahçelievler'deki Saklı Vadi Konutları oldu.
ORJİN GRUP: Deri konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren Orjin Grup'un Doğuş Grubu ortaklığıyla inşa ettiği İstinye Park projesinde 420 adet konut bulunuyor.
MARTI GRUBU: Yıllardır turizm işiyle uğraşan Halit Narin, Martı GYO'yla gayrimenkule girdi. Çerkezköy'de 5 yılda yaklaşık 3 bin konut yapacak.
ATLAS JUKİ: Tekstil makineleri üreten Atlas Juki'nin sahibi Vedat Aşçı'nın kurduğu Astaş Gayrimenkul, Bellevue Residences by Kempinski ve Kempinski Residences Astoria adlı iki rezidans yapıyor.
MİLTEN GRUBU: Madenci Milten Grubu Gaziosmanpaşa Taşoluk'ta inşa ettiği Milkent Evleri'yle konut sektörüne girdi.
PAM İNŞAAT: Market işletmecisi Harun Pekmelikya'nın kurduğu Pam inşaat, Esenyurt'ta Korubahçe Evleri'ni yapıyor.
ROMAN MAĞAZALARI: Roman Mağazaları'nın sahibi Turgut Toplusoy'un kurduğu Elit İnşaat, Çekmeköy'de Tarra Portia Evleri'ni inşa ediyor.
CANAN KOZMETİK: Canan Kozmetik'in iştiraki Canan Yapı, Ataşehir'de bir rezidans projesine başlayacağını açıkladı.
SARAY HALI: Saray Halı'nın sahibi Kurtköy'de Royal Park Residence ve Mia Park adlı iki proje yapıyor.
ÖZTÜRK ŞİRKETLER GRUBU: Opet'in kurucusu Öztürk ailesi tarafından kurulan Regnum'un İstanbul'da Astrum Towers, Sky Residence, Elitkent, Bodrum'da Bargylia Evleri gibi projeleri devam ettiriyor.
ENKAY GRUP: Beyaz eşya ve elektronik alanında faaliyet gösteren Enkay Grup'un kurduğu Enyapı, Mimarsinan'da Case Mare isimli bir site inşa ediyor.
LÜFER: İstanbul Boğazı'nda gezi tekneleri işleten Lüfer, Çorlu'da 300 dairelik Cennet Kent'in temellerini atmaya hazırlanıyor.
CER ÇELİK: Demir çelik üreticisi Cer Grup'un iştiraki olan Cer Yapı, Bayramoğlu'nda Gala Town projesine başladı.
TEZMAN HOLDİNG: Tezman Holding'in bünyesinde kurulan Eser Gayrimenkul, ilk konut projesi olan Zeytinlibahçe Evleri'ni Ayvalık'ta inşa ediyor.

Regnum'un hedefi 3 yılda 3 milyar dolar

Öztürk Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Regnum'un Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, üç yıl içinde toplam değerleri 3 milyar dolar olan projelere imza atacaklarını söyledi. Öztürk, Regnum'un kuruluşundan bu yana geçen üç yılda 321 milyon dolarlık projeyi hayata geçirdiklerini ve 2 bin 650 kişiyi ev sahibi yaptıklarını kaydetti. Öztürk, şunları söyledi:
"İstanbul'da Sky Residence ve Elitkent ile Bodrum'da Bargylia projelerimizi tamamlayarak teslim ettik. Yurtdışında, Londra'da Helion Place projemizi tamamladık. İstanbul Haramidere'deki Astrum Towers ile Bulgaristan'ın Sofya ve Bansko kentlerindeki projelerimizin inşaatları devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı projelerimizle toplam 367 bin metrekare inşaat gerçekleştirerek 2 bin 650 konut ürettik."

Ballı takasa ballı tazminat

10 yıl önce İzmir'de gerçekleştirilen ve basında "Ballı Takas" olarak nitelenen arsa trampası, Hazine'ye 123 milyon YTL'lik fatura çıkardı.
Yenifoça Asmadere Yapı Kooperatifi'ne ait 1,2 milyon YTL'lik arsa, sit alanında kalınca, Hazine'ye ait aynı değerdeki bir arsayla trampa edildi. Takasın mahkemede iptal edilmesinin ardından Maliye, takasa konu arazinin iadesi için dava açtı.
Ancak, takastan sonra yeni arsanın 1 parselini satan kooperatiften sadece tek parsel geri alınabildi. Satılan kısmın parasını devlete vermeyen, kendi arsasını da üzerine almayan kooperatif, "zarara uğradım" diyerek devletten tazminat istedi. Mahkeme kendi arsasının da yarısını kaybeden Hazine'yi, kooperatife 123 milyon YTL tazminat ödemeye mahkum etti.

Kat Mülkiyeti Yasa Tasarısı onaylandı

22. Dönemde Genel Kurulda görüşülemeyen ve bu dönem Hükümet tarafından yenilenen Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu tarafından 22. Dönemde benimsenen rapor ve metniyle benimsendi.
Tasarı ana hatlarıyla söyle: "Depreme karşı güçlendirme için yapılacak harcamalar, ana gayrimenkulün genel giderlerine ilave edilecek. Binayı güçlendirme gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 tazminat ödeyecek. Daha önce kat maliklerinin oy birliğiyle yapılabilen ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, tesis, değişik renkte dış badana veya boya gibi uygulamalar için kat maliklerinin 5'te 4'ünün rızası olması yeterli olacak."

Kaynak
 
Geri
Üst