(kurutulmuş patlıcan)iç patlıcan kavurması

(kurutulmuş patlıcan)iç patlıcan kavurması
kuru patlıcan kavurması patlıcan nasıl kurutulur kuru patlican kavurmasi biber kavurması kurutulmuş
Kurutulmuş Patlıcan ve İç Patlıcan Kavurması


Geçen yaz Osmancık'ta anneannemi patlıcan kuruturken resimlemiştim. Sofralarımızda beğenerek yediğimiz kuru patlıcan dolması'nın ana malzemesi... Öncelikle patlıcanların kurutulması için en iyi zaman Temmuz - Ağustos ayları; ve en uygun mekan Osmancık gibi nemsiz - kavurucu bir sıcağı olan bir yer... İstanbul'da nem olduğu için pek başarılı bir sonuç alınamayabilir. Patlıcanlar alacalı soyulur, boyutuna göre 2 veya 3 parçaya ayrılır ve içleri oyulur. Oyulan patlıcanlar çuvaldızla yorgan ipine dizilir, güneş gören bir yere asılır.
Öyle 1 - 2 kg patlıcanla olmaz... El değdi mi bir kere, 1 - 2 çuval halledilir. Onca patlıcanın içinden çıkanları değerlendirmeyi ihmal etmezler. Eğer denerseniz kurutacağınız patlıcanların içini, olmazsa dolma yapacağınız patlıcanların içini değerlendirebileceğiniz bir tarif:
İç Patlıcan Kavurması


Malzemeler
  • Patlıcan içi
  • Kuru soğan
  • Domates
  • Sivri biber
  • Sarımsak
  • Tuz
Yapılışı
  1. Oyduğunuz patlıcanların içlerini bir kaba alın.
  2. Patlıcan içlerini uzunlamasına dilimleyin. Bol tuzla ovarak mümkün olduğunca çekirdeklerini ayırmaya çalışın.
  3. 3 - 5 kere suyunu değiştirerek yıkayın. Böylece ovarken çıkardığınız çekirdekler temizlenir, koyu renk suyu akar ve acısı çıkar. Patlıcanları avucunuzla güzelce sıkın ve bütün suyunu akıtın. Bu nokta çok önemli, ne kadar suyu akıtılmış ve kuru olursa o kadar iyi.
  4. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı kavurun. Soğanlar ölünce doğranmış sivri biberleri ekleyin. Onlar da kavrulunca küp küp doğranmış domatesleri ekleyin.
  5. Harç güzelce kavrulduktan sonra ovulmuş, yıkanmış ve sıkılmış patlıcanları ekleyin. Kısık ateşte güzelce kavurun.
Afiyet olsun...
 
Son düzenleme:
Üst