Leke tedavisi

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Leke tedavisi
yüzdeki güneş lekeleri yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer nasıl geçer leke çıkarma yöntemleri ciltte leke çıkarma yöntemleri

  • [*]LEKE TEDAVİSİ

Cilt üzerinde oluşan lekelerin yaralanma, akne, kıl batığı, güneş, ilaç, kozmetik gibi sebepleri olabileceği gibi iç hastalıklardan kaynaklanan değişimler de olabilir. Bunlar atlanmamalıdır. Mutlaka doktora danışılmalıdır.
En sık görülen lekelenme sebeplerinden biri güneştir. Cilt kendini korumak için rengini koyulaştır. Bu koyulaşma cildin hassas olduğu noktalarda lekelenmeye dönüşebilir. Akne, sivilce izleri de benzer şekilde lekelenme yapabilir.

Tedavi amacıyla kimyasal peeling veya lazer uygulamaları yapılabilir. Hangisinin daha uygun tedavi seçeneği olduğu doktorumuz tarafından cildin genel yapısı ve ihtiyacına göre belirlenecektir.

Hangi durumları IPL Lazer sistemi tedavi eder?

Çiller
Yaşlılık lekeleri (Lentigolar)
Güneş lekeleri (Solar Lentigolar)
Doğum lekeleri
Seboroik keratoz
Hiperpigmentasyon
Şarap lekesi (Port wine stain)
Rosacea
Yüzde ve bacaklarda ince damarlanmalar

Kaç seans tedavi gerekir?

Bu lezyonun boyu, yerleşimi, derinliği ve rengine göre değişmektedir. Yüzdeki ince damarlanmalar ve yaşlılık lekeleri genellikle bir-iki tedavide iyileşebilirken, daha koyu ve derin doğum lekeleri daha fazla seans gerektirebilir. Her seans 15-20 dk. kadar sürmektedir. Tedavi aralıkları dört-sekiz hafta civarındadır ve her seanstan sonra lezyonun renginde açılma beklenmektedir.

Tedavi sonrasında ne olacak?

IPL lazer tedavisini takiben hafif bir renk değişimi olabilir. Birkaç gün sonra lezyon üzerinde kabuklanma olur ve 7-14 gün içinde de düşer. Nadiren de bazı renk değişiklikleri aylarca kalabilir.

IPL tedavisinden ne beklenmeli?

Damarsal ve pigmente lezyonlarda hastalarımızın çoğunda düzelme görmekteyiz. Düzelme bazen çok dramatik olabilmektedir. Yine de her tıbbi işlemde olduğu gibi, bazı vakalarda hafif değişiklikler olabilir ve nadiren de değişiklik gözlenmeyebilir.



LEKE ÇEŞİTLERİ

Melasma(Cloasma)
Doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle ve hamilelik sırasındaki hormonsal değişimler, melanin pigmentin aşırı üretimini neden olabilir,bu artış ile birlikte en çok güneş gören yanak,alın ve çene gibi bölgelerde boyutları büyük, lekeler oluşabilir,bazen genetik özellik taşıyan bu durumlar tekrarlayan hamileliklerle birlikte artış gösterebilir

YAYGIN HİPERPİGMENTASYON
Böbrek üstü bezi yetmezliği ile oluşan addison hastalığı,hipertiroidizim ve hemokromatoz hastalığında görülür.

CAFE AU LAİT
Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir,boyutları 2 em den 30 cm kadar olabilen bu lekeler bazen tek başlarında olabilirler ve ya norofibromatozis hastalıkların belirtisi olabilir.Bu yüzden bu lekeler kontrol altında tutulmalılar.

FOTO ALERJİK REAKSİYONLAR
Ağızdan alınan bazı ilaçlar ve ya topikal (bölgesel) sürülen bazı kimyasal ilaçlar ve ya bitki yaprakları güneş ile birlikte hiperpigmentasyona yol açabilirler.Bazen hafif kızarıklık e ya alerjik reaksiyon seviyesinde iken bazen daha ağır reaksiyonlar,bölgesel su toplamaları,ve bölgesel lekelerin oluşumuna neden olabilirler

KRONİK GÜNEŞ VE YA SOLARYUM BANYOLARI
Güneş ve solaryuma maruz kalmanın sonucunda cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar,dolayısıyla leke oluşumunda artış görülür.

ÇİL(EFELİD)
En çok yanak,alın ve çene kısmında görülen bu lekeler açık ve ya daha koyu kahve rengi lekeler şeklinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma gösterirler.

LENTİGO
Erken yaşlarda solar lentigo denilirken ileri yaşlarda oluşanlara senil lentigo denilir,boyutları 2-20 cm olabilirken, renkleri açık kahve renginden siyaha kadar değişen renklerde olabilirler,lentigolar bazen sistemik bir takım hastalıklarla birlikte olabilirler ve ya hastalıkların habercisi olabilirler,örneğin Peutz-jeghers sendromunda lekeler ile birlikte bağırsakta polip ve iç organlarda kanserler görülebilir.

LEKELERDE TEDAVİ
Lekelerin oluşum ve ilerlemesinde güneş çok önemli bir faktör olduğundan her şeyden önce güneşin UV ışınlarından çok iyi korunmak gerekiyor,unutulmamak gereken nokta ise UV ışınlarının bir tek güneşli mevsimlerde değil,bulutlu ve karlı havalarda var olduğunu ve lekelerin ilerlememesi ve yeni lekelerin oluşmaması için her dönemde güneşten iyi korunmak gerektiği,kış aylarında 15-20 faktör güneş koruyucular kullanmaları yeterli iken yaz aylarında daha yüksek faktör içeren güneş koruyucu kullanmak gerekir,güneş koruyucular etkilerini 4-5 saate bir kaybettiklerinde ve su ile temasta etkilerini yitirdiklerinden kaç saate bir onları tekrarlamakta yarar görülüyor,kozmetik sektörü ise bu konuda çok hızlı bir gelişme göstererek çok değişik alternatifler üretiyor,yüksek koruma faktör içeren fondöten ve pudralar,güneş koruyucu rujlar bu konudaki seçeneklerden birkaç tanesidir.

Medikal TEDAVİ
Bölgeye sürülen ilaçlar bazen bölgenin rengini açabilir ve ya soyucu nitelik taşıyabilir,bilinen en önemli renk açıcılar hidrokinon,kojik asit,askorbik asit olup,bazen tek tek bazen kombine şeklinde uygulanabilir soyucu nitelikteki ilaçlar ise meyve asitleri ve ya retinoik asitlerdir ve daha derin tabakalara kadar nüfuz ederler,soyucular bazen tek başında bazen başka yöntemler ile birlikte kullanılabilirler.

Kimyasal peeling
Kimyasal peelingler yüzeysel,orta ve derin peeling olarak 3 gruba ayrılır yüzeysel ve derin peelingler doktorlar tarafından uygulanmalı,ve değişik konsantrasyonlarda olabilirler bu meyve asit türevi ilaçlar doğru uygulandıklarında kişinin günlük aktivitelerini ve işe gitmesini etkilemezler cilt tipi,cilt rengi ve problemin yoğunluğuna göre seans sayısı ve seans araları (ortalama 5-10 seans haftada bir)değişebilir*derin peelingler cildin derin tabakalarına kadar soyma yaptıklarından iyileşme dönemleri ağır geçer doğru yapılmadığında yan etki riski fazla olduğundan çok tercih edilmezler.

DERMABRAZYON
Derinin en üst tabakası olan epidermis tabakasının tamamı,dermis tabakasının ise üst kısmının dermabrazyon cihazları kullanılarak kaldırılmasıdır.Bu cihazlar hızla dönen tel fırça yada zımpara kağıdından oluşur ve derinin orta tabakalarına kadar soyulmasını neden olur.ilk iyileşme belirtileri bir hafta içersinde başlarken,birkaç haftaya kadar cildi dış etkenlerden çok iyi korumak gerekir,sadece ameliyathane ve steril şartlarda bu konuda eğitimi olan plastik cerrah ve dermatologlar tarafından uygulanan bu yöntem keloid oluşma riski olan kişilerde kesinlikle uygulanmamalı,güneş ve yaşlılık lekeleri yanı sıra akne izlerinde de uygulanabilir bir yöntem.

MİKRODERMABRZYON
Alminiyum hidroksi kristalları kullanılarak ciltte yüzeysel peeling yapma yöntemidir*bazen tek başında bazen kimyasal peelingler ile birlikte kullanılabilir, ameliyathane şartları gerekmez,Office şartlarında uygulanabilecek bir yöntem problemin yoğunluğuna göre seans sayısı değişir.

CRYOTHERAPY(KRİYOTERAPİ)
Lekenin dondurularak ortadan kaldırılmasıdır,uygulamalar kolay ve pratiktir.uygulamada sıvı azot ve ya karbondioksit kullanılır,uygulamadan sonra bazen kızarıklık ve ya su toplamalar ve ona takiben koyu renkte kabuklanmalar olabilir*ortalama 2 hafta içersinde kabuklar dökülür ve daha canlı renkte canlı bir deri ortaya çıkar.

LAZER
Karbondioksit ve Erbium Lazer kullanılabilir. Karbondioksit lazer derin soymaya neden olduklarından,uzun iyileşme dönemleri gösterirler ve kollojen bantlarında yenilenme sağladıklarından aynı anda cilt de gençleşme sağlarlar iyileşme dönemi zor ve uzun sürelidir erbium lazer grubunda ise iyileşme süresi daha kısa,yalnız işlem oldukça kanamalıdır ciltte kollejen yapımında artış olduğundan ciltte aynı anda gençleşme sağlayabilir.

IPL(YOĞUNLAŞTIRILMIŞ ATIMLI IŞIK)
Ciltte her hangi bir soyulma yapmaksızın ciltteki lekeleri gidermektir işlemden sonraki ilk 2 hafta lekenin rengi koyulaşır,hafif bir kabuk tutar.10-15 gün içersinde kabuklar dökülür ve alttan daha temiz ve pürüzsüz bir cilt çıkar problemin yoğunluğuna göre ortalama 1-3 seans uygulama yapmak gerekir.Bu lazer çeşidi el üstündeki güneş lekeleri,dekolte ve göğüste yerleşen lekeler,yüzde ve vücuttaki kılcal damar ve varis, keloid ve epilasyon amacı ile de kullanılabilir.
alıntıdır
 
Geri
Üst