Melekler Bebek ve Çocuk Güvenliği hakkında bilgiler

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Melekler Bebek ve Çocuk Güvenliği hakkında bilgiler
Bebek ve Çocuk Güvenliği

yatak korkuluğu çocuk yatak korkuluğu bebek korumalıkları bebek korkulukları korkulukları
Bebek ve Çocuk Güvenliği

Bebek ve çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamaları için yaşadıkları mekanın güvenli ve istediklerini yapabilecekleri rahatlıkta olması gerekiyor. Çoğu zaman anne babanın gözünden kaçan çok küçük şeyler ciddi problemlere yol açabiliyor.

Bebekle birlikte uyumak
Ebeveynler bebekle birlikte uyumamalı. Birlikte uyumanın, uyku sırasında yanlışlıkla bebeğin üzerine devrilip onu ezmek, bebeğin yatak örtüleri arasında havasız kalması gibi olası tehlikeleri bulunuyor. Ancak bebeğin yatağı ebeveyn yatağının hemen yanına yerleştirilirse gece yapılacak besleme ve sonrasında bebeği tekrar yatağına koymak daha kolay olur.

Yürüteçlere dikkat edilmeli
1994’te ABD’de Tüketici Ürün Emniyet Komisyonu (Consumer Product Safety Commission) tarafından hazırlanan rapor, yürüteçlerin çok fazla sayıda yaralanmaya yolaçtığını göstermiştir. Yürüteçler bebeklerin kendi gelişimsel seviyelerinden daha fazla hareketli olmasına zemin hazırlayarak bu yolla evde yaralanma olabilecek yerlere ulaşabilmelerini sağlayabiliyor. Ayrıca yürüteçler bebeklerin baş ve boyunlarını da devrilme gibi durumlarda kolayca yaralanabilecek konuma getirir.

Yangın
Evlerde karbondioksit detektörü bulundurulması son derece önem taşıyor. Soba ile ısınan evlerde, şömine kullanılan evlerde gerekli emniyet önlemleri alınması gerekir. Evde sigara içilmemesi hem bu yönden hem de sigara dumanına maruziyetin getireceği diğer sağlık risklerinden korunma açısından önemli.

Yanıklar
Bebek veya çocukların bulunduğu ortamda sıcak sıvılar varsa çok dikkatli olunmalı. Örneğin, sıcak çay servisi yapılıyorsa bebek yeterli emniyet mesafesinde tutulmalı. Ayrıca ortamda soba varsa çocuğun buna yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalı, mümkünse soba etrafına çocuğun aşamayacağı koruyucu bariyer düşünülmesi gerekir. Çocuk büyüdükçe ona anlayacağı bir dil ile bu konuda eğitim verilmesi gerekir.

Banyo suyunun sıcaklığı önemli
Evdeki su ısıtıcısının sıcaklığını 49 santigrat derecenin üzerine çıkmayacak şekilde ayarlanması tavsiye edilir. Eğer bu ayarlamayı yapma imkanı yoksa mutlaka banyo suyunun sıcaklığı ebeveyn tarafından kontrol edilmeli, bebek veya çocuğun su musluğuna ulaşımı çocuğu belli bir uzaklıkta tutma, banyo yaptırırken yanından hiç ayrılmayarak sürekli gözleme ve/veya musluklar üzerine takılabilecek bazı koruyucular yardımıyla engellenmelidir.

Zehirlenmeleri önlemek için
İlaçlar ve ev temizlik malzemelerinin çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutulmaları gerekir. Bu ürünler kendi orijinal ambalajlarında tutulmalı. İdealde bu ürünlerin çocukların açmasına izin vermeyecek şekilde (child-proof) ambalajlanması gerekir. ABD gibi ülkelerde bu ürünlerin bu şekilde paketlenmesi ve sunumu standarttır. Anne babalar çocuklarına hiçbir zaman ilaçların şekere benzediğini, tadının şeker gibi olduğunu söylememeli ve mümkünse kendi ilaçlarını çocukların önünde almamalıdırlar. Büyükanne büyükbaba gibi akraba ziyaretleri sırasında da bu konuya dikkat edilmesi gerekir.

Boğulmalar
Küçük bebek ve çocukların gözlem altında tutulmadıkları zamanlarda banyo küvetinde veya içinde su olan bir kovada boğulmaları ile ilgili pek çok üzücü olay yaşanıyor. Bebekler ve küçük çocuklar hiçbir zaman banyoda gözden uzak bırakılmamalı. Ev içinde küvet ve kovalarda su bekletilmemeli. Eğer ailenin oturduğu yerde yüzme havuzu varsa, mutlaka etrafının uygun bir parmaklık ve kapı ile kontrole alınmış olması sağlanmalı. Ayrıca 5 yaşından itibaren çocuklara yüzme öğretilmeli.

Tehlike çanlarının en fazla çaldığı yer; MUTFAK!
  • Küçük elektrikli ev aletlerinin fişlerini çekip kordonlarını derli toplu ve çocuklardan uzakta tutun.
  • Ekmek kızartıcı veya sıcak yüzeyli fırın gibi cihazları çocukların yaklaşamayacağı yerlerde tutarak yanma tehlikesini önleyin.
  • Keskin bıçakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin.
  • İlaç ve ev temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde, mümkünse kilitli dolaplarda tutun. Bu ürünlerin çocukların açamayacağı (child-proof) kapakları olanlarını tercih etmenizde fayda var.
  • Evinizde bir yangın söndürücü bulundurun ayrıca kibrit ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun.
  • Ocakta yemek pişirirken öncelikle arkadaki ocak gözlerini kullanın, tencere ve tavaların saplarını çocuğunuzun ulaşamayacağı şekilde döndürün.
  • Tüm elektrik prizlerini kapatmak için özel kapaklar kullanın.
  • Bebeğiniz için mama sandalyesi (high-chair) kullanıyorsanız emniyet standartlarına uygun, koruyucu kemer ve kilit kısımlarının çalışır durumda olmasına dikkat edin.

Oturma odanızda nasıl bir önlem almanız gerekiyor?
  • Sivri olan masa ve sehpa köşelerini koruyucularla kapatın.
  • Elektrik telleri ve perde açıp kapama iplerini çocukların ulaşamayacağı şekilde düzenleyin.
  • Televizyon gibi ağır cisimleri düşmeyecek şekilde dikkatle yerleştirin.
“ABD’de bebek ve küçük çocukların ilmek şeklindeki perde kordonlarında boyundan asılarak kaybedildiklerine ilişkin pek çok üzücü vaka rapor edilmiştir.”

Aklınızda bulunsun!
  • Merdivenleri çocuğun takılıp düşebileceği şeylerden arındırın. Merdiven kenarlarına korkuluk takıp, basamakları kaymaz bir halı ile döşeyin.
  • Çocuğunuzun odası, koridor ve varsa merdivenleri çocuğun geceleri uyanma ihtimaline karşı iyi bir şekilde aydınlatın.
  • Balkonu bebeklerin tırmanamayacağı, korkulukları ise yüksek bir hale getirin.
  • Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar için masaların örtülerini toplayın ya da masaya sabitleyecek şekilde mandallarla tutturun.
  • Sürgülü çekmeceleri ve büyük dolap kapılarını kilitleyin.
  • Temizlik malzemelerini çocuğunuzun ulaşamayacağı kilitli bir dolaba yerleştirin.
  • Elektrik kablolarını yerden dolandırmamaya özen gösterin.
  • Kırılabilecek eşyaları yükseğe kaldırın.
  • Odalarda çocuğunuzun yutabileceği kadar küçük oyuncak ya da eşyalar bırakmayın.
  • Duvara monte edilmiş dolaplarınızın sağlam olmasına dikkat edin.
  • Ecza dolabınızı sürekli kilitleyin.


Dr. Neslihan Güngör
Anadolu Sağlık Merkezi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı
 
Geri
Üst