Mol Gebelik (üzüm gebeliği) Nedir Başına Gelenler Buraya

hatiss

Yeni Üye
Üye
Mol Gebelik (üzüm gebeliği) Nedir Başına Gelenler Buraya
mol gebeliği,bol gebelik nasıl anlaşılır,

Arkadaşlar bilmiyorum böyle bir durum sizlerinde başına geldi mi neler yaşadınız ve sonrasında sizlerde gebe kalabildiniz mi illaki böyle bir durumla karşı karşıya kalanınız vardır.Mol gebeliği halk arasında üzüm gebeliği olarakta bilinmektedir şimdi konumuza bir göz atalım;


mol gebe-13a.jpg


Hipokrat'ın yazılarında "bin bebek taşıyan anne" olarak tanımlanan mol gebeliği halk arasında "üzüm gebeliği"olarak bilinir.


Mol gebeliği çeşitli nedenlerle gebelik ürününün sağlıklı gelişiminin aksadığı ve uterus içinin üzüm tanesi şeklinde bol miktarda şişmiş vezikülle dolduğu anormal bir gebelik şeklidir.


Mol gebeliği nasıl oluşur?


Oosit (yumurta hücresi) fertilizasyon (döllenme) esnasında normalde içine tek bir sperm alır ve giriş kapılarını kapatır. İçeriye iki sperm birden girmeyi başardığında bu spermlerin 23'er kromozomdan oluşan genetik bilgileri oositin hücre çekirdeğine gider ve burada birleşerek oositin kendine ait genetik bilgilerinin yok olmasına neden olurlar. Bunun sonucunda fetusa ait hiçbir yapı içermeyen ve bol miktarda şişmiş villustan oluşan anormal bir gebelik ürünü ortaya çıkar. Buna komplet (tam) mol gebeliği adı verilir.


İçeri giren iki spermin genetik bilgisi ile oositin kendi genetik bilgisi birleştiğinde ise 69 kromozomlu anormal bir fetus meydana gelir. Fetusa ait yapılarla birlikte yine çok sayıda şişmiş villusun bulunduğu bu anormal gebelik ürünü ise parsiyel (kısmi) mol adını alır.


Komplet mol, mol gebeliğinin daha sık gözlenen şeklidir ve gebeliğin daha erken dönemlerinde belirti verir. Kısmi molde ise tanı bazı durumlarda 20. haftaya kadar gecikebilir.


Mol gebeliği trofoblast (bebeğin beslenmesinden sorumlu) hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğaldığı bir durumdur. Bu nedenle normal gebeliğe göre çok daha fazla miktarlarda human chorionic gonadotropin (HCG) adlı gebelik hormonu üretilir ve kana geçer.


Mol gebeliği özellikle de komplet olan tipi müdahale edilmediğinde genellikle 16. gebelik haftasına kadar düşükle sonlanır. Kısmi mol gebeliği ise daha uzun süre devam edebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mol gebelikte bebek olusmaz bos bir kese.. bana boyle bir tani koyulmustu profosor doktora gittim... bebek vardi kalp atisida yanis bir teshis dedi...
 
Geri
Üst