Öğrenciler kahvaltıyı sevmiyor

M

Misafir

Forum Okuru
Öğrenciler kahvaltıyı sevmiyor
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, “ İlgili Bağlantılar

;Sabah kahvaltısı önemli bir
öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak
satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.



Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, ayaküstü beslenme
alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti.
Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50’sinin yağdan geldiğini
belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, kalp ve damar hastalıklarının
temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.



Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 60-85’inin sabah
kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, “Sabah kahvaltısı önemli bir
öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak
satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.



Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız
içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran
tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti. Büyüme ve gelişme
sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur,
şunları söyledi:



“Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde
16’sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1’inde ileri
derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu
yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde
yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35’inde
bulunmaktadır. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde
15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği
yüzde 27, B2vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu
gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum
yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6’
dır.”



Öğrencilerin beslenmesinde kantinler önemli

Samur, okul kantinlerinin toplum sağlığı açısından büyük önem
taşıdığına da değinerek, hamburger, pizza, soğuk sandviç, kızarmış
patates gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin öğrencilerin besin
gereksinimlerini karşılamadığını kaydetti. Türkiye’de okul öncesi,
ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının 12 milyonu
geçtiğini belirten Samur, şöyle devam etti:



“Bu sayı genel nüfusun beşte birinden fazladır. Okul
sağlık hizmetleri tüm bu hedef kitleye ulaştırıldığında ülke nüfusunun
beşte birinin yeterli ve dengeli beslenmeyi de içeren sağlık
hizmetlerinden yararlanması söz konusudur.

Aileler de daha çok çocuklarının okul başarılarıyla ilgilenmekte büyüme, gelişme ve diğer sorunlar göz ardı edilmektedir.”



Okul kantinlerinde satışa sunulan yiyeceklerin
öğrencilerin besin gereksinimlerini karşılaması gerektiğini belirten
Samur, “Et, süt, yumurta ürünleri ile hazırlanan ve satışa sunulan
yiyeceklerin hijyenik açıdan da değerlendirilmesi ve herhangi bir besin
zehirlenmesine sebep vermeyecek şekilde üretilmeleri gerekmektedir”
dedi.



Kantinlerde hijyene dikkat edilmeli


Samur, kantinlerde çalışanların temizlik ve hijyene
dikkat etmesi,personelin en az iki takım açık renkte forması bulunması
ve düzenli olarak bu formaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti.
Personelin kantinde sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Samur, sakız
çiğnenmemesinin damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemek için
önemli olduğunu ifade etti.
 
Üst