Okul Fobisine Dikkat !

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Okul Fobisine Dikkat !
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, okula yeni başlayacak çocuklar konusunda ailelerin kararlı davranması gerektiğini vurgulayarak “Anne babalar kararlı olmalı. Genellikle bu tip sorunlara, kararları sürekli çocuğa soran, ya da çok özgürlükçü davrandığını söyleyen ailelerde daha çok rastlanıyor” diyor.

Eylül ayı yine pek çok ailede okul krizi yaşanıyor. Okula alışamayan, okul kapısında annesine babasına sarılıp ağlayan çocuklar artık kanıksanan manzaralar haline geldi. Çocuğun okula alışması konusunda artık aileler psikiyatri uzmanlarının söylediklerine kulak veriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, çocuğun okula başladığında yaşadığı adaptasyon sorununun çok normal bir süreç olduğunu vurgulayarak o dönemi şöyle anlatıyor:
“Hayatımızın bazı dönemleri sistem değişikliği dönemleridir ve o dönemler bazı çocuklarda biraz daha sancılı geçebilir. Örneğin ergenlik, evlenmek gibi okula başlamak da önemli bir geçiş dönemidir. Çünkü o güne kadar çocuklar evde belirli bir düzende hayatını sürdürürken tamamen yani bir düzenle karşılaşırlar. Orada yeni yetişkinler, rakipleri gibi görebileceği diğer çocuklar ve yapması gereken görevler vardır. Bütün bunlar çocuk için güvensiz bir ortam, tehdit unsuru olabilir. Hatta ailesinin kendisini oraya bıraktığını almayacağını bile düşünür. O yüzden bazı çocuklarda okul fobisi gelişebiliyor. Aslında korkulan şey sadece “okul “ değil, çocuğun güveni, kontrolü, beslenmeyi, onaylanmayı, korunmayı kaybetme korkusudur”


Tatlı sert otorite gerekli


Dr. Zahmacıoğlu, bu dönemde ailelerin çocuğa yaklaşımlarında izleyecekleri yolun çok önemli olduğunun altını çiziyor:
“Karşılaştığımız pek çok aile bu dönemde iyi niyetle ama yanlış davrandığı için yanlış sonuçlar doğabiliyor. Çocuk “okula gitmeyeceğim” diye ağlıyor ve çoğu zaman da dediğini yaptırıyor. Oysa anne babalar kararlı olmalı. Çocuğuna “okula gitmek istiyor musun” dememeli. Okula gitmenin zorunlu olduğunu davranışlarıyla da hissettirmeli. Tatlı sert bir otorite olmalı. Genellikle bu tip sorunlar kararları sürekli çocuğa soran, ya da çok özgürlükçü davrandığını söyleyen ailelerde daha çok rastlanıyor. Okulun ilk başlarında örneğin 1 ay çocuk okula bir ebeveyniyle bırakılabilir. Çocuğa sürekli okulun onun hayatında önemli olduğu, öğretmeninin arkadaşlarının onu seveceği zamanla okula alışacağı anlatılmalıdır.”
 
Geri
Üst