onuncu gezegen mi?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
onuncu gezegen mi?
76.jpg
Güneş sistemine dahil olan gezegenlerin bir kısmı eski çağlardan beri bilinmesine rağmen bir kısmı zaman içinde gözlem aletleri geliştikçe bulunmuştur. Her biri belli bir yörüngede hiç şaşırmadan ve saniye sektirmeden milyonlarca yıldır dönen ve insanların hayatlarına tesir ettiği bile söylenen gezegenlerin sayısı hakkında zaman zaman tartışmalar olmuştur, iki astronomun hesaplamalarına göre, Jüpiter'den daha büyük onuncu bir gezegen Güneş etrafında dönüyor olabilir. Her ikisi de bu gezegenin, uzayda dolaşırken Güneş'in yörüngesine girdiği kanaatinde. Diğer gök cisimlerinin hareketini nasıl hesaplayarak tahmin ediyorsak ve bu dev kütlelerin sonsuz bir ilim ve iradenin kastıyla döndürülmelerinden başka bir yol yoksa, bu yeni gezegen de uzayda tesadüfen ve başıboş olarak dolaşan bir cisim olamaz.

Nitekim yapılan araştırmalar bu gök cisminin de hızını ve yörüngesini hesaplama üzerine yoğunlaşmaktadır.

Yeni gezegen 0,5 ışık yılı uzaklıkta olup Oort nebülözü-nün içindedir. Oort nebülözü Güneş'in etrafını bir halka gibi sarıp Güneş'ten 1 ışık yılını aşan bir mesafeye kadar uzanmaktadır. Nebülözün içerisinde milyonlarca kuyruklu yıldız bulunmaktadır. Geçmekte olan yıldızlar, galaksi diski veya nebülözdeki cisimler zaman zaman bu nebülözden kuyruklu yıldızların ayrılıp Güneş'e doğru gitmelerine sebep olmaktadır.

Louisiana Üniversitesinden John Matese bu uzun peri-yotlu kuyruklu yıldızların yörüngesine baktığında, beklenenden daha fazla kuyruklu yıldızın, nebülözün belli bir bölgesinden geldiğini fark etti. Amerikan Astronomi Topluluğu'nun italya'da Ekim 99'da yapılan toplantısında Matese, Jüpiter'in 1,5-6 katı kütleli bir gezegenin bu kuyruklu yıldızların yörüngelerini değiştirmiş olması gerektiğini söyledi. Hesaplarına göre yeni gezegen Neptün'ün Güneş'ten uzaklığının yaklaşık 100 katı olan 0,4 ışık yılı uzakta olup Güneş'in etrafındaki bir turunu 4 ila 5 milyon yılda tamamlamaktadır.

Bağımsız çalışmalar yapan astronom John Murray'ın bulguları da Matese'yi destekliyor. Murray'ın analizine göre yaklaşık Jüpiter büyüklüğündeki bir gök cismi ile karşılaştıktan sonra Oort nebülözünden birçok kuyruklu yıldız çıkmıştır. Bu cisim Güneş'ten 0,5 ışık yılı uzakta olup Güneş etrafındaki turunu 6 milyon yılda tamamlamaktadır. Akılları durduran bu rakamlar karşısında, nebülözlerin, yıldızların ve gezegenlerin başıboş döndüğünü kim iddia edebilir?

Murray bu çalışmasında, bu yeni gezegenin yörünge düzleminin diğer gezegen yörünge düzlemlerinden farklı ve eğik olduğunu gösterdi. Bu tip bir düzlemde gezegenin uzun süre kararlı kalamayacağı, muhtemelen uzayda dolaşırken Güneş'in çekim etkisine kapıldığı sanılmaktadır.

Birçok astronom bu bulgulara temkinli yaklaşıyor. Gezegenin şimdiye kadar görülememesi ana problemi oluşturuyor. Samanyolu Galaksisi'nin parlaklığı içerisinde gezegenin görüntüsünün çok zayıf olması muhtemeldir. Yeni geliştirilen kızıl ötesi teleskop teknolojisi ile, eğer varsa, bu gezegen görülebilecektir. Belki çok yakında onbirinci ve onikinci gezegenler de yine meraklı ve dikkatli bir astronomun çalışmasıyla ortaya çıkarılabilecektir; ama bilelim ki, onlar da başıboş olarak ve tesadüfi bir yörünge üzerinde dönmüyorlar.
 
Geri
Üst