Ordu Halk Oyunları

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Ordu Halk Oyunları
ordu karşılaması ordu karşılama oyunu oyunları ili oyunları karşılamasının hikayesi
Ordu ili kuruluşu itibariyle genelliklebirçok kavimlerin uğrak ve durak yeri olmuştur.onun için Ordu ili folklöründe, Ordu'ya gelen kavimlerin büyük etkisi vardır. Bu nedenle Ordu folklörünün yüzdeyüz kendinden gelme bir kaynağı olmamakla beraber, kavimlerin birbirleriyle kaynaşmasından doğan folklorik bir yapısı olduğu da inkâr edilemez.

Ordu İli; Horon, Kafkas ve Halay oyunlarının etkisinde bir folklor yapısına sahiptir. Onun için oyunlarında olduğu gibi türkülerinde de seri temponun ılımlı havası vardır. Trabzon ve dolaylarından gelenler "HORON"u Batum ve dolaylarından gelenler "KAFKAS"ı Orta Anadolu'dan gelenler de "HALAY"ı hem oyunlarında hem de müziklerinde geliştirmiş, kaynaştırmışlar ve böylece Ordu İli'ne has oyun stilleri meydana çıkarmışlardır. Örneğin, "METELİK", "ORDU KARŞILAMASI" gibi. Bu iki oyun ne Horon ne de Kafkastır. Ama dikkat edilirse görülürki her ikisinden de figürler vardır içinde. Bu nedenle "Metelik" ve "Ordu Karşılaması" Ordu İli'ne ait oyunlardır.

Karadeniz halkının canlılığı ve hareketliliği Orta Anadolu folklörünü de etkilemiştir. Bu nedenle iklim olarak Orta Anadolu'ya bağlı Mesudiye İlçesi'ndeki oyunlar hiç te Sivas halayına benzemez. Daha sert ve daha çabuk temposu vardır. Ancak ne varki, Ordu İli folklörü için büyük bir araştırma yapılmamıştır. Folklöre doğru son yıllarda başlayan ilgi nedeniyle Halk Eğitimi Merkezi ve okullarda folklor ekipleri kurulmuştur. Bugün Ordu Halk Eğitimi Merkezi, Ordu ve Ünye liselerinin ve Merkez Ortaokulu'nun folklor ekipleri vardır ve ciddi çalışma içindedirler.

İlgililer köy ve kasabalarda yapacakları incelemelerden sonra Ordu folklörünü bütün ayrıntılariyle meydana çıkaracaklarını söylemektedirler. Bugünkü Ordu folklöründe yeknasak bir kıyafet yoktur. "Metelik" ve "Ordu Karşılaması" daha ziyade düğünlerde, bayramlarda, eğlencelerde genellikle erkekler tarafından oynanır. Oyuncular sadece ceketlerini çıkartmak suretiyle bu oyunu oynarlar.

Ordu İli'nin Mesudiye İlçesi'nde oyun türleri Ordu İli'ne oranla daha çeşitlidir, bu ilçede de oyunlar mevcut kıyafetlerle davul, zurna ve kemençe eşliğinde oynanır. Aşağı ve Yukarıgökçe köylerinde oynanan oyunları kadın-erkek birlik olarakta oynamaktadırlar.

KAYNAK: ordu.gov.tr
 
Geri
Üst