Otel, Restoran, Kola ve Çikolatada KDV indi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Otel, Restoran, Kola ve Çikolatada KDV indi
Bazı gıda ürünleriyle restoran ve otellerde uygulanan KDV bugünden itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indi. Bugün yürürlüğe giren KDV indirimine ilişkin karar geçen yaz başında alınmıştı. Karara göre bugünden itibaren KDV'si 10 puan düşüşle yüzde 8'e inen mal ve hizmetler şöyle:

Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç).
Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamakta.
Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen KDV tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamayacak.
Beyaz çikolata, çikolata, sıcak çikolata, kakao, kakao müstahzarları.
Sade gazozlar, meyveli gazozlar ve kolalı içecekler.

Tam pansiyona içki dahil

Otel ve restoranlardaki KDV indiriminin, alkollü içecekleri kapsamaması, kararın açıklandığı günlerde tepki toplamıştı. Dönemin Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, bu ayrımı AB'ye uyum için yaptıklarını belirtirken, "Yemek, içecek ve konaklama gibi tüm hizmetler için tek fiyatın belirlendiği 'her şey dahil' ve 'tam pansiyon' gibi sistemlerde alkollü içecekler de indirime konu olacak. Bu tür uygulamalarda fiyat ayrıştırması zor olacağı için alkollü içkiyi çıkarmadık" demişti.


Vergiler de yenilendi

Vergi iadesi yerine getirilen "asgari geçim indirimi" bugün uygulamaya konuluyor. Yeni sistemle vergi iadesi, artık asgari ücret esas alınarak hesaplanacak ve her ay maaşlara yansıtılacak. Bu şekilde işçi ve memurların aylık geliri, medeni durumu ve çocuk sayısına göre 45.6 YTL ile 77.5 YTL artış gösterecek.
Bazı vergiler yüzde 7.2 artacak. Emlak vergisinde artış da yüzde 3.6 olacak.
İş yeri çevre vergisi, büyük şehirlerde 18 YTL ile 2 bin 125 YTL arasında, diğer illerde 15-1700 YTL arasında olacak.
Konutlarda çevre temizlik vergisi ise yüzde 5.88 ile yüzde 7.14 arasında artış görecek. Büyük şehirlerde metreküp başına 18 YKr, diğer yerlerde ise 15 YKr olacak.
1 yıllık pasaport alacaklar, bugünden itibaren 136.5 YTL yerine 146.3 YTL ödeyecek. Silah taşıma vesikası yıllık 352.6 YTL'ye, silah bulundurma vesika harcı 564.1 YTL'ye çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi için 190.2 YTL harç yatırılacak.
Motorlu taşıtlar vergisi yüzde 7.2 zamlı ödenecek. İlk taksiti ocak ayında. Oto, minibüs, kamyonet, ve ciplerin muayene harcı 110.9 YTL, otobüs, kamyonun 147.5 YTL, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletin 57.8 YTL olacak.


Gelir vergisinde ayar sürprizi

Gelir vergisinde dilim hesabında artış oranı diğer vergilerdeki gibi yüzde 7.2 yerine yüzde 4 olarak yapıldı. Tarifedeki ilk dilim, 7 bin 500 YTL yerine 7 bin 800 YTL olacak. Buna göre, 7 bin 800 YTL'ye kadar gelirlere yüzde 15, 7 bin 800 ile 19 bin 800 YTL arası gelirlere yüzde 20, 19 bin 800 ile 44 bin 700 YTL'nin arası gelirlere yüzde 27, 44 bin 700 YTL'nin üzerindeki gelirlere ise yüzde 35 vergi uygulanacak.
Bu ayarlama ile kişiler gelir vergisinde daha çabuk dilim atlayacak ve yüksek orandan vergi ödeyecek. Bu kararın IMF'ye taahhütler kapsamında Maliye tarafından gelir artışı için yapıldığı belirtiliyor.


Kiraya yeni düzen geliyor

Yeni Borçlar Kanunu Tasarısı yasalaştığında kira artışları üretici fiyat endeksindeki artışı geçemeyecek. Sözleşmelerde daha yüksek artış öngörülemeyecek.
Dairenin çatısı akar, tesisatları arızalanırsa kiracı ev sahibinden onarım isteyebilecek. Kiracı, arızadan kaynaklı zararını ev sahibinden talep edebilecek.
'Oğlum evlenecek, yeniden yapacağım' bahanesine boşaltılan daireler, o kişilere verilmediği taktirde, üç yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacak.
Yeniden yapılmak üzere yıkılan binanın eski kiracıları, öncelikle oturma hakkına sahip olacak.
Kira bedeli, (sözleşme ve yerel adet olmadıkça) peşin ödenmeyecek. Kiracı ödemeyi yapmazsa ev sahibi otuz gün süre verecek.
Kiracının daireyi özenle kullanması ve komşulara saygı göstermesi zorunlu. Buna aykırı davranırsa ev sahibi 30 gün vererek durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Durum değişmezse ev sahibi sözleşmeyi feshedebilecek.
Kiracı, ev sahibinin rızasıyla konutta veya dükkânda değişiklik yapabilecek. Ev sahibi en çok 3 aylık kira kadar depozito isteyecek. Para bankaya vadeli yatırılacak. Kiracı, aidat, ısıtma, aydınlatma, su, kapıcı parasını ödemezse bu tahliye sebebi olacak.
Ev sahibi, sözleşme bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmazsa sözleşme uzatılmış sayılacak.
Kira bedeli dövizle belirlenmişse, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamayacak.

Milliyet
 
Geri
Üst