'PKK birası'na izin yok

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
'PKK birası'na izin yok
Viyana'dan gelen ikinci 'Kürt birası' Noş da pazara giremedi Radikal Gazetesi'nden Tarık Işık'ın haberine göre Noş Bira'ya da Türk standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle ithal izni verilmedi. Üretici şirketin PKK bağlantılı olduğu yolunda iddialar var.
Avusturya'da 'Bir yudum özgürlük' sloganıyla üretilen ilk 'Kürt birası' Roj Bira'nın Türkiye'ye ithaline izin verilmemesinin ardından Noş (Kürtçe 'şerefe' anlamına geliyor) Bira da bürokrasiye takıldı. Daha önce Roj Bira'nın PKK ile ilişkisi yüzünden izin alamadığı haberlerini yalanlamayan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Noş Bira'nın Türk standartlarına uygun olmadığı yönünde rapor hazırladı.
Ancak TAPDK'nın olumsuz görüşünde, Noş'u üreten şirketin Roj'un üreticisiyle aynı olmasının rol oynadığı öğrenildi. Roj Bira'nın ortaklarından Nurettin Keskin ile Noş Bira'nın sahibi Şeyhmus Demirtaş iki şirket arasındaki tek ilişkinin "yardımlaşma" olduğunu belirtiyorlar.

PKK engeli çıkmıştı
Roj (Türkçesi 'gün', 'güneş'), 'İlk Kürt birası' olarak Türkiye piyasasına girmeye çalışmış, ancak Türk standatlarına uymadığı gerekçesiyle izin alamamıştı. Roj Bira'nın "PKK'nın propagandasını yaptığı için" ithaline izin verilmediği iddiaları da basına yansımış, bu iddialar yalanlanmamıştı. Roj Bira'nın ardından bir başka Kürtçe isimli biranın da ithalat için TAPDK ve Tarım Bakanlığı'na başvurduğu ancak aylardır sonuç alamadığı ortaya çaktı.

İsim ticari kaygılardan
Radikal'in sorularını yanıtlayan Noş Bira'nın sahibi Şeyhmus Demirtaş, biranın Avusturya'da Kavgam Handel GmbH tarafından üretileceğini, piyasanın vereceği tepkiye göre de Türkiye'de iki fabrika kurmayı amaçladıklarını anlattı. Roj Bira'nın kendilerine sadece 'aracı' olduğunu söyleyen Demirtaş şunları kaydetti:
'Noş' ismiyle piyasaya girersek özellikle bölgede (Güneydoğu Anadolu) tutacağını düşünüyoruz. 'Kürt birası' gibi bir iddiamız yok. Biranın adı Kürtçe, o da ticari nedenlerden dolayı. İthalatın ardından Diyarbakır'da veya Elazığ'da bir dolum, bir de üretim tesisi açacaktık. Avusturya'daki üreticiyle irtibata geçmemizde Nurettin Keskin aracı oldu. Tarım Bakanlığı'na ocakta başvurduk. 15 gün içinde 40 bin şişelik izin aldık. Sonra TAPDK'ya başvurduk. Evrakları tamamladıktan sonra 'bir hafta içinde izin çıkar' dediler. Ama TAPDK hâlâ izin vermedi. Sanki gizli bir el dosyamıza ulaştı. Hiçbir şekilde bize açıklama da yapılmıyor."

TAPDK: İki şirket aynı
Roj Bira'nın ortaklarından Nurettin Keskin de Noş Bira'ya sadece 'aracılık' yaptıklarını, iki şirket arasında 'direkt bir bağ olmadığını' söyledi. Radikal'in sorularını yanıtlayan bir TAPDK yetkilisi ise 'iki şirketin sahiplerinin aynı olduğunu' tespit ettiklerini ayrıca Noş Bira'nın Türk standartlarına uymadığını, bu nedenle gerekli iznin verilmediğini söyledi. TAPDK'nın izin makamı olan Tarım Bakanlığı'na gönderdiği raporda da 'resmi gerekçe' olarak 'Türk Standartlarına uygun olmama' gösterildi.
 
Geri
Üst