pnömokok mikrobu ölüme yol açabiliyor

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
pnömokok mikrobu ölüme yol açabiliyor
Anadolu sağlık Merkezi (ASM) Genel Pediatri Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, "Pnömokok mikrobu, 5 yaşın altındaki çocuklarda ölümle sonuçlanabilen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir." dedi.
Bu mikropların, ülkemizde de bakteriyel menenjitin en sık rastlanan sebebi olduğunu belirten Dr. Ela Tahmaz, "Bu mikrobun sebep olduğu diğer sık rastlanan enfeksiyonlar ise, orta kulak enfeksiyonları, zatüree ve sepsis dediğimiz bu bakterinin kana karışması ile ortaya çıkan ağır hastalık tablosudur. 2 yaşın altındaki çocuklar ciddi enfeksiyon için en riskli yaş grubunu oluştururlar. Pnömokoklar, diğer kişilerden ve erişkinlerden yakın temas ile bulaşır ve özellikle de antibiyotiklere direnç geliştirebileceklerinden tedavisi zor hastalıklara yol açabilirler. Pnömokok konjuge aşısı, bu bakterinin sebep olduğu menenjit ile kan enfeksiyonlarını önlemekte yardımcıdır. Bazı orta kulak enfeksiyonlarını da önlediği gösterilmiştir" dedi.
Pnömokok aşısı 2 yaşın altındaki çocuklarda, 2, 4, 6 ve 12-15. aylarda 4 doz şeklinde uygulanıyor. Bu aylarda aşılanamayan çocukların yine de aşılanabilceğini söyleyen Tahmaz, " Doktorunuza bunu danışabilirsiniz. Ancak 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar, 3 yaşın altında veya risk grubundaysalar ve özellikle yuvaya gidiyorlarsa aşılanmalıdırlar. Pnömokok konjuge aşısı diğer aşılarla beraber eş zamanlı farklı bölgelerden uygulanabilir." diye konuştu.
Hafif nezle ve soğuk algınlığı gibi hafif atlatılan hastalıklar sırasında bu aşının çocuklara uygulanabildiğini söyleyen Tahmaz, "Ancak yüksek ateşli veya orta-ağır derecede hasta olan çocuklar iyileşene kadar beklenmelidir. Bu aşının bir önceki dozuna ciddi allerjik reaksiyon geçirmiş olan çocuklara aşı tekrar yapılmamalıdır. 4 çocuktan birinde aşı yerinde hafif kızarıklık, şişlik ve ağrı olabilir. 3 çocuktan birinde hafif ateş ( 37,5 derece) ve 50 çocuktan birinde daha yüksek ateş (38 derece) olabilir. Bazı çocuklarda geçici huzursuzluk, ağlama ve iştah kaybı olabilir. Bu tür yan etkiler görüldüğünde doktorunuza danışarak parasetamol içeren ateş düşürücüler kullanabilirsiniz. Şimdiye kadar bu aşının sebep olduğu ciddi reaksiyon gözlemlenmemiştir ancak her ilaçta olduğu gibi aşılarda da allerjik reaksiyon riski olduğu unutulmamalıdır." diye konuştu.



kaynak:İHA
 
Ce: pnömokok mikrobu ölüme yol açabiliyor

Pnömokok mikrobunun neden olduğu zatürre, menenjit gibi hastalıklar nedeniyle, her yıl 1 milyona yakın 5 yaşından küçük bebek ve çocuk hayatını kaybediyor.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı 'nın işbirliği ve Wyeth İlaçları'nın katkılarıyla gerçekleştirilen 'Sen Kork, Pnömokok' adlı kampanyayla halkın, pnömokokun neden olduğu zatürre, menenjit, kan iltihabı, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor.
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çokuğraş, dünyada her 30 saniyede bir çocuğun pnömokok mikrobunun neden olduğu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini, her yıl binlercesinin de sakat kaldığını anlattı:
"Pnömokok tehlikeli bir mikroptur. Zatürreye bağlı ölümlerin en önemli nedeni pnömokoktur. Pnömokok menenjitine yakalanan her 100 kişiden 15'i ölmekte, 27'sinde işitme kaybı, 11'inde ise kalıcı sakatlık oluşmaktadır."
Zatürre hastalığının Türkiye'de de bebek ve çocuk ölümlerinin başta gelen sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çokuğraş, "Zatürre ülkemizde 1 ay-5 yaş grubu ölüm nedenleri arasında yüzde 27 ile ilk sıradadır. Türkiye'de zatürre sebebiyle yılda 7 bine yakın 5 yaş altı çocuğun hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Menenjit ise ülkemizde 0-14 yaş çocuklarda beşinci sıradaki ölüm nedenidir ve ülkemizdeki her dört bakteriyel menenjit vakasının birine pnömokok sebep olmaktadır" dedi.
Pnömokok mikrobu, her 10 yetişkinden 3'ünün ve her 2 çocuktan 1'inin burun boşluğunda hastalık oluşturmadan bulunabiliyor. Bakteri, öksürük ve hapşırıkla bulaşıyor. Pnömokokun sebep olduğu hastalıklar 2 yaşından küçük çocuklarda toplumun geneline oranla 10 kat daha sık görülüyor, dolayısıyla bu yaş grubunda tüm diğer gruplardan daha fazla ölüme sebep oluyor.
Çocukları pnömokok hastalıklarından korumak için:
Bebekler ilk 6 ayda anne sütü ile beslenmeli, ileri yaşlarda da yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat edilmeli.
Çocuklara ellerini düzenli olarak su ve sabun ile yıkamaları öğretilmeli.
Çocuklar solunumu olumsuz etkileyebilen ve hastalanma olasılığını artıran tozlu, sigara dumanlı ortamlardan uzak tutulmalı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün pnömokok hastalıklarından korunmada en etkili yöntemlerden biri olarak aşılamayı önerdiğini belirten Prof. Dr. Çokuğraş, 2 yaşından küçük çocuklarda da kullanılabilen konjuge pnömokok aşısını anlattı:
"Pnömokok her geçen gün antibiyotiklere karşı daha fazla direnç kazandığından, pnömokok hastalıklarının tedavisi gittikçe zorlaşıyor. Bu da hastalığı önlemede aşılamanın önemine işaret ediyor. Konjüge pnömokok aşısı yaşamın ikinci ayından itibaren kullanılabilen ve uzun süreli koruma sağlayan bir aşıdır.
Anne babalar aşılama ile ilgili detaylı bilgi almak için öncelikle hekimlerine danışmalıdır. Ayrıca kampanyamız dahilinde hizmete girmiş olan 0 8002114545 no'lu danışma hattından ve SEN KORK PNÖMOKOK! internet sitesinden pnömokok hastalıkları ve korunma yöntemleri ile ilgili ücretsiz bilgi alabilirler."



kaynak:CNN TURK
 
Geri
Üst