püf noktaları<< gıdaların tazeliğini korumak
gıdaların korunması besinlerin korunması
Bayat gıda almamak Yaşlılık alametleri
Bayat gıda almamak Yaşlılık alametleri
- İstakoz alırken kabuğuna biraz daha yakından bakın. Eğer kırçıllaşmışsa, bu onun yaşlı olduğunu gösterir.
- Balığın tazesi parlak gözlerinden, koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır. Bir de pulları gevşek olmamalıdır.
- Midye istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini, elinizle şöyle bir tartın. Ne kadar ağırsa o kadar tazedir.
- Taze fasülyeyi, enginarın çanak yaprağını, kırmadın almayın. 'çat' diye kırılmıyorsa zaten hiç almayın.
- Brokoli alırken lekesiz ve canlı yeşil olanını tercih edin, ve bekletmeden tüketin.
- En dikkatli seçilmesi gereken gıda mantartır. Unutmayın lekesiz olanını ve renginin beyaza yakın ya da hafif bej olanını seçin.
- Dana eti alırken bilmeniz gereken en önemli nokta; yağlarının dokununca sanki bir mermerin damarları gibi sımsıkı olması. Bir de beyaz olmalı. Hayvan yaşlandıkça yağı sarı bir renk alır.
- Yumurtalarınızın taze mi bayat mı olduğunu anlamak istiyorsanız, onları içine biraz tuz katılmış suya atın.
- Günlükler suyun dibinde 3-5 günlükler ortasında, bayat olan yumurtalarda yüzünde dururlar.
- Yumurtanın taze olup olmadığını, onu kırarak da anlayabilirsiniz. Kırdığınızda sarısı yayılıyor, dağılıyorsa, bayat, bombeli bir şekilde duruyorsa taze demektir.
- Bu yüzden onları teker teker bir kaba kırın, bayatları yemeğe karıştırmadan atma şansınız olsun.
- Uzun süre kullanmak için fazlaca patates alırsanız zamanla kabuklarında göz göz tomurcuklar belirir. Onları tırnağınızla kazıyarak almanız gerekir. Aksi halde patatesin özüyle beslenen tomurcuklar, kısa zamanda buruşmalarına yol açarlar.
- Satın aldığınız maydanoz, kıvırcık, marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabında bir süre beklediğinde canlılıklarını yitirirler.
- Servis yapmadan önce tekrar diri hale getirmek için, yıkayın ve 2 lt. Suya 1 yemek kaşığı limon suyu koyarak hazırlayacağınız karışımda 10-15 dakika kadar bekletin.
- Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığınızı diriltmeniz mümkün. Salatalığınızı yıkadıktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatırırsanız yine o eski taze görüntüsünü elde edebilirsiniz. Hatta aynı yöntemi maydanoz için de uygulayabilirsiniz