püf noktası<< Etlerin dondurulması ve çözülmesi

melegim

Yeni Üye
Üye
püf noktası<< Etlerin dondurulması ve çözülmesi
etlerin dondurulması donmuş et nasıl çözülür donmuş balık nasıl çözülür tavuk dondurulmuş tavuk
Etlerin dondurulması ve çözülmesiÇabuk bozulabilen gıdalardan olan kırmızı et ve kümes hayvanlarını derin dondurarak bozulmadan saklamak kadar, sağlıklı çözülmelerini de başarmalısınız. Dondururken uygulayacağınız pratik yöntemler bu konuda size yardımcı olacaktır. Kırmızı etleri dondurmak
  • Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.
Kümes hayvanlarını dondurmak
  • Kümes hayvanını bütün olarak dondurmadan önce, buzluk torbasının içindeki havayı iyice boşaltın.
  • Bunun için yapmanız gereken, kümes hayvanını torbaya koyduktan sonra torbanın ağzını 5 mm. bir açıklık bırakarak büzmek.
  • Bu aralıktan bir kamış sokarak mümkün olduğunca çok havayı dışarı çekin. Daha sonra torbanın ağzını kamış olduğu halde iyice sıkıştırın ve kamışı çekip çıkarın.
  • Torbayı çok iyi kapatın ki, içine hiç hava girmesin.
Kırmızı et ve kümes hayvanlarının çözülmesi
  • Bütün bir hindi veya tavuğu hızla çözdürebilmek için dondurucudan çıkardıktan sonra ambalajındn çıkarmadan, soğuk su dolu bir kaba koyup buzdolabına kaldırın.
  • Kaptaki suyu kümes hayvanı tamamen çözülene kadar 15-20 dakikada bir yenileyin.
  • Kırmızı et ve kümes hayvanı parçalarını çözdürmek için ise yeterince zaman öngörün. Böylece acele etmez ve etin yavaş yavaş, yani hijyenik bir şekilde çözülmesini sağlarsınız.
Damlamayı önlemek
  • Etleri buzdolabında çözdürüyorsanız, mutlaka büyük bir kabın içine koyun. Böylece çözülürken bıraktığı suların, başka yiyeceklerin üzerine damlamasını önlersiniz.
Büyük kümes hayvanlarını çözdürmek
  • Bazen büyük bir kümes hayvanını buzdolabında çözdürmek, boyundan dolayı imkansız olabilir. Böyle durumlarda ambalajına birkaç delik açıp eti serin bir odada çözülmeye bırakın.
  • Bir kümes hayvanının tamamen çözülüp çözülmediğini anlayabilmek için, parmaklarınızı içine sokup tek tek but ve kanatlarının kımıldayıp kımıldamadığını kontrol edin.
Saklamak
  • Alışveriş dönüşü kırmızı et veya kümes hayvanını dışarıda tutmayıp çiğ olarak hemen buzdolabına koyun.
  • Etleri kapalı kutularda saklarsanız başka yiyeceklerin üzerine su damlatmalarını önlersiniz.
Zehirlenmeyi önlemek
  • Buzdolabında tavuk, balık, kırmızı et gibi sakladığınız etleri çeşitlerine göre ayırıp saklayın.
  • Çiğ etlerle mutfakta çalıştıktan sonra mutlaka ellerinizi ve kullandığınız malzemeleri iyice yıkayın.
Dondurulmuş etlerin kullanımı
  • Kırmızı et ve kümes hayvanlarını çözüldükten sonra hemen kullanın.
  • Bazı ürünlerin aksine, çözüldükten sonra sakın tekrar dondurmayın. Gıda zehirlenmesi riskini artırırsınız.
 
bende eti çözdürdükten sonra tekrar aynı eti buzluğa donsun diye koymuyorum çok tehlikeli olduğunu duymuştum eğer vaktim varsa önceden çıkarıp oda ısısında çözülmesini bekliyorum acil durumlarda migrodalgada çözdürüyorum
 
Geri
Üst