Pulmoner ödem nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Pulmoner ödem nedir ?
Akciğer ödemi akciğerlerinizde sıvı biriktiği anlamına gelir . Bu nefes almanızı zorlaştırabilir . Normalde bir nefes aldığınızda, ciğerlerinizdec hava dolaşır. Pulmoner ödeminiz varsa, bunun yerine sıvı ile dolar. Ani ortaya çıktığında buna akut pulmoner ödem denir ve yaşamı tehdit eden bir durum olabilir. Makalemizin devamın da akciğer ödemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


pulmoner ödem.jpg





Akciğer ödemi, akciğerlerin sıvı ile dolduğu ve vücudun yeterli oksijen almaya çalıştığı bir durumdur.Kalp problemi veya kalp yetmezliği olan insanlar pulmoner ödem açısından en yüksek riski taşır. Solunum zorluğu pulmoner ödemin ana belirtisidir.Pulmoner ödemin altında yatan nedenin tedavisi, pulmoner ödemin tedavisinde önemli bir adımdır. Pulmoner ödem vakalarında, vücudunuz oksijen kazanmak için mücadele edecektir. Bunun nedeni, akciğerlerde oksijenin kan dolaşımına girmesini önleyen artan sıvı miktarıdır.

Uzun süreli pulmoner ödem
Uzun süreli pulmoner ödem semptomları şunları içerir:

fiziksel olarak aktifken nefes darlığı
yatarken nefes almada zorluk
hırıltılı
nefes nefese bir hisle geceleyin uyanmak
özellikle bacaklarda hızlı kilo artışı
vücudun alt kısmında şişme
yorgunluk


Pulmoner ödem nedenleri

Pulmoner ödemin en yaygın nedeni konjestif kalp yetmezliği dir . Kalp yetmezliği, kalbin vücuda daha fazla kan pompası yapamamasıdır. Solunum sıklığı pulmoner ödemin en sık görülen semptomudur ve akciğerlerin vücuda yeterli oksijen sağlamaması nedeniyle oluşur. Nefes darlığı, bir zamanlar rutin olan aktiviteler yapmakta güçlükle ortaya çıkabilir. Egzersiz toleransında tedrici bir azalma olabilir , semptomların ortaya çıkması için daha az aktivite gerekir. Nefes darlığına ek olarak, pulmoner ödem bulunan bazı hastalar da hırıltı görülür. Vücuttaki oksijen eksikliği, solunum krizine, havayı solumaya ve nefes alamıyor hissi uyandıran ciddi rahatsızlığa neden olabilir. Gerçekte, akciğerlerde yeterli sıvı varsa boğulma hissi uyandırır . Hasta köpüklü balgam öksürmeye başlayabilir

Daha önce de belirtildiği gibi pulmoner ödem yaygın olarak kardiyojenik ve kardiyojenik olmayan nedenlere ayrılabilir.Pulmoner ödemin kardiyojenik nedenleri, kalp fonksiyonlarının zayıf olması nedeniyle akciğere ait kan damarlarındaki yüksek basıncın sonucudur. Zayıf kalp pompalama fonksiyonu (aritmiler ve hastalıklar veya kalp kasının zayıflığı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan ), kalp krizi veya anormal kalp kapaklarından kaynaklanan konjestif kalp yetmezliği , kan damarlarındaki olağan kan miktarından daha fazla birikime yol açabilir Akciğerlerin Bu da, basınç arttıkça, kan damarlarındaki sıvının alveollere itilmesini sağlayabilir. Böbrek yetmezliği ve vücuttan sıvı salınamaması kan damarlarında sıvı birikmesine neden olabilir, bu da akciğer ödemi ile sonuçlanır. Gelişmiş olan kişilerde böbrek hastalığı , diyaliz aşırı vücut sıvısı çıkarmak için gerekli olabilir. Beyin travması bazen akciğerlerde sıvı birikmesine neden olabilir, bu da nörojenik pulmoner ödem oluşturur.


Diğer tıbbi durumlar

Pulmoner ödem yaratan diğer daha az tıbbi durum şunları içerir:

kalp krizi veya diğer kalp hastalıkları
sızdıran, daralan veya hasar görmüş kalp valfleri
ani yüksek tansiyon
zatürree
böbrek yetmezliği
ciddi enfeksiyon nedeniyle akciğer hasarı
kan zehirlenmesi
pankreatit veya pankreas iltihabı

Teşhis ve tedavi

Pulmoner ödem genellikle bir göğüs röntgeni ile teşhis edilir . Akciğer ödemi olan tipik bir göğüs radyografisi her iki akciğer alanına da normalden daha beyaz bir görüntü verebilir. Pulmoner ödemin nedenini saptamak için, hastanın klinik tablosunun kapsamlı bir değerlendirmesi gereklidir. Dikkatli bir tıbbi öykü ve fizik muayene genellikle nedeni ile ilgili çok önemli bilgiler sağlar. Pulmoner ödem hızlı tedaviyi gerektiren ciddi bir durumdur. Oksijen, bu durum için daima ilk tedavisidir. Ciddi vakalarda, pulmoner ödem bulunan hastalar yoğun veya kritik bakıma ihtiyaç duyabilirler. Pulmoner ödemin tedavisi büyük ölçüde nedene ve ciddiyetine bağlıdır.


Pulmoner ödemin kardiyak olmayan nedenlerinin tedavisi nedene bağlı olarak değişir. Örneğin, ciddi enfeksiyon ( sepsis ) antibiyotik ve diğer destekleyici önlemler ile tedavi edilir veya böbrek yetmezliğinin düzgün şekilde değerlendirilmesi ve yönetilmesi gerekir. Kandaki ölçülen oksijen seviyesi çok düşükse, oksijen takviyesi gerekir.Pulmoner ödem birçok nedeni, özellikle akuta neden olursa, hastaneye kaldırılmayı gerektirir. Bazı kronik (uzun süreli) pulmoner ödem vakalarında, örneğin konjestif kalp yetmezliği durumunda, tedavi eden doktorla yapılan rutin takip ziyaretleri önerilebilir.

Aşırı nefes alma güçlüğü veya nefes darlığı, boğulma , hızlı düzensiz kalp atışları, cilt renginde morarma,gögüs ağrısı, köpüklü tükürük, nefes alma güçlüğü ile birlikte terleme gibi septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görününüz. Sevgili okurlar pulmoner ödem ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir. Sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.
 
Ödem genel olarak şişlik demektir. Bu, tipik olarak, kan damarlarındaki sıvıların kan damarı dışından çevresindeki dokulara sızmasıyla şişmeye neden olduğunda oluşur. Bu ya kan damarlarındaki aşırı basınç ya da kan dolaşımındaki plazmada bulunan sıvıyı tutacak yeterli protein nedeniyle gerçekleşebilir. Akciğer ödemi için risk faktörleri esas olarak durumun altında yatan nedenlerdir.Pulmoner ödemin en yaygın semptomu nefes darlığıdır. Pulmoner ödem yaygın olarak kardiyojenik ve kardiyojenik olmayan nedenlere ayrılabilir. Pulmoner ödem genellikle bir göğüs röntgeni ile teşhis edilir. Pulmoner ödemin tedavisi büyük ölçüde nedene ve ciddiyetine bağlıdır.
 
Geri
Üst