1. Mirmiga

    Mirmiga Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    854
    Beğenilen Mesajlar:
    10
    Ödül Puanları:
    0

    Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında Mirmiga tarafından paylaşıldı.

    Ramazan ayına giriyoruz ve birçoğumuz oruç tutmaya başlayacak. Dinimizin gereği olarak oruç tutuyoruz, fakat bununla birlikte Ramazan'da yanlış beslenme ve sağlık konusunda dikkat etmememizden kaynaklanan birçok sorunu da yaşıyoruz. Orucun asıl amaçlarından olan sindirim sisteminin dinlendirilerek insan sağlığının korunması gözardı edilir hep. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yorarız. Oruç tutmak için vücudumuzun sağlıklı olması gerekir. Bazı hastalıklar oruç tutmamayı gerektirebilir. Bu hastalıkların belli başlıları şunlardır: kanser, sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar, kalp, damar ve şeker hastalıkları, verem, ateşli hastalıklar ve özellikle de sindirim sistemi hastalıkları ve Mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri olanlar Bütün bunlar gözönüne alınarak sağlığı uygun olmayan kişiler doktor kontrolünde sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenmemiz iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez. İşte, Ramazan ayı süresince yemek planımızı yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta: İftarda, boş mideye birden yüklenmemek gerekir. Yaklaşık on iki saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekmemize neden olabilir. Örneğin, iftar yemeğine hafif bir yemek olan çorba ile başlayıp, ızgara tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlamaya ne dersiniz? Ramazan ayı süresince en çok düşülen hatalardan biri de, meyve tüketimini azaltmaktır. Günde en az 1-2 porsiyon meyve yemeyi ihmal etmemek gerekir. Ramazan ayı süresince her gün aynı saatte yemek, bolizma hızını (vücudun bir günde harcadığı enerjiyi) düşürür ve dolayısıyla kilo almamızı kolaylaştırır. Bu nedenle, özellikle kalorisi yüksek yiyeceklerden bu dönemlerde uzak durmak gerekir. Örneğin, tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış Eti Form ürünleriyle karşılayabilirsiniz. �Ramazan ayında hiç diyet olur mu?� diyenlere cevabımız; Evet. Bir günde almanız gereken yiyecekleri iftar ve sahura bölüştürürseniz, kilo vermeye devam edersiniz. Ancak sahur öğününüze fazla yüklenmemenizde fayda var. Özellikle kolesterol hastaları dikkatine: Ramazan ayı süresince, kolesterolden zengin kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az bir-iki kez balık ve kurubaklagil tüketmeniz gerekir. Ramazan ayı süresince vücut uzun süre susuz kaldığı için, iftar ile sahur arasında özellikle bol su içmeye dikkat etmeliyiz Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sorunların çoğu yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Yanlış beslenme, ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olmaktadır. İftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hatalar, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve sigara içenlerin iftarda aç karnına sigara içmeleridir.  Çok Yemek: Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğudur. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Araştırmalara göre ülkemizde iftar sofralarına bir insana yetecek yemeklerin 2-3 katı fazla yemek konmaktadır. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacaktır. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşacaktır. Bu nedenle sahurda, özellikle de iftarda sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulunursa, vücudumuza boş yere yükleme yapmamış ve sağlığımızı da korumuş oluruz.  Çabuk yemek: İftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birisi de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yememizdir. Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz. Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olacaktır. Gerek Ramazan'da gerekse normal öğünlerde yiyecekleri mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve çok iyi çiğnemeliyiz.  Çok çeşitli yemek: Ülkemizde iftar sofralarının zenginliği gelenek haline gelmiştir. İftar sofrasındaki yiyeceklerin çok çeşitli olması , bunların sağlık ve beslenme kurallarına uymaması başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununa yol açar. İftar menüsünü hazırlarken aynı gruptan 2 yemeğin olmamasına, yemeklerin karın doyurucu, renk ve kıvam bakımından birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.  Yemek sırasında çok su içmek: Bütün gün su içmediğimiz ve yemekte de ağır şeyler yediğimiz için doğal olarak su içme isteği de fazla olacaktır. Fakat yemek arasında çok su içmek, mide özsuyunun sindirime yardımcı olan enzimlerinin yapısını bozacağından sindirim zorlaşacaktır. Yemek sırasında en fazla 1 bardak su içmek, bütün gün boş olan midenin yemeklerle zorlanmasının dışında bir de suyla sindirimi yavaşlatmasını engelleyecektir.  Sahura kalkmamak ya da sahurda çok yemek: Günümüz şartlarında çoğu kişi, özellikle de çalışanlar iftarda fazla yemek yiyerek sahura kalkmıyor, başka bir grup da sahurda fazla yemek yemektedirler.Her ikisi de yanlış, çünkü bütün gece ve bütün gün boş kalan midede asit salgısı artacak ve bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bunun dışında açlık, kan şekerinin düşmesi, tansiyonun azalması gibi sorunlarla da karşılaşılacaktır. Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için, sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır.  Aç karnına sigara içmek: Sigaranın insan sağlığına, özellikle solunum yollarına verdiği zarar artık herkes tarafından biliniyor. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içerler. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemelidir. Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde beslenme kurallarına uygun olarak yemek yenildiği takdirde, hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de ay boyunca sindirim sistemimizi dinlendirmiş oluruz. . Sağlıklı ve iyi bir Ramazan geçirmeniz dileği ile.

     
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ramazan'da Nasıl Beslenmeli

    Ramazan'da Nasıl Beslenmeli

    Ramazan ayı bazılarımızın zannettiği gibi 'yeme ayı' değil, 'yememe ayı'dır. Yani oruçlu olduğumuzda iftar ve sahurda aşırıya kaçmamız hiç doğru değildir. Akşam iftara oturduğumuzda (sahura kalkmışsak) 12 saat civarında aç kalmışız demektir. Sindirim sistemimiz istirahattedir. İşte biz iftarda yemeği birden ve aşırı şekilde mideye doldurursak salgılar fazlalaşır, tansiyon düşüklüğü olur....
  2. Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

    Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

    ramazanda nasıl beslenmeli ramazanda beslenme migren hastaları için beslenme Ramazan ayında oruç tutacak migren hastaları için en uygun beslenme önerilerini açıklayan beslenme uzmanlarının tavsiyelerine göre beslendiğiniz takdirde en azından şiddetli baş ağrılarına karşı korunmuş olacaksınız. Migren hastaarı için beslenme önerileri sizlerle; Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp...
  3. Reflü Şikayeti Olanlar Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

    Reflü Şikayeti Olanlar Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

    reflü hastaları ramazanda ne yapmalı ramazanda reflü reflü hastaları ramazanda nasıl beslenmeli Sevgili melekler, reflü şikayeti olanlar genelde ramazan ayında hayli zorluk çekerler. Uzun süren açlığın ardından dengesiz ve aşırı beslenmeyle daha da fazla ortaya çıkan reflüden yakınanlara işte ramazan ayında nasıl beslenecekleriyle ilgili tavsiyeler... Acıbadem Sağlık Grubu...
  4. Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz ?

    Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz ?

    ramazanda nasıl beslenmeliyiz,ramazan ayında neler yemeliyiz,ramazan ayında düzenli ve sağlıklı beslenme nasıl olmalı Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olmaktadır. Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında...
  5. Bayram da Beslenmenize dikkat edin !

    Bayram da Beslenmenize dikkat edin !

    11 Ayın sultanı Ramazanı uğrulamaya ramak kala , uzmanlar bayram da beslenmeye dair önemli açıklamalar da bulundu.1 Ay boyunca tuttuğumuz oruçtan dolayı malum günlük öğün sayısı azaldı , haliyle vücudumuzun dengesi değişti.Bayram da netice itibari ile daha fazla yemek yeme eğilimi olucak.Yemeye fazla eğilim kalıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir.Bu yüzden bayram da sağlığınız dan olmamak...

Sayfayı Paylaş