Rezidans (Residence)

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Rezidans (Residence)
rezidans nedir beylikdüzü rezidansları beylikdüzündeki rezidanslar grand kanyon rezidans grand kanyon residence
Konak, Apartman şimdi de Rezidans



SEVİNÇ ÖZARSLAN

Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir ve Beylikdüzü’nde 1990’larda başlayan ‘stüdyo ev’ yaşamından sonra şimdi de rezidanslar moda. Özellikle İstanbul’da buraları tercih eden zenginlerin ve ünlülerin sayısı gün geçtikçe artıyor.


Bir asırlık sosyal tarihimiz içerisinde birbirine hiç benzemeyen üç farklı hayat tarzının son halkası olan rezidanslar, yeni bir kültürü de beraberinde getiriyor. Osmanlı’nın çöküş sürecinde konaktan apartmana geçen dedelerin torunları, bugün apartman dairelerini bırakıp lüks hayatın sembolü sayılan rezidanslara taşınıyor. Yakup Kadri’nin Kiralık Konak romanında olduğu gibi konaktan apartmana geçişte yaşanan hüzün, apartmanlardan konforlu rezidanslara geçerken yerini mutluluğa bırakmış görünüyor.

Rezidans modasında, tıpkı apartmana geçişteki gibi kuşaklar arasındaki yaşam biçimi tercihleri ve değer yargıları da değişime uğruyor. Yaklaşık 1920’lerde başlayan ve 1950’lere kadar ‘lüküs hayat’ın sembolü sayılan apartman hayatı, yerini rezidanslara bırakmış görünüyor. “Lüküs hayat lüküs hayat/ Şişli’de bir apartıman/yoksa eğer halin yaman” müzikalinin sözleri de değişir mi bilinmez; ancak gün geçtikçe rezidanslar epey konuşulacağa benziyor.

Peki insanlar neden rezidanslarda yaşamayı tercih ediyor? Bunun nedeni çoğu zaman rahatlık ve konfor olarak açıklansa da aslında yaşam tarzı değiştiriliyor. Akmerkez’in açılmasıyla başlayan rezidans kültürü İstanbul’un hemen her semtine yayılmış durumda.

Ataşehir’den Ataköy’e, Mecidiyeköy’den Fenerbahçe’ye gökdelenler ardı sıra yükseliyor. Son bir yıldır ise rezidans satışlarında ciddi bir artış söz konusu. Özellikle Etiler ve Levent’te gözlemlenen hareketliliğin en önemli nedeni, rezidansların daha güvenli ve rahat bir yaşam sunuyor olması. Her şeyin bilgisayarla takip edildiği, akıllı binaların içindeki bu daireler sorumluluk gerektirmeyen bir yaşam vaat ediyor ve vaadini de yerine getiriyor. Çünkü evinizin tüm ihtiyaçları sizin adınıza başkaları tarafından karşılanıyor. Mesela musluğunuz bozulduğunda muslukçu bulmak görevi size düşmüyor. Yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında otomatik olarak her şey kilitleniyor. Giriş ve çıkışlar kameralarla kontrol ediliyor. Etiler Remax’tan gayrimenkul danışmanı Hülya Camcıoğlu, rezidanslara artan ilginin nedeninin tamamen güvenlik olduğunu söylüyor. Ayrıca ev sahiplerinin tüm hizmetleri bir arada buluyor olmaları rezidansları popüler yapan en önemli nedenlerden biri. Camcıoğlu, “Spor salonları, alışveriş merkezleri, restoranlar ve havuz rezidansların içinde bulunuyor. Bu da tercih nedenlerinin başında.” diyor. Rezidans satışlarının apartman ve villa satışlarının önüne geçtiğini belirten Camcıoğlu, “Hiçbir şeyle uğraşmak istemiyor, kafam rahat olsun diyorsanız, daha fazla verip rezidansta oturuyorsunuz. Rezidansta ev sahibisiniz; ama bir misafir gibi ağırlanıyorsunuz. İnsanlar burada kendilerini güvende hissediyorlar.” diyor. Spiker Vatan Şaşmaz ise, ileride normal apartmanların yıkılıp rezidans yapılacağını düşünüyor.

“Altı katlı bir apartman yerine 30 katlı gökdelenler şehrin her yerini dolduracak ve artan nüfusa böyle cevap verilecek.” diyen Şaşmaz, evli ve üç çocuklu bir aile için rezidansta yaşamın zor olduğunu ifade ediyor ve bu yıl sonunda evlenip eşiyle birlikte 3+1 bir evde yaşamak istediğini de sözlerine ekliyor.
 
Ce: Rezidans (Residence)

Rezidans nedir?
Her ne kadar TDK’nin sözlüğünde “yüksek devlet görevlileri, elçiler vb.nin oturmalarına ayrılan konut” olarak tanımlansa da restoranı, otoparkı, havuzu, alışveriş merkezlerini içinde bulunduran ve otel gibi hizmet veren gökdelenlerdeki dairelere rezidans adı veriliyor.

Rezidansta verilen hizmetler neler?
Sekreterlik ve resepsiyon hizmeti, günlük temizlik ihtiyacı, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisi.

Rezidansın özellikleri neler?
Genellikle Amerikan tarzı mutfağı ve beyaz eşyaların tümü içinde var. İnternet bağlantısı, klima, doğalgaz donanımı, direkt telefon, kasa, ütü odası, kablolu televizyon ve uydu TV.

Kira bedeli ne kadar?
Rezidans fiyatlarının aylık kira bedeli 2-2 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Kimler tercih ediyor?
En çok işadamları, yabancılar, bekarlar, yeni evliler ve sanat camiası kiralıyor.

Şu anda en çok hangi rezidans ilgi görüyor?
Levent ve Etiler bölgesindeki rezidanslarda hareketlilik var. Kanyon’dakiler daha çok tercih ediliyor. Çünkü İlgiltere ve Amerika’nın pahalı markalarının mağazaları burada.

En popüler rezidans hangisi?
Fulya’da bulunan 36 katlı Polat Tower hem ünlüleri hem de Avrupa’nın ikinci büyük apartmanı olması nedeniyle en çok bilineni.

Hizmet veren rezidanslar…
Akmerkez, Metrocity, Kanyon, Ritz Carlton, Beylikdüzü, Terrace Fulya, Kempinski, Swissotel, Elit, Kalamış, Gayrettepe, The Residence Mecidiyeköy, Kemer Rose, Park, Triada, Konfor, Selenium, 3T Residence&Offices, Maya, Ataşehir, Göztepe Park, Arkon.

İnşaatı devam edenler…Maslak Mashattan, Aktel, Palladium Residance, Sky Residance, Regnum, Stargate, Polaris Residance.
 
Ce: Rezidans (Residence)

[SIZE=+1][ Rezidans sakinleri ne diyor?][/SIZE]

Burada her şey kontrol altında

Emrah: Güvenilir bir evim olsun istedim ve bu nedenle rezidansta yaşamayı tercih ettim. Beş yıldır Polat Tower’da kalıyorum. 90 metrekare stüdyo tipi bir daire burası. Büyük bir salonu, yatak odası ve banyosu var. Amerikan mutfağa sahip. Her şey otomatik. Eğer bir villada yaşıyor olsaydım, bir güvenlik tutmam gerekecekti. Burada giriş çıkışlar kameralarla kontrol ediliyor. Yangın tehlikesi yok. Burada her şey kontrol altında. Çünkü akıllı bir binada yaşıyorsunuz. Elektriğinden suyuna, klimasından doğalgazına kadar her şey bilgisayar sistemiyle yürüyor. Spor salonum da burada olduğu için burası benim için bir avantaj. Evim ve ofisim aynı binada.

Hızlı bir yaşam sunuyor

Ece Erken: Uzun zamandan beri Polat Tower’da yaşıyorum. Rezidanslar çok hızlı bir yaşam sunuyor. Sürekli koşturmaca ve yoğun bir iş hayatımız olduğu için rezidansta kalmak pratik olmamı sağlıyor. Kendime daha fazla zamanım kalıyor. İstediğimi zaman havuza giriyorum, istediğimi zaman arkadaşlarımla restoranda yemek yiyorum. Temizlik, çamaşır, evin ihtiyaçları benim yerime karşılanıyor. Benim için tek eksik yönü balkonunun olmaması. Gerçi çok fazla balkon kullanan biri değilim; ama yine de balkonun nostaljik bir anlamı var. Bir de otel yaşamını seviyor olmamın bunda payı büyük.

İleride penceresiz evler olacak

Vatan Şaşmaz: Polat Towers’ta 70 metrekarelik bir rezidansta yaşıyorum. Aylık 1.500 dolar ödüyorum. Türkiye’nin ilk rezidansı, Avrupa’nın akıllı en büyük ikinci binası. 36 katlı apartmanın 22. katında kalıyorum. Kızkulesi manzaram var. Ama başka şeylerden feragat ediyorsunuz. Ev küçük oluyor. Daha steril, kompakt ve yalnız bir yaşam şekli. Şimdi bilim-kurgu filmlerinde izliyoruz; ama ileride bu metrekareler daha da küçülecek. Belki pencereleri bile olmayacak. Şu anda gökyüzüne doğru yükselen binalar, 22. yüzyılda yerin dibine doğru inecek. Ama güvenli ve rahat bir ortam sunuyor. Her şeyi içinde olan steril hayatı tercih etmiş oluyorsunuz.

Ulaşım sorunu ortadan kalkıyor
İbrahim Kutluay: Daha önce Ritz Carlton rezidansta 10 ay kaldık. O dönemlerde şimdi oturduğumuz evi yaptırdığımız için öyle bir yaşam tarzını seçmiştik. Güvenliği, rahatlığı ve hizmeti açısından gayet güzeldi ve memnunduk. Çocuğumuz dünyaya geleceği için daha farklı bir eve taşındık. Şu andaki yaşam tarzımızdan memnunuz. Ama o dönemdeki yaşam kalitemiz de gayet iyiydi. Rezidanslar şehir merkezlerine yakın oluyor. Ulaşım sorunu ortadan kalkıyor. Şehrin göbeğinde yapılan bir rezidans zaman kaybını aza indiriyor. Kompleks açısından da her şey aynı çatı altında olduğu için tercih ediliyor. Sadece siz otel gibi orayı kullanıyorsunuz.

Aktuel
 
Geri
Üst