Sağlıklı gıda tüketiminin 5 anahtarı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
#1
Sağlıklı gıda tüketiminin 5 anahtarı
Sağlıklı gıda tüketiminin 5 anahtarı, “temizlik, doğru pişirme, uygun şartlarda saklama, çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılması ile taze ve sağlıklı hammadde temini” olarak sıralanıyor. Gıdaların 70 derecede pişirilmesi tüketim için uygun bulunuyor. Çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması gerekiyor. Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında çözdürülmemesi tavsiye ediliyor.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün (KORGEM) hazırladığı broşüre göre; sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartı, gıdaları hazırlamaya başlamadan önceki kişisel temizlik...
Buna göre, gıdalar hazırlanmadan, önce ellerin yıkanması gerekiyor ve hazırlama esnasında da yıkama işlemenin sık sık tekrarlanması gerekiyor. Ayrıca, gıda hazırlamada kullanılan tüm yüzeylerin ve aletlerin yıkanması ve sanitasyonunun (sağlık önlemleri) sağlanması, mutfaklarınsinek, böcek ve diğer hayvanlara karşı korunması gerekiyor.

Birçok mikroorganizmalar hastalık sebebi olmamakla beraber toprak, su, hayvan ve insanda oldukça geniş ölçüde bulunuyor. Bu mikroorganizmalar ellerle, giysilerde, kullanılan araç-gereçle gıdaya taşınıyor ve gıda kaynaklı hastalıklara sebep oluyor.

PİŞMİŞ GIDALARLA ÇİĞ GIDALARIN AYRILMASI GEREKİYOR

Gıdaların hazırlanma aşamasında taze et, kanatlı et ve deniz ürünlerinin diğer gıdalardan ayrılması gerekiyor. Özellikle çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması gerekiyor.
Ayrıca, hazırlanmış gıdalar ile çiğ gıdaların birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanması gerekiyor. Çünkü, çiğ gıdalar özellikle et, kanatlı et ve deniz ürünleri ile bunların suları tehlikeli mikroorganizmalar içeriyorlar. Bu mikroorganizmalar gıdaların hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebiliyorlar.

UYGUN PİŞİRME
Özellikle et, kanatlı et, yumurta ve deniz ürünleri gibi gıdaların uygun pişirilmesi gerekiyor. Gıdaların kaynatılmasında en az 70 dereceye ulaşılması, et ve kanatlı etlerin sularının pembe değil, berrak olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Uygun pişirme hemen hemen tüm tehlikeli mikroorganizmaları öldürüyor.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar da gıdaların 70 derecede pişirilmesinin tüketim için güvenli olacağını gösteriyor.

GIDALARIN GÜVENLİ SICAKLIKLARDA SAKLANMASI
Pişmiş gıdaların 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması, pişmiş ve hassas gıdaların 5 derecenin altında soğutulması, servis sırasında ise pişmiş gıdaların 60 derecenin üzerinde ısıtılması gerekiyor.

Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında çözdürülmemesi tavsiye ediliyor. Gıdalar oda sıcaklığında saklandıkları zaman mikroorganizmalar çok çabuk çoğalıyorlar. Mikroorganizmaların 5 derecenin altında, 60 derecenin üstünde gelişmesi yavaşlıyor veya duruyor. Bazı mikroorganizmalar ise 5 derecenin altında büyümeye devam ediyor.

HAMMADDE KULLANIMI
Taze ve sağlıklı gıda seçmeye özen göstermek, gıdaların hazırlanmasında temiz su kullanmak, özellikle taze yenecek meyve ve sebzelerin akan su altında yıkanması gerekiyor.

Buz ve su dahil olmak üzere hammaddeler tehlikeli mikroorganizmalar ve kimyasallar bulamış olabiliyor. Toksinler zedelenmiş ve küflenmiş gıdalarda oluşabiliyor. Hammadde seçiminde dikkatli olunması yıkama ve soyma işlemleri ile doğabilecek risklerin azaltılması gerekiyor.

elitkadin.com



 
  sağlıklı bir bebek doğurmak için hangi gıdaları tüketmeliyim hakkında benzer konular Forum Cevap Tarih
Sağlıklı saçlar için alınması gereken vitaminler Sağlıklı saçlar için alınması gereken vitaminler
Çoğu insanın saçlarını büyütmeye çalışırken dikkate almadığı bir şey var: diyet. Besleyici ve dengeli bir diyet, saçınızın sağlık ve büyüme oranını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.Saçlar çoğunlukla proteinlerden oluşur, fakat...
Güzellik ve Bakım Önerileri 1
Sağlıklı kalmak için roka tüketin Sağlıklı kalmak için roka tüketin
Roka en çok tüketilen yeşil yapraklılar arasındadır. Genellikle salatalarda sıklıkla kullanılmakta dır .Roka nın sağlık yararları, farklı vitamin ve minerallerin iyi mevcudiyetinden kaynaklanır. Burada bu sebze ile ilişkili sağlık...
Tüm Sağlık Konuları 1
saglikli gidalar .... iste burda meleklerim saglikli gidalar .... iste burda meleklerim
Dünyanin en saglikli Gidalari, saglikli besinler, Sarimsak ve sogan...
Diyet - Sağlıklı Beslenme 0
Yeni anneler için enerji veren sağlıklı gıdalar Yeni anneler için enerji veren sağlıklı gıdalar
Şüphesiz ki, annelik dünyanın en kutsal sorumluluğudur diyor ve Meleklermekani.com'da anne olmaya hazırlanan ve yeni annelerimize sağlıklı ve enerji veren besinler hakkında bilgiler sunuyoruz bu yazımızda...
Diyet - Sağlıklı Beslenme 0
sağlıklı bir bebek doğurmak için hangi gıdaları tüketmeliyim sağlıklı bir bebek doğurmak için hangi gıdaları tüketmeliyim
kilolu bebek doğurmak için erkek bebek doğurmak için erkek ne yapmalı sağlıklı rüyada beşiz Doğru dengelenmiş bir diyet oluşturan besleyici gıdalar yediğiniz sürece, hangi sıklıkla ve ne...
Gebelikte beslenme 0

Benzer Konular