Sebze Çorbası ve Püresi

Sebze Çorbası ve Püresi
Kullanılacak Malzemeler

1. hafta (sebze çorbası)
2. hafta (basit sebze püresi)
3. hafta (karışık sebze püresi)

Hazırlanma Şekli

Sebze çorbası ve püresi, 5. ve 6. aylarda muhallebiye başladıktan 1-2 hafta sonra (ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce) genellikle öğle öğününde, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir.

1. hafta (sebze çorbası): 4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1 su bardağı su ile 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blenderden geçirilir. Bu sulu çorba, önce yarım çay bardağı ile başlanır daha sonra çocuğun isteğine göre yavaş yavaş arttırılarak verilir. Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır.

2. hafta (basit sebze püresi): Yukarıdaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre haline getirilir.

3. hafta (karışık sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, pazı vb.) günlük ilave edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeleri içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bebek 6-7 aylık olunca hazırlanan sebze püresine, tepeleme bir çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) eklenebilir.
 
Üst