Serotonin yüksekliği düşüklüğü ve serotonin içeren besinler

Uzman SühaN

Administrator
Serotonin yüksekliği düşüklüğü ve serotonin içeren besinler
Serotonin, bir hormon ve insan vücudunda çok çeşitli fonksiyonlara sahip bir kimyasaldır. Serotonin, depresyon, ruh hali, duygular, saldırganlık, uyku, iştah, kaygı, hafıza ve algılamalar dahil olmak üzere beyindeki çeşitli işlemlerin düzenlenmesinde rol oynar. Beyindeki 40 milyondan fazla hücrenin çoğu, doğrudan veya dolaylı olarak serotonin seviyelerinin yanı sıra kaslar ve kardiyovasküler ve endokrin sistemlerin bölümlerinden etkilenir. Bu geniş kapsamlı etki nedeniyle, düşük serotonin seviyeleri genellikle kaygı, panik atak, obezite, uykusuzluk ve fibromiyalji ile ilişkilendirilir.Serotonin hormonu neden düşer ? Bir çok faktör serotonin seviylerinin düşmesine neden olabilir. Alkol, kafein,sigara, şeker hastalığı,diyet yetersizliği,enfeksiyonlar, kötü beslenme ,yapay tatlandırıcılar,stres, yüksek kortizol seviyeleri,sindirimle ilgili sorunla vs. gibi.Düşük serotonin seviyeleri genellikle endişe, depresyon, panik atak, uykusuzluk, obezite, fibromiyalji, yeme bozuklukları, kronik ağrı, migren gibi sorunlara neden olabilir. Serotonin testi uygun bir tedavinin belirlenmesinde kullanılabilir ve faydalıdır. Nörotransmitter testleri artık dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi önemli nörotransmiterlerde eksiklikler veya aşırı yüklenmeler hakkında kesin bilgi sağlayabilir. Bir serotonin testi, bir serotonin dengesizliğinin mevcut olup olmadığını belirlemek için serotonin seviyelerini ölçebilir. Serotonin düşüklüğü gibi serotonin fazlalığı da ankesiyete bozuklukluklarına neden olabilir.




seronin nedir serotonin hormonu nasıl düşer.jpg







Serotonin bir nörotransmitterdir. Nörotransmiterler, vücudunuzun sinir hücreleri tarafından kullanılan kimyasallardır. Bu kimyasallar vücudunuza nasıl çalışacağını söyleyen sinyaller gönderir.Serotonin vücut tarafından ruh halini, sosyal davranışı, cinsel isteği, uykuyu ve iştahı düzenlemeye yardımcı olan bir kimyasaldır. Düşük serotonin seviyeleri depresyon ile bağlantılı olabilir. Sonuç olarak, serotoninin çok çeşitli psikolojik ve bedensel işlevleri etkilediğine inanılmaktadır.Düşük serotonin seviyelerinde, negatif, takıntılı, endişeli, huzursuz, uykusuz veya depresyona girerek serotonin eksikliği semptomlarını göstermeye başlayacaksınız . Beyindeki yeterli serotonin seviyesi pozitif ve mutlu olmanızı sağlar.Araştırmalar, beyindeki serotonin eksikliğinin dürtüsel davranışa, saldırganlığa, aşırı yemeğe, alkol bağımlılığına ve şiddet içeren intihara duyarlılığının artmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Peki serotonin nasıl yükseltilir serotonin ilacı ilaçları yerine doğal serotonin içeren besinler varmıdır ? Elbetteki vardır. Makalemizin devamında Serotonin bakımından zengin gıdalara değineceğiz.


Triptofan serotonin ; Serotonin, mutluluk hormonu olarak biliniyor. Beyindeki nöronlar tarafından üretilen ve yayılan bir nörotransmiterdir. Triptofan adı verilen amino asit tarafından oluşturulur. Bu günlük beslenme düzenimizdeki proteinin bir parçasıdır. Kandaki fazla miktarda triptofan, serotonin üretmek için beyine mesaj gönderir. Vücuttaki Serotonin, kişinin rahat, mutlu ve kendinden emin hissetmesini sağlar. Aynı zamanda iştah kontrolü, ruh hali ve davranış düzenleyici, kardiyovasküler fonksiyon, uyku, kas kasılması, endokrin salgıların düzenlenmesi, hafıza ve öğrenme, sıcaklık düzenlenmesi vb. durumlarda rol oynar.Serotonin sendromu, vücudunuzda çok fazla serotonin birikmesidir, bu da çeşitli belirtilere yol açar. Serotonin sendromu en sık serotonin ile ilişkili iki ilacı birleştirdiğinizde ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda serotonin seviyesini artıran bir ilaç almak bazı kişilerde durumu indükleyebilir.



serotonin içeren besinler.jpg






Serotonin içeren bitki çayları


Yeşil çay

Sarı kantaron

Isırgan otu



Serotonin içeren gıdalar


Kompleks karbonhidratlar

tavuk

Somon

fasulye

yulaf ezmesi

mercimek

nohut

kabak çekirdeği

ay çekirdeği

Kabuğu ile ile fırında patates

Tahin (susam yağı)

ceviz

Avokado

badem yağı

Çeşitli taze meyve ve sebzeler

Günlük 6-8 bardak su içiniz.




Serotonini artırmak için yaşam tarzı değişiklikleri



Bol bol egzersiz yapın (haftada en az üç kez 30 dakika)

Gün boyunca düzenli olarak yiyin öğünleri atlamayın

Bol miktarda doğal güneş ışığına maruz kalın

Stres ve olumsuz duyguları yönetin

6-8 saat boyunca uyuyun

Eğlence ve rahatlama için zamanı ayırın

Günlük multivitamin alın

Dua ve Meditasyon

Bir serotonin takviyesi alın







serotonin fazlalığı serotonin testi.jpg




Serotonin, duygudurum ve iştahı etkileyebilen doğal olarak oluşan bir kimyasal olan bir nörotransmiterdir. Tiamin ve folik asit gibi B kompleks vitaminleri de serotonini etkiler. Doktorlar, depresyondan muzdarip insanlarda beynin serotonin seviyesini yükseltmeye yardımcı olmak için antidepresanlar yazmaktadır.Serotonin ayrıca sindirim sisteminde de bulunur ve bazı gıdalar serotonin düzeylerini yükseltebilir veya düşürebilir. Triptofan eksikliği olan diyetler insanların düşük serotonin seviyelerine sahip olmalarına ve depresyon, baş ağrısı ve uyku bozuklukları yaşamalarına neden olabilir.Beyin hücrelerinin çoğu doğrudan ya da dolaylı olarak serotonin tarafından etkilenir, çünkü iştah, sosyal davranış, libido, uyku, hafıza ve öğrenmeyi düzenlemeye yardımcı olur.Düşük bir serotonin seviyesi depresyonla bağlantılıdır, ancak beyin serotoninini arttırmak için aktif önlemler almak zor olabilir.


Triptofan içeren en iyi gıdalar şunları içerir


muz

pancar

peynir

nohut

yumurtalar

balık

her türlü et

Fındık

yulaf

her tür kümes hayvanı

her türlü deniz ürünü

tohumlar

soya


Ananas gram başına 17 mikrogram serotonin içerir. Sadece bu değil, aynı zamanda bir anti-enflamatuar enzim olan bromelain içerirler.Kivi, gram başına yaklaşık altı mikrogram serotonin ile birlikte birçok antioksidan içerir.Erikler gram başına yaklaşık beş mikrogram serotonin içerir. Sebzeler tipik olarak meyvelerden daha az serotonin içerir, ancak domates sebzeler arasında en yüksek seviyelere sahiptir . Ton balığı, istiridye, , yengeç, uskumru, somon, ringa balığı, sardalye gibi yağlı balıklar ve ayrıca balık yağı takviyeleri iyi Serotonin kaynaklarıdır.Et bilinen Serotonin kaynağıdır. Sığır eti, Karaciğer, Hindi ve Tavuk gibi etler Serotonin içerir ve serotonin eksikliklerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.Yumurta akı, çok önemli bir Serotonin kaynağıdır. St ürünleri Serotonin gıdalarının iyi bir kaynağıdır.Süt, Ayran, Lor, Peynir gibi..Tofu da serotonin içerir. Bu soyadan yapılır ve bir çok fayda sağlar.



Serotonin ruh düzeninde rolüyle bilinir. Bir nörotransmitter olarak, beyin hücrelerinin ileri ve geri sinyal göndermesini sağlar. Bu sinyaller ruh halinizi düzenlemekten ve sağlıklı uykuyu teşvik etmekten sorumludur.Serotonin üretimi için bazı gıdalarda bulunan bir amino asit olan triptofan (L-Try) gereklidir. Bu esansiyel bir amino asittir, yani vücudumuz onu üretemez, bu yüzden onu yiyeceklerimizden almak zorundayız.Sarımsak, Havuç, Kabak, Bamya, Kuşkonmaz, Brokoli, Ispanak, Yeşil fasulye, Patates, Lahana, Pancar, Marul, Soğan ve Domates gibi sebzeler Serotonin oluşumunda yardımcı olur.Badem, Yerfıstığı, Kaju fıstığı, Antep Fıstığı, Çam Fıstığı, Yerfıstığı, Fındık ve Ceviz, Serotonin üretimine olur. Kabak çekirdeği, Kabak çekirdeği, Karpuz çekirdeği, Susam çekirdeği, Keten çekirdeği, Ayçekirdeği, Serotonin içeren bazı tohumlardır.Tohumlar çok zengin Serotonin kaynağıdır. Ayrıca Protein, Potasyum, Çinko, Demir, B vitaminleri, E vitaminleri, Magnezyum ve Kalsiyum içerirler.




Kendimizi özellikle iyi hissetmemizi sağlayacak bazı yiyecekler var. Bu yiyeceklerden biri çikolata, diğer tatlı ve lezzetli yiyeceklerdir. Bunun nedeni, vücudumuzda bu yiyecekleri yediğimizde endorfin salgılamasıdır. Endorfinler, beyinde etki eden, hoş duygular uyandıran kimyasal maddelerdir; Başka bir deyişle, bizi iyi hissettiriyor. Ancak, çok fazla tatlı ve yağlı yiyecekler yemenin farkında olun, aksi halde mutsuz hissetmenize neden olabilecek bazı ekstra kilolar kazanabilirsiniz. Bğürtlen, antioksidanlar, vitaminler, çözülebilir lif ve folik asit bakımından zengindir. Düşük folik asit seviyeleri depresyonla ilişkilendirilmiştir. Böğürtlen yemek serotonin düzeylerini artırır. Ay çekirdeği lif, E vitamini ve esansiyel omega 3 ve 6 yağları ile yüklüdür. Buda serotonin hormonunu yükseltir.




Anti-depresanlar sıklıkla tıbbi ana akımın serotonini arttırma tercihi olsa da, düşük libido ve düşük enerji gibi istenmeyen yan etkilere sahiptirler. Bu nedenle sağlıklı beslenme seçeneklerini uygulayarak serotonin hormununu dengeleyebilirsiniz.Karbonhidrat serotonini arttırmada kritik öneme sahiptir. B6 vitamini aldığınızdan emin olur. Fermente yiyecekleri ve içecekleri diyetinize dahil edin . Fermente yiyecekleri ve içecekleri, serotonin için ihtiyacınız olan tüm önemli besinlerin sindirimi ve asimilasyonuna büyük ölçüde yardımcı olur.Araştırmacılar egzersizin serotonini artırdığını gösteriyor.Serotonin artıran egzersizler daha rahat ve iyi hissetmenize neden olacaktır. Bol bol egzersiz yapın, vücudunuzun ihtiyacı kadar su tüketin. Masaj yaptırın. yapılan bir araştırma, masajın serotonini % 28 arttırdığını ve kortizolü (stres hormonu) % 31 oranında azalttığını gösteriyor . Şekeri ortadan kaldırın (ya da en azından şekeri önemli ölçüde azaltın) - Serotonin seviyesi düşükse, şeker için yoğun istek duyabilirsiniz. Stresi azaltmak için rahatlamaya odaklanmak serotonini arttırmanın ilk adımıdır. Serotonin eksikliği belirtileri terleme, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş, düzensiz kalp atışı ve bilinçsizliktir.Aşırı Serotonin tüketiminden kaçının. Aşırı Serotonin kemiklerin zayıflamasına, iç organların kalsifikasyonuna, kalp krizi riskinin artmasına ve diğer bir çok vasküler hastalığa neden olabilir.
 
Geri
Üst