şok diyetlere kanmayın

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
şok diyetlere kanmayın
Hızlı diyetler kısa sürede ağırlık kaybı sağlıyor. Ancak yağları eritmeyen bu diyetler eski beslenme alışkanlığına dönüldüğünde daha çok kilo artışına neden oluyor.

İSTANBUL - Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu, zayıflamak isteyenlerin ”şok diyet” olarak nitelendirilen, kısa sürede fazla kilo vermeyi sağlayan diyetlere aldanmamalarını istedi. Şişmanlığın bir estetik sorun olmaktan öte bir hastalık olarak kabul edildiğini, artık kilolu olan kişilerin sağlığı için zayıflama çabasında olduğunu anlatan Sangu, yapılan araştırmaların, kilo vermenin sayısız faydasını ortaya koyduğunu vurguladı. Kilo kaybının kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürdüğünü, kalp-damar hastalığı riskini azalttığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hatta depresyona yatkınlığın bile azaldığını ifade eden Sangu, ”Ancak tüm bu yararlar kontrollü ve dengeli bir şekilde kilo verildiği zaman ortaya çıkıyor. Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için haftada 0,5-1 kilogram kaybı yeterlidir. Vücut ağırlığının yüzde 10-15′ini kaybetmek pek çok hastalık riskini azaltabilir” dedi.

KENDİNİZİ KANDIRMAYIN
”Yanlış diyetleri uygulayarak hızla zayıflayanlar aynı hızla kilo alırlar, üstelik sağlıklarından da olurlar” diyen Sangu, hızlı kilo verdiren diyetleri ve zararlarını şöyle sıraladı: Sihirli şok diyetler: Kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, ancak hızlı kaybedilen ağırlık, yağdan değil yağsız kitleden oluşur. Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur. Çok düşük kalorili diyetler: 500-800 kalori veya daha az enerji gereksinimine göre düzenlenmiştir. Kaybedilen ağırlığın korunmasına yönelik değildir. Çeşitli minerallerin kaybı ve ölümle sonuçlanabilir. Özel ürünleri öneren diyetler: Kişiler doğru beslenme alışkanlığı kazanmadıkları için ağırlıklarını koruyamazlar. Yetersiz ve dengesiz bir beslenme türü olduğu için çeşitli sağlık sorunlarına da neden olur. Tek besine dayalı diyetler: Monoton ve can sıkıcıdır, besin ögeleri yetersizliğine neden olur. Çok kısa sürelerde fazla kilo kayıpları sağlansa da kilo kaybı kalıcı olmaz. Su içme diyeti: Yemek yeme yerine acıktıkça suyun tercih edildiği diyette hiçbir besin alınmadığından hızlı kilo kaybı gözlenmekte, fakat uzun süre devamında sağlık problemleri oluşmaktadır, kilolar hızla geri alınır. Öğün atlama: Öğün atlama ile birlikte vücut çalışma hızı düşer. Kilo verme hızı azalır veya durur. Yağsız yemek yeme: Sağlıksız ve hatalıdır. Yağda eriyen vitaminler vücutta yeterince emilmez. Uzun süre yağsız diyet uygulaması bağırsakları yavaş çalıştırır, kabızlık oluşur. Kalori hesabına dayalı diyet: Yetersiz ve dengesiz beslenme söz konusudur. Yanlış diyetlerle önerilen ilaçlar: Kolay yoldan kilo vermeyi amaçlar. İlaç, bitkisel diyet takviyeleri doktor kontrolü olmaksızın tercih edilir. Sağlık açısından risk oluşturur. İdrar söktürücü ilaçlar ve saunalar: Su kaybı gerçekleşir, sahte kilo kaybı olur, sağlığı tehdit edicidir. -Protein-karbonhidrat ayıran diyetler: Vücudun asit-baz dengesini bozar, kolesterolü artırır, tansiyon ve kalp-damar hastaları için zararlıdır. Sadece et ve salata ağırlıklı listeler karbonhidrat ihtiyacını çok düşürür ve vücuda zarar verir, davranış değişikliği yapmadığı için tekrar kilo aldırır.
 
Geri
Üst