Son 200 Orkide

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Son 200 Orkide
yabani orkide çeşitleri


1. Proje Bilgileri
Önemli Doğa Alanı: Amanos Dağları (AKD 063), Mersin Tepeleri (AKD 055) ve Gülnar (AKD 048).
Öncelikli Türler: Doğu Akdeniz’de yaşayan nadir orkide türleri
Proje Süresi: 24 ay
Projeyi Uygulayacak Kuruluş: Doğa Derneği
Proje Bütçesi: 158 220 YTL

2. Projenin Hikâyesi
Yabani orkideler, salep üretiminin can damarıdır. Çünkü salep, orkidelerin kökleri kurutularak üretilir. Türkiye, dünyadaki en büyük salep üreticisidir ve bu yüzden her yıl 45-180 milyon arasında orkide doğadan toplanmaktadır. Salep üretimi nedeniyle sadece Türkiye’de yaşayan pek çok orkide türü yok olma noktasına gelmiştir. Öyle ki, bazı orkide türleri tek bir noktada kalmıştır ve orada da yok olmak üzeredir.

Bu proje, Mersin, Antakya ve Kahramanmaraş’ta yaşayan Türkiye’nin en nadir orkidelerinin yerinde korunmasını, aynı zamanda, bu güzel canlıların doğadan toplanmak yerine kültür ortamında yetiştirilmesini hedeflemektedir.

3. Beklenen Sonuç
Türkiye’nin en nadir orkide türlerinin yerinde korunması ve orkidelerin doğadan toplanmak yerine kültür ortamında yetiştirilerek salep üretiminde kullanılmasıdır.

4. Faaliyet Planı
Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin’deki en önemli orkide yaşam alanları belirlenecek ve yerinde korunacaktır. Her üç ildeki orkidelerin yaşam alanları il çevre planına ve imar planlarına işlenecektir. Bu illerde orkide yetiştirme bahçeleri oluşturulacak ve bilgilendirme panoları koyulacaktır. Orkidelerin kültür ortamında yetiştirilmesi için deneysel üretim yapılacaktır. Bu nadir canlılar film ve fotoğrafla görüntülenecektir. Türkiye’nin orkidelerini tanıtan bir rehber-kitap yayınlanacak ve bir poster hazırlayarak dağıtılacaktır. Ayrıca, orkideleri tanıtan bir kısa film hazırlanacaktır.

5. Doğa Ortağının Görünürlülüğü
Proje kapsamında üretilecek filmin, kitabın ve diğer tüm malzemelerin üzerinde sponsorun logosu görünecektir. Kitap ve film, CNN Türk ve diğer medya destekçileri tarafından sponsorların logolarıyla birlikte tanıtılacaktır. Atlas Dergisi, projeyi anlatan bir konu yayınlayacaktır. Bilgilendirme panoları ve bitki koruma-üretim alanlarında sponsorların logoları yer alacaktır. Bu alanların çok sayıda ziyaretçi tarafından görülmesi beklenmektedir.

alıntıdır..
 
Geri
Üst