tarhunotu

*jellibon*

Daimi Üye
Üye
tarhunotu
tarhun otu ile zayıflama tarhun otu zayıflama otunun zararları zararları almanca
Familyası Compositae
İlmi Adı Artemisia dracunculus
Fransızca Estragon
İngilizce Tarragon
Almanca Estragon
Kullanılan Kısmı Bitkinin tümü
Yetiştiği Yer Batı Rusya, Kaliforniya, Avrupa,
Ülkemizde: Ankara, Erzurum, Gaziantep, Urfa
Toplama Zamanı Mayıs - Ekim
Özelliği Sindirimi kolaylaştırır, iştah açıcı, spazm giderici, idrar ve gaz söktürücü, kurt, solucan söktürücü, kabız etkili.
Sağlık Açısından İştahsızlıkta, ağır sindirimde, hava yutmada, hıçkırıkta, idrar zorluğunda, nöro-vejetatif sistemin bozukluğunda yararlıdır. Ayrıca kokulu fermantasyona ve bağırsak parazitlerine karşı koyar. Zayıflama kürlerinde uygulanan tuzsuz rejimlerde tuzu aratmaz. Mideyi tahriş etmeden uyarır; zararsız bir iştah açıcıdır.
Mutfakta Kullanılışı Özellikle salatalarda, yeşil veya domatesli. Yavan yemeklere çeşni katar. Omlet, tavuk (tarhunotlusu), söğüş, çeşitli soslarda (bearnez, holandez, römulad vb ). Tarhunotu güzel kokusuyla tuz, biber ve sirkenin yerini tutabilir.
Estetik Açıdan Yeri yoktur.
Ek Bilgi Yunanlılar ve Romalılar bu bitkiyi tanımamışlar. 13. yüzyılda her ne kadar botanikçi ve eczacı İbn-al-Baytar kısaca bu bitkiyi tarif etmişse de ancak 16. yüzyılda baharat olarak kabul edilmiştir. İngiltere bu bitkiyi 1548′de, Amerika ise 1806 yılında tanımıştır.
alıntıdır
 
Geri
Üst