Tayland Yemek Kültürü İle İlgili Bilgiler Burada Melekler

T

TİTAN

Forum Okuru
Tayland Yemek Kültürü İle İlgili Bilgiler Burada Melekler
tayland yemekleri yemek kültürü yemek tarifleri ile ilgili bilgiler burada melekler. Tayland denilince aklıma 80lerin mükemmel parçalarından biri, Murray Head'ın yorumuyla ''One Night in Bangkok'' gelir melekler :D:D Dinlemenizi tavsiye ettikten sonra Güneydoğu Asya'nın bu egzotik ülkesinin yemek kültüründen bahsedelim biraz sizlere . Başkenti Bangkok 'un anlamı melekler şehri olan Tayland yemek kültürü, yemekleri bakalım nasılmış ?


tayland-234.jpg



Tayland mutfağının en vaz geçilmez elemanı pirinçtir. Buharda yağsız olarak pişirilen pirinç, tatlı hariç her yemeğin yanında mutlaka yeniyor. Thai mutfağında temelde beş farklı ana yemek türü vardır bunlar çorba, salata, köri, kızartma-ızgara ve erişte. Deniz ülkesi oldukları için yemeklerinde bolca deniz ürünleri kullanılmaktadır. Budizmin yemek külltüründe kazandırdığı özellik, etleri büyük parçalar halinde pişirmemek. Bu yüzden örneğin tavuğu ince ince dilimleyip küçük parçalar halinde pişiriyorlar. Küçük küçük dilimledikleri için bıçak kullanmazlar.Masada sadece çatal ve kaşık bulunuyor. Çatalı sol ellerine alıp lokmaları sağ eldeki kaşığa itmek için kullanıyorlar. Çin'in kazandırdığı bir özellikte çubukların kullanılması ama bunu sadece erişte yerken kullanırlar.

Tayland en sevilen yemeği ise Tayland köri’sidir. Köri adıyla satılan toz baharat bir İngiliz icadı ve aslında Hindistan’da bile böyle bir hazır baharat kullanılmıyor. Köri, sulu ya da soslu yemek anlamına gelmektedir. Hintçe’de de, Tayland’da da bu anlamda kullanılıyor. Bu soslu yemeğe girecek olan baharat karışımı ise taze olarak elde dövülerek yapılıyor. Tayland körisinin en önemli farkı, içinde Hindistan cevizi sütü olması.

Tayland acı, ekşi, tatlı, baharatlı yiyeceklerle, deniz ürünleri, egzotik meyveler, sayısı sos ve çeşni ile anılmaktadır.

Thai mutfağı kırmızı biber, taze nane, misket limonu, yer fıstığı, Hindistan cevizi başta olmak üzere bu gibi tatların karışımından oluşan farklı lezzetler sunmaktadır.

Taylandlılar bir özdeyiş olarak, konuklarına "Eve gitmeden balık ve pirinç yiyelim." diyerek onları yemeğe davet ederler. Bu da Tai (Tay) Mutfağı'nın balığa ve pirince dayalı olmasının bir kanıtıdır. Tai Mutfağı genelde, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayanır. Et olarak tavuk ve domuz eti ağırlıklıdır.
Tayland'da sabahları genel olarak pirinç lapası, omlet, kızarmış balık, ekmek yenip, çay veya kahve içilir.

Öğlen ve akşam ise tavuk köri, biber soslu balık köri, et körileri ile birlikte buharda pişirilmiş pirinç, kızartılmış sebze ve terbiyeli pirinç makarnası çorbası yenir.

Tai Mutfağı'nda baharat çok kullanılır ve önemli bir yeri vardır. Zencefil, hindistan cevizi, yabani sarmısak, karanfil, kimyon ve fesleğen bu mutfağın temel baharat ve otlarındandır. Ayrıca acı bu mutfağın en tipik özelliklerindendir. Taylandlılar küçük biberleri kurutarak taze olarak veya püre halinde yemeklerinde kullanırlar ve acı yemekleri çok severler.

Tayland'da klasik yemekler bölgelere göre farklılıklar gösterir. Kuzeyde yemekler daha az yağlı ve az acılıdır. Kuzeydoğuda ise baharat diğer bölgelere göre daha çok kullanılır. Pirinç, buharda pişirilen pirince göre daha lapamsıdır.

Güneyde ise deniz ürünleri ve balık çok kullanılır. En çok tüketilen deniz ürünleri, Istakoz, yengeç, küçük mürekkep balığı, deniz anası salataları ve istiridyedir. Güneydeki Müslüman topluluklarında ise değişik tatlılar ile az veya çok acılı köriler de görülür.

Taylandlıların çok değişik tatlıları vardır. Bu tatlılar hafif ve az şekerlidir. Çoğu hindistan cevizi sütü, yumurta, un ve şekerle hazırlanır.
Taylandlılar genelde yeşil çay, kahve ve meyve suları tüketirler.

Tai Mutfağı yabancı mutfak olarak az da olsa Çin Mutfağı etkisi almıştır. Genelde kendine özgü bir mutfaktır. Çin'den, buharda pişirme, kızartma teknikleri ve yemek yemek için kullanılan çubuklar gelmiştir.


Tayland insanları zamanında Güneybatı Çin'den göç etmişlerdir ve dolayısıyla yemek kültürleri çok etkilenmiştir. Ama zamanla batı olan ticaret ve ilişki sonucu batı yemek kültürü ve ğişirme tekniği Thai mutfak kültürün etkilemiştir. Bunun sonucunda bir harmanlama sonucu zengin bir mutfak ortaya çıkmıştır.


En Popüler Tay Yemekleri
1 Acılı karides çorbası (Tom yam kung)
2 Yeşil körili tavuk (Kaeng Khiao Wan Kai)
3 Tay usulü kızarmış uzun erişte (Phad Thai)
4 Dana ve tavuk ile kızarmış sarmısak, acı biber ve fesleğen yemeği (Phad Kaphrao)
5 Rosto ördekli köri (Kaengphet pet yang)
6 Tavuklu Hindistan cevizi çorbası (Tom Kha Kai)
7 Biftekli acı salata (Yam Nua)
8 Zerdeçala bulanmış rosto tavuk (Mu or kai sa-te)
9 Keşyu fıstığına bulanıp kızartılmış tavuk (Kai Phad Met Himmaphan)
10 Hindistan cevizi kremalı et (Phanaeng)
 
Geri
Üst