Türk imzalı mayın robotu

tuqqce

Daimi Üye
Üye
Türk imzalı mayın robotu
Türk araştırmacılar, böcekler gibi hareket edebilen robotun üretimini tamamladı
Merdiven çıkma, seri şekilde zıplama, koşma, yüzme ve takla atma gibi hareketleri yapabilen robot, mayın arama ve afette arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek.

TÜBİTAK desteğiyle ODTÜ ve Bilkent'li araştırmacılar tarafından üretilen robot projesini Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu gerçekleştirdi. Projenin 2 yıl önce 250 bin TL'lik destek ile başladığını belirten Uluç Saranlı, 'SensoRHex'in kamera ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak görüntü işleme ve algılama konularında oldukça ileri özelliklere sahip olduğunu anlattı. Çalışmalarının sonraki aşamalarında robotun kendi kendine çevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Robotun geliştirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Saranlı, asıl kullanım alanının afetlerde arama kurtarma, ileri istihbarat ya da mayın temizleme gibi uygulamalar olduğunu ifade etti. Robotun kullanım alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "En önemli özelliği kendi kendine gidebilmesi. Mayın tarlalarının yüzeyi çok karmaşık olduğu için robotların buralardan geçebilmeleri mümkün olmuyor. Üzerine mayın arama donanımları konulduğunda robot başarıya ulaşır."
 
Bu tarz haberler gerçekten Türkiye için çok önemli, dünyadaki ilk 500 üniversiteye giremiyoruz, üniversite ve akademisyen standartlarımız olması gerekenden daha düşük seviyede. Tüm bunlara rağmen Türk bilim insanlarının yılmadan yaptıkları çalışmaları duyunca insan mutlu oluyor.

SensoRHex'in gelişimi bittikten sonra bu tarz mayın robotları kullanılarak sınırda temizlenmesi gereken mayınları gayet rahat kendimiz temizleyebiliriz. Öyle bir ülkeyiz ki; kendi sınırımızı temizlemek için bilime para verip kendi malımızı ve personelimizi kullanacağımıza, yabancı ülkeye kendi sınırımızı verip üstüne bir de para ödemeye kalkıyoruz.

Milli kaynaklarını en doğru şekilde kullanabilecek bir Türkiye dileğiyle,

bilgi için teşekkürler.
 
Geri
Üst