Türkiye IMF'siz de yola devam edebilir

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Türkiye IMF'siz de yola devam edebilir
Türkiye'nin IMF'yle 60 yıldır yürüttüğü ilişkinin mayısta bitmesini değerlendiren eski ABD Hazine Bakanı Snow, 'Türkiye IMF olmadan da var olabilecek bir ülkedir' dedi

Eski ABD Hazine Bakanı John Snow, Türkiye ekonomisinin son yıllarda uygulanan ekonomik programlarla güçlendiğini, büyümesini de devam ettirerek gelişen ülkeler içindeki potansiyelini koruyacağını söyledi.
Garanti Bankası Kurumsal Bankacılık ve Capital dergisinin konuğu olarak İstanbul'da bulunan Snow, ABD'de Hazine Bakanı olarak görev yaptığı 2003 - 2006 döneminde Türkiye IMF ilişkileri üzerinde de çalıştı.
Türkiye'nin mayıs 2008'de bitecek olan 60 yıla dayanan IMF ilişkisini değerlendiren Snow, Türkiye'nin gelişmekte olan güçlü bir ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"IMF ve Türkiye ilişkileri konusundaki çalışmaları 2003 yılında ben de yürüttüm. Şimdiye kadar bunun pozitif ve etkili bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Fakat bu aşamadan sonra bu konuda Türkiye'nin ne yapması konusunda çok fazla fikir vermem de mümkün değil.
Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarını belirlemek ve bu konuda bir takım adımlar atmak. Ama IMF ile ilişkilerin son yıllarda iyi olduğunu söyleyebilirim. Fakat şunu da unutmamak lazım Türkiye gelişen bir ülke olarak kendi başına da var olma imkânına sahip bir ülkedir."


'FED herkesi kurtardı'

Amerikan Merkez Bankası FED'in ülkede patlak veren konut piyasası krizinin tüm dünya ekonomisinde dalgalanmalara yol açmasından sonra 50 puanlık faiz indiriminde bulunmasını ve önümüzdeki aylarda da yeni bir indirim yapmasının ekonomilerde yeni risklere neden olmayacağını söyleyen Snow, ABD'nin yaptığı faiz indirimi ile tüm küresel ekonomiyi risklerden koruduğunu söyledi.
John Snow, "Yeni faiz indirimlerinin yeni balonların oluşmasına neden olacağını düşünmüyorum. Böyle bir riskin olduğunu sanmıyorum.
ABD Merkez Bankası FED, bütün sistemin karşı karşıya olduğu bir riski, bütün sistemin istikrar ve güçlü olamama riskini ortadan kaldırmak için bir adım atmış oldu. Dolayısıyla sistemin o şekilde donmuş olmasına izin verilmiş olsaydı bu sadece Amerika'yı etkilemeyecekti. Asıl o zaman Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve bütün küresel ekonomi etkilenecekti" dedi.
FED'in ve Avrupa ülkeleri merkez bankalarının küresel dalgalanmaya karşı gereken tedbirleri zamanında aldıklarını ve merkez bankalarının yapması gereken etkili görevleri yerine getirdiklerini söyleyen Snow, krizlere neden olan kurumların sorumluluklarının belirlenmesinin belli bir süreç alacağını ifade etti.
Amerika'daki konut piyasasının teminatların üstünde krediler verilmesi ve risklerin aktif değerlerin üstüne çıkarılmasına göz yumulmamasının denetim ve düzenleme alanlarında yeni çalışmalar gerektirdiğini kaydeden John Snow, "ABD ve G7 ülkeleri bu konularda gereken çalışmaları yapmalılar" dedi.
Snow, Amerika'daki konutların fiyatlarının aşırı yükselmesini anlatırken, "İş o hale gelmişti ki ABD'de konutlarını ATM gibi kullananlar oldu" şeklinde konuştu.

'Dolar için en büyük risk terördür'

Amerikan doları için dünyadaki en büyük riskin terörist saldırılar olduğunu vurgulayan eski ABD Hazine Bakanı John Snow, şunları söyledi:
"Dolar için en büyük risk 11 Eylül saldırısı gibi bir terörist saldırıdır. Buna karşı kendimizi sürekli olarak korumamız lazım. Bir diğer tehdit korumacılık. Korumacılığın artırılmasına yönelik düşünceler dünya ticaretinin büyümesini yavaşlatıyor.
Ekonomi açık pazar ve açık sermaye akışlarından yararlanır. Ticaretin önüne engeller koymak çok zarar verebilir."

Kaynak
 
Geri
Üst