Tüzmen: Sınır illerinden 10 yıl vergi almayalım

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Tüzmen: Sınır illerinden 10 yıl vergi almayalım
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Trakya’daki sınır illerinin 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmasını önerdi.

Tüzmen, tartışma yaratacak bu öneriyi, Nurettin Özdebir başkanlığındaki Ankara Sanayi Odası (ASO) heyetini kabulünde dile getirdi. Bakan Tüzmen, önerisinin hayata geçirilmesi halinde, yatırım ve istihdamın artacağını buna karşılık göçün azalacağını savundu. Bürokratlık yaptığı dönemde, sınır illerinden alınan gelir ve kurumlar vergilerini incelediğini ve buralardan alınan vergilerin toplamdaki payının yüzde 4-8 arasında olduğunu anlatan Tüzmen "Madem bu illerden vergi alamıyoruz. O zaman almayalım" dedi.

BAŞBAKAN’LA PAYLAŞTIM: Önerisini, 15 gün önce Başbakan Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’yla da paylaştığını ve çalışma arkadaşlarının çalışma başlattığını söyleyen Tüzmen önerisini şöyle açtı: "Bu teklif kapsamında emniyet güçlerinden de doktor ve öğretmenden de vergi alınmayacak. Gelir ve kurumlar vergisi alınmadığı zaman sınır illerindeki istihdam edilen personelin kazancı artmış olacak. Gelir artmış olacak. Firmaların geliri artmış olacak. Sirkülasyonda dolaşan para artmış olacak. O zaman oradan göç artık yavaş yavaş kırılmış, gelişmişlik farklarını belli bir noktaya çekmiş oluruz. Bunu tartışmamız lazım. Üç sene beş sene de yetmiyor. Yani millet bir önünü görsün."

BAŞKA YERE GİTMEK İSTEMEZ: Bunun yapılması halinde, sınır bölgesindeki vatandaşların başka yerlere gitmek istemeyeceklerini vurgulayan Tüzmen, imalat yapmak isteyen firmaların da buna göre üretim ve imalatlarını yapacaklarını söyledi. "Bu model radikal bir modeldir" diyen Tüzmen "Göçü tersine çevirmekle, büyük şehirlerimizin karşılaştığı alternatif maliyetleri aşağıya çekmemiz çok kolay olacaktır" dedi.

Muafiyetin 10 yıllık faturası 50 milyon YTL

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen’in önerisi doğrultusunda, 10 sınır iliyle Türkiye’nin en yoksul ilkesi Muş’tan 10 yıl boyunca vergi alınmamasının devlete faturası 50 milyon YTL’yi bile bulmuyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerinden derlediğimiz bilgilere göre Ağrı, Ardahan, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kilis, Mardin, Şırnak, Van ile en yoksul il Muş’tan 2007 yılı boyunca, sadece 4 milyon 710 bin YTL vergi toplanabilmiş. Buna karşılık tahsilat yarıda kalmış. Sözkonusu illerin, toplam vergi tahsilatındaki payı ise, yüzde 1’in bile çok altında.
Hürriyet
 
Geri
Üst