Udihindi bitkisi faydaları nasıl kullanılır

M

Misafir

Forum Okuru
Udihindi bitkisi faydaları nasıl kullanılır
udihindi nasıl kullanılır udihindinin faydaları
udihindi, otu, nasıl kullanılır, faydaları, bitkisi


Merhaba Melek'ler...

Bu yazımızda udihindi bitkisi hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz sizlere... Udihindi nasıl bir bitkidir, faydaları nelerdir; buyrun öğrenelim:)



84da3edd80ec41.jpg

Ud Hindi

Latince Adı: Aquilaria agallocha (Syn: Aloexylum agallochum, Agallochum officinale, Agallochi verum)

Familya: Thymelaeaceae

Diğer İsimleri: Ödağacı, Hindistan ödağacı, Ud-i hindi, Kust-i bahri




Acıgıcı, Güneğik, Mavi sütleğen, Acımarul, Hindiba olarakta bilinir.

Bilinen Bileşimi : Kökler inulin, intibin glikozu, fruktoz, levuloz, levulin, kolin, reçineler, sepi maddeler, albüminli maddeler vs. ihtiva eder.
Çiçekler cichorin glikozidi; yapraklar inulin; usaresi de acı maddeler laktusin, laktukopikrin, taraksasterol vs. ihtiva eder. Tohumlarda da inulin ve protakateşin aldehidleri bulunmuştur



Özellikleri : Tonik(kuvvetlendirici), depuratif(kanı temizleyici), digestif( hazmettirici), diüretik(idrar söktürücü), vulnerer(yara iyileştirici). Merkezi sinir sistemini sakinleştirici ve amplitude (kalp spazmını) arttırmak suretiyle kalp faaliyetlerini hızlandırıcı, mikropları öldürücü te'siri vardır.


Kullanıldığı hastalıklar: İdrar tutukluğu, balgam, gut, karaciğer ve safra kesesi ağrıları, kansızlık, karaciğer temizleyici, kaşıntı ve egzama, sarılık, gastrit, zorlukla işeme ve kan işeme, dalak hastalıkları, küçük çocuklarda solucan ve şerit, bronşit, öksürük vs. yerlerde kullanılır.


Kullanım Şekli : Saplardan 2 çorba kaşığı veya 1 çorba kaşığı kök 0,5 Lt suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Salata gibi de yenir.

İslamiyetten önce Arap kadınları bademciklerinde şişme ve iltihaplanma olan çocukların ağzına, bir bez parçası doladıkları parmaklarını sokup bademciği sıkıştırarak çıkarmaya çalışırlarmış. Hz. Muhammed bunun tehlikeli olduğunu belirterek ud-i hindi (kust-u hindi)'nin enfiye gibi buruna çekilerek veya buruna damlatılarak kullanılmasını önermiştir. Hindiba kökü, mavi çiçekli otsu bir bitki olan Cichorium intybus'un kurutulmuş köküdür. İçinde inülin, rezin ve cichorin adlı kumarin türevi bir glikozit bulunur. Antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyici) etkisi de vardır. Ayrıca prebiyotik özellik gösterdiği de bilinmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst