Uzun yaşam diyeti

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Uzun yaşam diyeti
domates kaşıntı yaparmı bira alerji yaparmı muz alerji limon domates
Uzun bir yaşam sürmek için özel bir diyete gerek yok. Doğru bildiğimiz şeyleri yapın yeter!

Yani, sağlıklı bir beslenme planı, doğru besin seçimleri işinizi görecektir. Kısacası, "uzun yaşam diyeti"ni siz kendiniz de oluşturabilirsiniz. Böyle bir diyeti oluştururken şu üç besin grubuna mutlaka yer verin: Tam tahıllar ve baklagiller, yağsız etler (balık, tavuk, kırmızı etler). Ayrıca, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, Omega-3 ve Omega-6’lar), antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzeleri de unutmayın. Eğer bu 3 besin grubundan dengeli, nitelikli ve lezzetli mönüler oluşturabilirseniz iyi ve güzel yaşlanmanın beslenme ile ilişkili kısmını çözdüğünüzü düşünebilirsiniz.

NE YAPACAKSINIZ

Antioksidan meyve ve sebzelerin neler olduğunu sık sık yazdık. Organik tarımla üretilen, mevsiminde yenilen, taze, koyu renkli meyve ve sebzelerin antioksidan gücü daha fazla. Doğal ortamda yetişen ve avlanan balıklar, doğal ortamda büyüyen, beslenen hayvan etleri ve tavuk etleri ile zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme planı mükemmel sağlığa daha kolay ulaştırır. Tahılları doğal halleriyle, fazla işlenmeden yemeye, baklagillerden, yağlı tohumlardan daha çok istifade etmeye çalışın. Sabah ve öğleden sonra ara öğünleri unutmamanızda fayda var. Ara öğün seçimlerinizi yaparken de kuru ve taze meyvelerden, ceviz, badem, fındıktan, sebze ve yağsız yoğurttan yararlanın. Eğer akşam yemeğinden sonra da bir atıştırma yapma huyunuz varsa bu ara öğünün fazla gaz yapacak, hazmı zor yiyeceklerden değil hafif şeyler olmasına dikkat edin.

ALKOL KULLANMAYIN

Uzun yaşam diyetinde alkole yer yok! Alkol konusunda, kafalar her zaman karışık! Alkolün sağlığa zararı olduğu kesin, ama 1-2 ölçü alkol almanın kalp-damar sistemine iyi gelebileceğini düşünenler var. Yakın zamana kadar araştırmaların çoğu eğer böyle bir seçim yapacaksanız oyunuzu özellikle kırmızı şaraptan yana kullanmanızı tavsiye ediyordu. "Ediyordu" diyorum çünkü birkaç hafta önce yayınlanan bir çalışma raporu "şarap içenlerde bellek kaybının daha sık görüldüğüne" işaret etti. Oysa daha önce ABD’de yapılan değişik çalışmalar tam tersini söylüyordu. Almanya çalışmasının sonuçları bana da biraz karışık geldi. Hangi içkinin sağlığa daha az zararlı, daha faydalı olabileceği sorusuna İrlanda’da yapılan araştırmalar viski, Fransa’da yapılan araştırmalar şarap, Rusya’da yapılan araştırmalar votka, Almanya’da yapılanlar ise bira yanıtını veriyor. (Şarabın belleğe kötü geldiğini, oysa biranın böyle bir yan etkisinin olmadığını ileri süren çalışmaların Almanya kaynaklı olduğunu hatırlatalım!) Bu gözlem araştırmaların bir miktar milli içkileri koruma kaygısı taşıdığını düşündürüyor. Bizim düşüncemiz, uzun yaşam diyetinde alkole yer vermemek. Mutlaka verilecekse hálá 1-2 bardak şarapla yetinmek yönündedir.

KAÇAMAKTAN KORKMAYIN

Uzun yaşam diyeti oluştururken bazen küçük kaçamaklar yapmayı da ihmal etmeyin. "Kırmızı ışıkta geçmek", yani özlemini çektiğiniz, çok sevdiğiniz "yasak yiyecekler"i zaman zaman az da olsa yemek, bedeninize değilse de ruhunuza mutlaka iyi gelecektir. Ayrıca, mutlaka su için, diğer sıvı içecekleri de tüketin. 8 bardak su tavsiyesi kim ne derse desin geçerliliğini hálá koruyor.

Yaşasın Hayat! Kliniği beslenme uzmanlarından Diyetisyen Süheda İmamoğlu Harvard Üniversitesi Yaşlanma Uzmanlarından Dr. H. Benson’un fikir ve yazılarını da dikkate alarak Türk mutfağına uygun 7 günlük uzun ve sağlıklı yaşam diyeti hazırladı. Bu diyet planını 7 gün süre ile hergün yayınlayacağız. Bu planı lütfen kesip saklayın ve onu esas alarak kendi beslenme planlarınızı oluşturmaya çalışın.

Her öksürük mutlaka tedavi edilmeli mi

Baharın gelişi ile yaygınlaşan viral enfeksiyonların ve alerjik reaksiyonların en çok rahatsız eden yakınmalarından biri öksürüktür. Influenza virüslerinin neden olduğu grip tablolarında öksürük boğaz ve nefes borusu girişindeki kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı hissi nedeniyle şiddetlenir.

Belirtiye yönelik (semptomatik) ilaçların kullanımı öksürüğü hafifletebilir. Ancak bazı durumlarda öksürük akciğerleri temizlemeye dolayısıyla da nefes almaya katkıda bulunduğu için kesilmemelidir. Buna örnek olarak sigara içenlerin, astım, kronik bronşit ya da amfizem hastalarının öksürüğü gösterilebilir.

İnatçı, kuru bir öksürük yakanızı bırakmıyorsa, istemsiz olarak kilo kaybediyorsanız, geceleri terliyorsanız ya da sarı-yeşil balgam çıkarıyor ve ateşleniyorsanız veya öksürünce kan geliyorsa, sesli soluk alıyorsanız, nefesiniz yeterli gelmiyorsa, çabuk yoruluyorsanız derhal doktorunuzla görüşün.

Vajinal kuruluk azaltılabilir mi

Eğer vajina yeterince nemli değilse kaşıntı, tahriş ve yanma hissi oluşabilir. Genellikle menopoz sırasında görülmekle birlikte genç yaşlarda da rastlanılan bir şikayettir. Kurulukla birlikte sık idrara gitme ve ilişki sırasında yanma veya acı hissedilebilir.

Vajinal kuruluğun birinci sebebi östrojen hormon yetersizliğidir. Menopozda, doğum sonrası dönemde, yumurtalıkların çalışmasını engelleyen her durumda, bazı bağışıklık hastalıklarında ve sigara içenlerde östrojen azlığı görülür. Bazı alerji ve soğuk algınlığı ilaçları da bütün vücut salgılarında azalma ile birlikte vajinal salgıları da azaltabilir. Vajinaya yapılan lavman şeklinde duşlar ve vajinal enfeksiyonlar da kuruluğa zemin hazırlayabilir. Vajinal östrojen tedavisi, vajinaya uygulanan krem veya tabletler ile yapılabilir. Ayrıca enfeksiyonların tedavisi ve vajinal nemlendiriciler yararlı olur. Cinsel ilişki sırasında kuruluk mutlaka önlenmeli, bu amaçla kayganlaştırıcı jeller kullanılmalıdır.

Fazla şeker kanser yapar mı

Şeker, kansere doğrudan yol açmaz ve kanser hücrelerinin büyümesini, çoğalmasını sağlamaz. Eğer fazla şeker tüketirseniz besleyici, değeri olmayan bir besin unsurunu gereğinden fazla kalori yüklenerek vücudunuza yüklemek gibi bir yanlış yaparsınız. Oysa kanser hastalarının şeker gibi enerjisi çok, şişmanlığı kolaylaştırıcı etkisi fazla, besin değeri düşük yiyeceklere değil, vitamin-mineralden zengin, antioksidan gücü yüksek besinlere ihtiyacı var.

diyet:

Bir bardak su

Kahvaltı

1 bardak tam yulaf ezmesi üzerine 1 çay kaşığı esmer şeker

1/2 bardak az yağlı (ya da yağsız) süt

1/2 greyfurt

1 fincan çay (ya da yeşil çay)

Vitamin takviyesi: 1 multivitamin ve 500 mg C vitamini

(Bu öğünün yıldızı tam-tahıl yulaf ezmesidir.)

Ara Öğün

1/2 bardak az yağlı çökelek peyniri ve 1 yemek kaşığı kuru üzüm

1/2 muz

1 ölçü taze meyve suyu ile 2 ölçü maden suyu

Öğle Yemeği

60 gr. tavuk eti (2 yumurta büyüklüğünde), 30 gr. az yağlı peynir (1 dilim),

1 yumurta akı (pişmiş, dilimlenmiş), karışık yeşil ve diğer sebzelerle hazırlanıp zeytin yağı ve limon suyu ile çeşnilendirilmiş salata

2 adet tam tahıl grisini veya 1 dilim tam tahıl ekmeği

1 armut

Limon dilimli soda

(Salatadaki sebzeler proteinlerin yardımcı oyunculardır.)

Ara Öğün

1 bardak domates suyu ya da kremasız domates veya sebze çorbası

30 gr. (12 adet) kavrulmuş badem

Limon dilimli soda

Akşam Yemeği

Lor peynirli, yeşil salata

180 gr. ızgara balık (2 dilim palamut veya 1 pasta tabağı kadar hamsi veya 1 büyük dilim somon), otlarla çeşnilendirilmiş ve limon dilimleriyle servis yapılmış

1/2 bardak kepekli pirinçten yapılmış pilav

Buharda pişmiş mevsim sebzeleri

Meyve dilimleri

Bir kadeh beyaz şarap, 1 bardak sade serin su

(Bu öğünde balık başrol oynuyor.)

Ara Öğün

Yağsız yoğurt



hürriyet
 
Geri
Üst