Yatırımlar Çoğaldı, Arsa Sıkıntısı Arttı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yatırımlar Çoğaldı, Arsa Sıkıntısı Arttı
İskenderun Körfezinde bir biri ardına yapılan yatırımlar ve İskenderun Demir Çelik Fabrikalarının (İSDEMİR) yassı mamul üretime geçecek olmasının da katkısıyla, İskenderun, Dörtyol ilçesi ile Adana'nın Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde yaşanan arsa sıkıntısına, Osmaniye'nin de katıldığı bildirildi.

Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesi yakınındaki organize sanayi bölgesinde arsaların tamamının, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere tahsisinin yapıldığını söyledi.

Toprakkale OSB'de yer alacak 110 tesisten 55'inin faaliyete geçtiğini belirten Kemelek, bazı işletmelerin inşaata başladığını, bazılarının ise hazırlık aşamasında olduğunu ifade etti.

Kemelek, İSDEMİR'deki gelişme, BTC, kurulan rafineriler, enerji yatırımlarının yörede büyük hareketlilik yaşattığını, bundan yaptıkları girişimler sonucu Osmaniye'nin de pay almasını sağladıklarını belirterek, ''özellikle yassı mamul konusunda büyük umut var. İlimizdeki yatırımların ağırlığı da bu yönde. Özellikle doğal gaz ve içme suyu şebekesi boruları ile diğer l ürünleri üretiminde Osmaniye, söz sahibi olacak'' dedi.

''ENGELLERİ AŞARSAK...''
Zübeyir Kemelek, buna karşın, sanayi arsası teminindeki sıkıntı nedeniyle bölgedeki yatırım heyecanına üzülerek karşılık veremediklerini belirterek, şunları söyledi:

''Osmaniye Valiliği olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığına talebe karşılık verebilmek için OSB'de 3'ncü tevsi alanı teklifinde bulunduk. Ancak DSİ, teklif edilen alanda yapılacak l sanayi yatırımının yer altı su kaynağına zarar vereceği gerekçesiyle projeye karşı çıktı. Oysa, etkin kontroller, sağlıklı arıtma ile bölgede kirlilik sorunu yaşatılmaz. Sanayici de İskenderun'a daha yakın olduğu için haklı olarak özellikle bu OSB çevresinde arazi istiyor. Toprakkale OSB'yi doldurmayı başardık ama şimdi de büyüyemiyoruz. Bürokratik engelleri aşar, alanı genişletebilirsek sırada bekleyen yatırımcıyı da çekebileceğiz.'' Bürokratik ve bilimsel olduğuna inanılmayan bahanelerle yatırım alanlarının daraltılmaması gerektiğini savunan Kemelek, hem yatırım yapılması hem de yapılacak yatırımda çevreyi kirletmeyecek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Kemelek, sanayicilerden gelen talebin yeni bir yatırım alanın ilan edilmesi halinde 1,5-2 ay içinde dolacağını gösterdiğini kaydederek, şöyle devam etti:

''Sanayi yatırımları doğal olarak istihdamı ve yörenin gelişmesini sağlıyor. OSB'de 2 yılda istihdam 5 kattan fazla arttı. Beklentilerimiz çok büyük. 3'ncü tevsi alanı konusunda sıkıntıyı aşar ve 2'nci organize sanayi bölgesini de kurarsak, burası Gebze ölçüsünde bir sanayi yerleşkesi olur. Sorunları aşarak önümüzdeki 5 yılda nüfusu 500 bine ulaşan, daha refah bir Osmaniye oluşturmayı hedefliyoruz.''

Kaynak
 
Geri
Üst