Yeni nesil çiftçilikten uzaklaşıyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yeni nesil çiftçilikten uzaklaşıyor
Mersin İl Özel İdaresi'nce, bilinçli üretim yapılması amacıyla köylerde düzenlenen eğitim çalışmalarına katılanların yaş ortalamasının 45'in üzerinde olduğu, bunun, genç nesilin çiftçilikten uzaklaşmasından kaynaklandığı bildirildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek ekonomik şartlar, gerek eğitim, gerekse daha iyi yaşam şartı arayan köylü gençlerin, çiftçilik yapmak yerine, en yakın şehre yöneldiklerini bildirdi.

Zahteroğulları, tarımda, birim alandan elde edilen gelirin artırılması, bunun için de bilinçli ve günün teknolojik gelişimlerine uygun tarım yapılması için İl Özel İdaresi olarak, Mersin Ziraat Odası önderliğindeki bazı sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle eğitim seferberliği başlattıklarını ancak, düzenledikleri eğitim çalışmalarında gençleri göremediklerini belirtti.

Halkın geçiminin tamamının tarımsal ve hayvansal üretime bağlı köylerde bile bilinçli tarım için eğitim verecek genç bulunmadığını anlatan Zahteroğulları, şunları söyledi:
“Köylerde düzenlediğimiz eğitim çalışmalarında gençleri göremeyince bir araştırma yaptık. Bu araştırmada, gençlerin baba meslekleri bile olsa çiftçiliği benimsemedikleri sonucuna vardık. Şu anda, eğitim çalışmaları yaptığımız köylerde katılımcıların yaş ortalaması 45'in üzerinde. Bu durum, gençlerin çiftçilikten uzaklaştığını gösteriyor. Gençler, daha iyi yaşam koşulları için umudu en yakın şehirde ya da diğer büyük şehirlerde arıyor.”

İŞ UMUDU ŞEHRE GÖÇÜ ARTIRIYOR

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise köylerdeki genç nüfusun eğitimden çok iş umuduyla köy hayatından kentlere yöneldiğini söyledi.

Gökçel, “Durum öyle bir hal aldı ki, artık neredeyse kentte iş bulan bazı köylü gençlerimiz, sabah erken kalkıp şehirdeki işine, akşam mesai bitiminde ise tekrar köyüne dönüyor” dedi.

Durumun ilerleyen süreçte ciddi bir toplumsal sorun haline dönüşebileceğine dikkati çeken Gökçel, şunları kaydetti:
“Köydeki vatandaşımız, tarımdan hak ettiği geliri elde edemediği zaman mesleğinden soğuyor. Durum böyle olunca da aileler köydeki yaşamına devam ediyor, gençler ise kendilerine yeni bir umut kapısı aramaya yöneliyor. Köydeki toplantılarımız sırasında bu durum öyle göze çarpıyor ki, toplantılardaki yaşlıların oranı yüzde 70'lere kadar yükseliyor. Bunun önüne geçebilmek için kente göç eden gençlerimizin asıl meslekleri olan çiftçiliğe özendirilmesi gerekiyor.”

Tarım ülkesi Türkiye'de tarımsal üretimden vazgeçilemeyeceğini savunan Gökçel, “Tarımdan elde edilen gelirin azalmasında sadece uygulanan ekonomik politikaların değil, bilinçsiz tarımın da etkisi var. Bu nedenle, eğitim çalışmalarına ağırlık verip, çiftçinin gelirlerinin artması, bu sayede tarımsal üretimin devamının sağlanması hedefindeyiz” dedi.

AA - Hürriyet
 
Geri
Üst